YouTube onderzoekt advertenties op de server om advertentieblokkers te bestrijden

YouTube voert een lange en bloedige strijd met adblockers. Advertenties zijn een belangrijke bron van inkomsten voor het bedrijf, dus strijdt het met hand en tand tegen de bedrijven die mensen toestaan ​​advertenties over te slaan. Welnu, het videodeelplatform heeft misschien een manier om de strijd te winnen. YouTube onderzoekt advertentie-injectie op de server.

Om je bij te praten zijn er tools op de markt waarmee gratis YouTube-gebruikers advertenties kunnen overslaan. Dit is iets waar het bedrijf niet van houdt, omdat het een groot deel van zijn geld verdient met advertentie-inkomsten. Ook profiteren de makers waar gebruikers naar kijken van die inkomsten.

YouTube heeft verschillende tactieken geprobeerd om de kijkervaring van mensen die adblockers gebruiken te belemmeren. De laatste tijd openen mensen die advertentieblokkers gebruiken een video om te zien dat deze tot het einde wordt overgeslagen. Ze hebben niet de mogelijkheid om de video te bekijken.

YouTube overweegt het gebruik van advertentie-injectie op de server

Terwijl YouTube alles uit de kast haalt, gaat het gebruik van adblockers nog steeds door. Volgens een nieuw rapport zou het bedrijf echter een drastische nieuwe aanpak kunnen volgen om adblockers te blokkeren. Het zou zijn toevlucht kunnen nemen tot advertentie-injectie op de server.

Wanneer YouTube momenteel advertenties weergeeft, worden deze als afzonderlijke entiteiten bij de video's weergegeven. Dit is iets waar adblockers misbruik van maken. Ze kunnen de advertenties zelf targeten en blokkeren.

Als YouTube echter advertenties aan de serverzijde levert, worden de advertenties in principe in de videostream ingebakken. De advertenties worden één met de video, dus de adblockers hebben geen macht. Het is duidelijk dat mensen die advertentieblokkers gebruiken, boos zullen zijn.

Op dit moment weten we niet wanneer/of YouTube deze nieuwe wijziging gaat implementeren. Momenteel wordt deze wijziging getest met een beperkt aantal gebruikers. Sommigen van hen hebben het zelfs opgemerkt tijdens het gebruik van Firefox en het gebruik van ublock. Het lijkt er dus op dat YouTube dit al in gang heeft gezet.

Met advertentie-injectie op de server is het niet te voorspellen wat er gaat gebeuren met de advertentieblokkers die nu op de markt zijn. We weten ook niet wat voor soort reactie we van de gemeenschap moeten verwachten. We zijn er zeker van dat er een wijdverbreide YouTube-boycot zal plaatsvinden of zoiets.

Thijs Van der Does