YouTube test nu AI-samenvattingen in het commentaargedeelte van Shorts

Het lijkt erop dat YouTube momenteel ook AI-samenvattingen test in het commentaargedeelte van Shorts. De functie was oorspronkelijk beschikbaar voor lange video's, waardoor reacties automatisch op onderwerp konden worden geordend.

Van tijd tot tijd introduceert Google experimentele functies in zijn services. Deze functies zijn in eerste instantie beschikbaar voor een beperkt publiek en worden niet altijd op grote schaal geïmplementeerd. Vorig jaar kregen sommige gebruikers bijvoorbeeld een door AI aangedreven onderwerpgenerator voor commentaar in lange video's. Deze functie analyseert in principe de opmerkingen en organiseert ze in specifieke onderwerpen.

Met deze functie kunt u de belangrijkste onderwerpen kennen die mensen in de reacties bespreken. Het helpt makers ook de favoriete onderwerpen van hun kijkers te kennen, wat handig is voor het maken van boeiendere inhoud. De optie om reacties op onderwerp te filteren is tussen ‘Top’ en ‘Nieuwste’ geplaatst. Het bedrijf heeft de functie echter nog niet massaal geïmplementeerd. Dat gezegd hebbende, lijkt het erop dat dit niet betekent dat het is gesloopt. YouTube test nu AI-samenvattingen voor reacties in Shorts.

AI-samenvattingen voor YouTube-reacties zijn nu als beperkte test beschikbaar in Shorts

Net als bij lange video's zijn AI-samenvattingen voor YouTube Shorts-reacties alleen beschikbaar via de mobiele app. Bovendien is het een test van zeer beperkte omvang onder geselecteerde gebruikers. Zelfs degenen die de functie ontvangen, kunnen deze niet in alle Shorts gebruiken. Het zal alleen beschikbaar zijn in bepaalde Shorts met volledige commentaarsecties.

YouTube AI-samenvattingen Shorts-reacties
AI-samenvattingen in YouTube-videoreacties

Google staat kanaaleigenaren toe waar de optie beschikbaar is om individuele reacties binnen onderwerpthreads te verwijderen. Het bedrijf stelt ook dat onderwerpen alleen worden gegenereerd op basis van gepubliceerde reacties. Dat wil zeggen dat degenen die worden beoordeeld niet meetellen voor het systeem.

Het is niet bekend wanneer YouTube de AI-samenvatting massaal zal implementeren. Het feit dat ze de optie nu ook in Shorts testen, geeft echter aan dat de plannen nog steeds op koers liggen. Hoe dan ook lijkt Google voorzichtiger om te gaan met de implementatie van functies die verband houden met AI-aangedreven samenvattingen. De controverse rond de bizarre resultaten die AI Overviews in Search liet zien, zorgde voor veel ophef. Ze zullen dus waarschijnlijk de tijd nemen voordat ze massaal worden uitgerold.

Thijs Van der Does