Steeds meer grote nieuwsbedrijven verkopen zich aan AI

Vanaf het moment dat ChatGPT het grote publiek bereikte, huiverden verschillende industrieën een beetje, en een daarvan was de nieuwsindustrie. Eén van de grote angsten van elke journalist was dat hele redactiekamers vol met schrijvers zouden worden leeggehaald om een ​​handjevol mensen de mogelijkheid te bieden door AI gegenereerde artikelen naar buiten te brengen. Je zou dus verwachten dat grote nieuwsbedrijven IETS doen om de integriteit van de nieuwsindustrie te beschermen. Welnu, dat is niet het geval, omdat steeds meer grote nieuwsbedrijven zich overgeven aan AI.

Een van de belangrijkste hindernissen die AI-bedrijven moeten overwinnen is auteursrechtelijk beschermd materiaal. Op dit moment klaagt The New York Times Microsoft en OpenAI aan voor het gebruik van hun auteursrechtelijk beschermde nieuwsartikelen om de GPT-modellen te trainen. Die rechtszaak loopt nog steeds, dus we zullen moeten wachten op het definitieve oordeel daarover.

Bedrijven als Alphabet, Meta en OpenAI willen dus deals sluiten met bedrijven om toegang te krijgen tot hun auteursrechtelijk beschermde materiaal. Er is geen raketwetenschapper voor nodig om te weten hoe verwarrend dat is. Sinds AI-tools zoals DALL-E op het toneel verschenen, hebben miljoenen makers bijgedragen aan de technologie die ze zonder zelfs maar te proberen overbodig kan maken. Dit komt omdat de bedrijven die hun creaties hosten meer om de almachtige dollar geven dan om mensen.

Recente rapporten wijzen er bijvoorbeeld op dat Alphabet en Meta contact hebben opgenomen met mediabedrijven als Disney, Netflix en Warner Brothers om hun inhoudscatalogus te gebruiken om hun videomodellen te trainen. We hebben het over tientallen jaren van potentiële door mensen gemaakte inhoud die de technologie zal aandrijven die filmmakers hun baan zal ontnemen.

Op dit moment hebben noch Disney noch Netflix rechtstreeks ingestemd met het bijdragen van inhoud, maar ze willen op andere manieren samenwerken. Warner Brother leek daarentegen meer bereid om op het aanbod in te gaan.

Steeds meer grote nieuwsbedrijven verkopen zich aan AI; is het goed of fout?

In een ander voorbeeld van grote bedrijven die uitverkocht zijn, hebben we nieuwsbedrijven. Onlangs heeft News Corp, een groot nieuwsbedrijf dat eigenaar is van The Sunday Times, The Sun, The Australian, The New York Post, The Wallstreet Journal, Barron's, MarketWatch, The Advertiser, Herald Sun, The Times, The Daily Telegraph, the Courier Mail en Investor's Business Daily heeft een deal gesloten met OpenAI zodat het bedrijf toegang kan krijgen tot zijn materiaal om zijn GPT-modellen te trainen. News Corp behaalde in het eerste kwartaal van 2024 maar liefst 2,5 miljard dollar aan inkomsten, dus je kunt het gerust een groot bedrijf noemen. De deal was de komende vijf jaar maar liefst $ 250 miljoen waard.

Stel je voor hoeveel schrijvers binnen die kranten nu te maken krijgen met het feit dat hun werk wordt gebruikt om ChatGPT te trainen. Het is een zware pil om te slikken, maar het is niet het enige bedrijf dat dit meemaakt. Andere grote bedrijven zoals Axel Springer (die eigenaar is van Politiek En Business insider), DotMash Meredith (eigenaar Mensen, Investopedia, eten en wijn, betere huizen en tuinenEn In stijl), De geassocieerde persEn De Financiële Tijden sloot ook deals met OpenAI.

Nou, onlangs heeft Vox Media, het bedrijf dat eigenaar is van The Verge en The Atlantic, ook een deal gesloten met OpenAI. Deze deal zal de artikelen op een presenteerblaadje aan OpenAI aanbieden. We weten niet hoeveel geld er met deze samenwerking gemoeid is, maar we weten zeker dat het in de miljoenen loopt.

De ethische strijd

Het is moeilijk om in deze kwestie een objectief standpunt in te nemen als je eenmaal weet welke krachten de nieuwsindustrie in de greep houden. Heb je gehoord van de AI-overzichten van Google; AKA, de middelvinger van Google naar de nieuwsindustrie? Het bedrijf biedt overzichten van Google-zoekopdrachten in plaats van links naar nieuwssites. Alsof dat nog niet genoeg was, deed Meta vrijwel hetzelfde met Meta AI. Het bedrijf stopte zelfs met het tonen van links naar nieuwswebsites op zijn platforms.

