Google One ‘Dark web-rapporten’ worden binnenkort naar alle gebruikers gestuurd

Datalekken komen tegenwoordig steeds vaker voor in online services en producten. Om het misbruik van gebruikersinformatie via dergelijke lekken aan te pakken, heeft de zoekmachinegigant Google een belangrijke stap gezet. Het bedrijf gaat vanaf eind deze maand de Google One “Dark web reports” aanbieden aan alle Google Account-gebruikers.

Google One “Dark web-rapporten” worden verplaatst naar het gedeelte “Resultaten over jou”

De “Dark web-rapporten” zijn vanaf eind juli niet meer beschikbaar in de Google One-app. In plaats daarvan kunnen Google-gebruikers deze functie openen via het gedeelte “Resultaten over jou”. U kunt deze openen door naar het tabblad “Uw Google-account beheren” te gaan onder de avatar van uw account.

Momenteel zijn deze rapporten alleen beschikbaar voor gebruikers met een Google One-lidmaatschap. Eind juli kan echter iedereen met een consumenten-Google-account ze raadplegen. Deze rapporten helpen gebruikers op de hoogte te blijven van eventuele inbreuken op persoonlijke gegevens op het web. Het lijkt een gecombineerde oplossing om gebruikers te helpen hun online aanwezigheid te beschermen. Deze wijziging komt nadat het bedrijf vorige maand de Google One VPN-service heeft stopgezet.

De “Dark web-rapporten” kunnen u informeren of uw persoonlijke gegevens zijn aangetroffen in datalekken

Vanaf nu kunnen gebruikers met “Results about you” zoekresultaten vinden en verzoeken om verwijdering van die zoekresultaten die hun persoonlijke informatie bevatten. De Google One “Dark web reports” daarentegen, monitoren delen van het internet die normaal gesproken niet gemakkelijk toegankelijk zijn. Het zoekt naar inbreuken op de lekken van uw persoonlijke informatie, zodat u uw online aanwezigheid eenvoudig kunt beschermen. Samen zullen deze twee tools zeker veel nuttiger zijn voor dit doel.

De “Dark web-rapporten” kunnen u informeren of uw persoonlijke informatie is gevonden in een datalek. Het controleert op gegevens die zijn gekoppeld aan uw naam, e-mailadres, adres, gebruikersnaam en wachtwoord. De inbreuken kunnen ook informatie bevatten, waaronder uw telefoonnummer en burgerservicenummer (BSN). Met deze resultaten kunnen gebruikers weloverwogen beslissingen nemen over hoe ze hun gegevens op het web kunnen beschermen.

De “Dark web-rapporten” zijn momenteel beschikbaar in 46 landen over de hele wereld, waaronder de VS en het VK. Helaas is deze functie niet beschikbaar voor gebruikers met een Google Workspace of een supervised account.

Thijs Van der Does