Meta’s ‘Betalen of toestemming’-aanpak wordt onder de loep genomen door de EU-mededingingsregels

Het besluit van Meta om een ​​advertentievrij abonnement aan te bieden in de Europese Unie (EU) heeft een nieuwe tegenslag gekregen nadat toezichthouders de socialemediagigant ervan beschuldigden de mededingingsregels van de EU te overtreden door gebruikers te dwingen te kiezen tussen het zien van advertenties of het betalen om deze te vermijden.

De Europese Commissie heeft verklaard dat het ‘betalen of toestemming’-advertentiemodel van het bedrijf in strijd is met de Digital Markets Act (DMA).

“Deze binaire keuze dwingt gebruikers om toestemming te geven voor de combinatie van hun persoonlijke gegevens en zorgt er niet voor dat ze een minder gepersonaliseerde maar gelijkwaardige versie van de sociale netwerken van Meta krijgen”, aldus de Commissie.

Ook werd opgemerkt dat bedrijven die een poortwachtersrol vervullen, toestemming van gebruikers moeten vragen om hun persoonlijke gegevens te combineren tussen aangewezen kernplatformdiensten en andere diensten (bijvoorbeeld reclame) en dat gebruikers die weigeren om mee te doen, toegang moeten krijgen tot een minder gepersonaliseerd, maar gelijkwaardig alternatief.

Bovendien staat de aanpak van Meta gebruikers niet toe om een ​​dienst te kiezen die minder persoonlijke gegevens van hen gebruikt. Volgens de Commissie staat het gebruikers niet toe om hun recht uit te oefenen om vrijelijk toestemming te geven voor het combineren van hun gegevens uit de diensten van Meta om hen te targeten met gepersonaliseerde online advertenties.

“Gebruikers die geen toestemming geven, moeten nog steeds toegang krijgen tot een gelijkwaardige dienst die minder persoonlijke gegevens van hen gebruikt, in dit geval voor de personalisatie van advertenties”, aldus het rapport.

Meta kondigde in oktober 2023 voor het eerst plannen aan voor een advertentievrije optie voor toegang tot Facebook en Instagram voor gebruikers in de EU, de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland. Hiermee wilde Meta voldoen aan de strenge privacywetgeving in de regio.

Maar in de afgelopen maanden heeft de Amerikaanse techgigant kritiek gekregen omdat het bedrijf klanten in principe geen echte keuzemogelijkheden biedt. In plaats daarvan moeten klanten toestemming geven voor tracking voor advertentiedoeleinden of maandelijks betalen om helemaal geen gepersonaliseerde advertenties meer te zien.

“Europese gebruikers hebben nu de ‘keuze’ om toestemming te geven om gevolgd te worden voor gepersonaliseerde advertenties – of om tot € 251,88 per jaar te betalen om hun fundamentele recht op gegevensbescherming op Instagram en Facebook te behouden”, zei de Oostenrijkse non-profitorganisatie voor privacy noyb eind vorig jaar.

“Niet alleen zijn de kosten onaanvaardbaar, maar cijfers uit de sector suggereren dat slechts 3 procent van de mensen gevolgd wil worden, terwijl meer dan 99 procent besluit om niet te betalen als er een ‘privacyvergoeding’ wordt gerekend.”

Als de voorlopige bevindingen worden bevestigd, kan Meta een boete krijgen van maximaal 10% van de totale wereldwijde omzet. Bij systematische overtreding van de regels kan dit bedrag oplopen tot 20%.

“Abonnement voor geen advertenties volgt de richting van het hoogste gerechtshof in Europa en voldoet aan de DMA”, werd Meta geciteerd in een verklaring die werd gedeeld met de Associated Press. Het zei verder dat het een “constructieve dialoog” zal aangaan met de Commissie als onderdeel van het onderzoek.

De ontwikkeling volgt nadat een Noorse rechtbank heeft bevestigd dat de online dating-app Grindr de AVG-wetgeving inzake gegevensbescherming in de EU heeft overtreden door gebruikersgegevens te delen met adverteerders. De app moet daarom een ​​boete van € 5,7 miljoen ($ 6,1 miljoen) betalen.

Thijs Van der Does