Google Tensor G5-ontwerp is klaar en komt met Pixel 10

Google heeft het ontwerp van de Tensor G5 SoC afgerond, een chip die volgend jaar de Pixel 10 zal aandrijven. Die chip is nu klaar om naar de gieterij te worden gestuurd voor fabricage. Deze zal overigens worden geproduceerd door TSMC.

Het ontwerp van de Google Tensor G5 is klaar en komt volgend jaar

De informatie over het voltooide ontwerpproces komt uit Taiwan. De Pixel 10-serie zal de eerste zijn die deze processor gebruikt. Naar verwachting zullen andere Pixel-producten deze processor daarna ook gebruiken.

Deze chip wordt gemaakt met behulp van TSMC’s tweede generatie 3nm-node, ook wel bekend als N3E. Deze chip zal naar verwachting een aanzienlijke sprong voorwaarts zijn vergeleken met alles wat Google tot nu toe heeft gemaakt. Google heeft het zelf ontworpen en TSMC’s tweede generatie 3nm-node is de juiste manier om het te produceren.

De Google Tensor G5 is waarschijnlijk de chip waarvan Google hoopt dat deze kan concurreren met de beste processors die er zijn. Er wordt verwacht dat deze enorm krachtig is en speciaal is ontworpen voor Pixel-producten.

Pixel-gebruikers hadden in het verleden te maken met een aantal twijfelachtige SoC’s, Google wil daar verandering in brengen

Pixel-gebruikers hadden in het verleden te maken met een aantal echt twijfelachtige chips. Het Exynos 5123-model in de Pixel 6-serie komt zeker in gedachten, en het was een onderdeel van de Tensor-chip. De Exynos 5300 was een verbetering, maar nog steeds niet de beste oplossing. Die zat in de Pixel 7- en Pixel 8-serie smartphones.

Wat gebeurt er nu? Nou, terwijl de chip klaar is voor productie, moet Google hem nog testen na het feit. We zijn nog lang niet zover dat we die chip in actie zien, want de Tensor G4 is nog niet gelanceerd.

De Tensor G4 komt volgende maand samen met de Pixel 9-serie uit. Google kondigde aan dat de nieuwe Pixel-smartphones op 13 augustus officieel worden. Dat is een grote verandering voor Google, aangezien iedereen verwachtte dat de toestellen begin oktober zouden arriveren.

Thijs Van der Does