Meta en Google hoeven dus niet zoveel advertentie-inkomsten te delen met nieuwsorganisaties… goed voor hen. Maar je kunt zien hoe smerig dit is.

Over scummy-gedrag gesproken: Google heeft gedreigd met het stopzetten van het tonen van nieuwslinks en het sluiten van fondsen ter ondersteuning van journalisten, omdat Californië wil dat het journalisten betaalt. Het bedrijf zou mogelijk de Californische nieuwsindustrie kunnen verwoesten door links naar Californische nieuwssites te verwijderen.

Deze deals kunnen technisch gezien helpen

Dit is belangrijk om op te merken, omdat de aard van deze deals dit echt een beetje een ethische kwestie maakt. In een tijd waarin Google en Meta zo hun best doen journalisten niet te betalen, lijkt OpenAI de achterstand in te halen. In plaats van hun gegevens te schrappen, betaalt het bedrijf deze bedrijven feitelijk voor toegang tot de informatie.

Het geld dat OpenAI deze bedrijven betaalt, zal ogenschijnlijk worden gebruikt om deze nieuwssites te helpen financieren. Op papier lijkt het er dus op dat deze deals deze nieuwssites kunnen helpen floreren. Het is echter niet te zeggen of dat 100% waar is. We weten niet of deze bedrijven een deel van het geld onder hun schrijvers verdelen of het in hun zak steken. Dat valt nog maar te bezien. Hoe dan ook bestaat er altijd een kans dat deze deals iets goeds opleveren voor nieuwsbedrijven.

Maar de zaken zijn niet allemaal vrolijk

De ogenschijnlijke voordelen maken dit hele scenario ingewikkeld. Zeker, bedrijven hebben misschien meer geld, maar we hebben het niet over pa en ma-papieren, we hebben het over bedrijven van miljoenen en miljarden dollars. Ik wil niet cynisch zijn, maar grote bedrijven hebben de gewoonte mensen op te offeren omwille van meer geld. Bedrijven snijden in makers en kiezen voor AI-modellen. We zien door AI gegenereerde advertenties van bedrijven als Progressive Insurance (2,3 miljard dollar verdiend in het eerste kwartaal van 2024). We kunnen dus niet uitsluiten dat een van de bovengenoemde nieuwsbedrijven nog steeds werknemers ontslaat.

Deze deals geven OpenAI meer toegang tot gegevens van actuele gebeurtenissen. Met informatie van deze nieuwssites is ChatGPT beter geschikt om up-to-date rapportage te bieden, waardoor de noodzaak voor lezers om naar deze websites te gaan wordt geëlimineerd. Als u een schrijver bent, wordt uw artikel in het GPT-model ingevoerd. Steeds meer mensen zullen dus alleen overzichten zien van het verhaal dat u hebt behandeld in plaats van uw artikel te lezen.

Grote bedrijven geven zich over aan AI. Is het het extra geld waard?

Gezien het gedrag van veel van de grote bedrijven die de technologie- en nieuwsindustrie regeren, lijkt dat niet waarschijnlijk. Ja, banenverlies is ook een ding bij kleinere kranten, en er zijn ongetwijfeld mensen die hebben gekozen voor een man die weet hoe hij ChatGPT in kleinere bedrijven moet gebruiken.

Grote bedrijven zijn echter meestal meer op geld gericht. We hebben dit keer op keer gezien. Grotere bedrijven zijn vastbesloten om AI op grote schaal in te zetten om de kosten terug te dringen, de winst te verhogen en de investeerders tevreden te houden. Electronic Arts wil AI op grote schaal implementeren om zo snel mogelijk games te maken. Dit is de reden waarom deze deals een groot negatief effect kunnen hebben op de nieuwsindustrie.

Simpel gezegd: we kunnen deze bedrijven gewoon niet vertrouwen. Ja, ze krijgen meer geld, maar hoeveel van het geld gaat daadwerkelijk in de zakken van hun werknemers? Met hoeveel geld zullen de salarissen van de CEO's worden opgevuld? Dat zijn stoutmoedige vragen om te stellen, maar we zouden deze vragen niet hoeven te stellen als grote bedrijven door de jaren heen geen grove hebzucht hebben getoond.

Op dit moment is het afwachten wat voor effect dit zal hebben op de nieuwsindustrie.

Thijs Van der Does