Yahoo laat zien dat de AI-overzichtstrend een vlucht neemt

Zowat elk groot bedrijf implementeert AI-technologie in hun producten. Yahoo, een bedrijf dat begin jaren 2000 feitelijk eigenaar was van het internet, is nog steeds springlevend. Het heeft onlangs de Yahoo News-app van boven naar beneden vernieuwd en biedt een aantal krachtige AI-tools. Helaas komt dit met een functie waar Google flauw van wordt.

Hoewel de naam Yahoo niet meer zo vaak wordt gebruikt als vroeger, is het bedrijf een belangrijk nieuwsmerk. In feite krijgt de nieuwssite elke maand meer dan 185 miljoen bezoekers. Het bedrijf heeft een eigen app om nieuwsfeeds samen te stellen die u kunt downloaden. Onlangs maakte het bedrijf bekend dat het Yahoo News van de grond af aan heeft vernieuwd. Deze vernieuwing wordt geleverd met enkele nieuwe AI-karbonades.

Yahoo heeft zijn nieuws-app vernieuwd

Voordat we in de app duiken, een kleine geschiedenisles. Vorig jaar ontwikkelden de medeoprichters van Instagram, Kevin Systrom en Mike Krieger, een app genaamd Artifact. Het was een nieuws-app die kunstmatige intelligentie gebruikte om nieuwsfeeds voor gebruikers samen te stellen. Het was een interessant idee, maar uiteindelijk een noodlottig idee. Niet lang na de lancering moest het bedrijf de app stopzetten vanwege een gebrek aan groei. Welnu, Yahoo heeft de overblijfselen van Artefact opgegraven en de technologie ervan in de Yahoo News-app geïmplementeerd.

De Yahoo News-app zal dus de AI-technologie gebruiken die de Artefact-app gebruikte. Hiermee kan het op intelligente wijze nieuwsverhalen samenstellen die op gebruikers zijn afgestemd. De verhalen zullen gebaseerd zijn op de specifieke voorkeuren van de gebruikers. Dat is geweldig, want mensen houden er niet van om nieuwsberichten te zien die hen niet interesseren. Als je geïnteresseerd bent in de nieuwste ontdekkingen in de kwantumfysica, wil je geen verhalen zien over welke teams naar de play-offs gaan.

Dat is cool, maar Yahoo treedt in de voetsporen van Google

AI-technologie is een onderwerp dat nogal verdeeldheid zaait, en een van de dingen die de slechte kant ervan benadrukken is het potentieel om industrieën te ruïneren. Het heeft al impact gehad op de kunstindustrie, waarbij kunstenaars hun baan verloren.

AI staat klaar om een ​​nummer te doen in de nieuwsindustrie, en dit is te danken aan AI Overviews. Dit is de technologie die door AI gegenereerde samenvattingen biedt van zoekopdrachten op internet die u uitvoert. Dus in plaats van naar websites met relevante informatie te gaan en bij te dragen aan hun advertentie-inkomsten, bent u vrij om dit te omzeilen en de informatie direct aan u te laten zien.

Het is duidelijk dat deze tactiek duizenden mensen hun baan kan kosten. Nieuwssites zijn afhankelijk van de inkomsten uit advertenties om, weet je, te kunnen bestaan. Zoekmachines die verkeer van nieuwssites stelen alleen maar om hun AI-technologie door de strot van mensen te duwen, passen dus niet goed bij de sector.

Wat heeft dit met Yahoo te maken?

Welnu, naast het toevoegen van door AI samengestelde nieuwsverhalen, biedt de vernieuwde Yahoo-app ook door AI gegenereerde overzichten van nieuwsonderwerpen. Er is geen genie voor nodig om te weten waarom dat zo in de war is. De Yahoo News-app is een app waarmee u naar de laatste nieuwsverhalen kunt gaan. Het is een portaal dat naar die nieuwssites leidt. Omdat het zo'n enorm nieuwsmerk is, is het het brood en de boter van verschillende nieuwswebsites geweest. Het haalt echter dezelfde stunt uit die Google uithaalde met AI Overviews. Nu kunnen mensen snel relevante nieuwssites overslaan.

Wat dit nog erger maakt, is dat het doel van de app is om naar nieuwssites te gaan. Het brengen van AI-samenvattingen ondermijnt het doel van de app zelf. Het is een beetje begrijpelijker voor Google (slechts een beetje), omdat je naar Google gaat voor brede kennis, of het nu van een nieuwssite, videosite, blog, enzovoort is. Het verkrijgen van overzichten is dus niet zozeer een klap in het gezicht van nieuwsorganisaties omdat de kans altijd bestaat dat je niet op zoek bent naar nieuws. Dat zegt echter niet veel over de eer van Google.

In het geval van de Yahoo News-app is deze gebouwd om u nieuwsverhalen te laten zien. Je gaat hoogstwaarschijnlijk naar de app om naar nieuwssites te worden geleid. Deze AI-tool heeft dus meer effect op de nieuwssites waar het nieuws vandaan haalt.

Dit wijst op een slechte trend

Het feit dat Yahoo deze tool introduceert, duidt op iets dat mogelijk zorgwekkend is. Google kreeg kritiek omdat het AI-samenvattingen van verhalen bracht. Dus, wat doet Meta kort daarna? Hetzelfde. Het laat zien dat het, ondanks de publieke verontwaardiging, nog steeds doorgaat met zijn plannen.

Nou, Yahoo is niet anders. Nu is er een ander bedrijf dat kijkers van nieuwswebsites haalt zonder rekening te houden met wat de meerderheid van de mensen zegt. Het is net zoals OpenAI probeert om AI-videogeneratie naar Hollywood te brengen, ook al kan IEDEREEN zien welke negatieve gevolgen dit voor de industrie zal hebben. We hebben het over grote Hollywood-studio's zoals Disney en Warner Brothers. Dit ondanks ieders zorgen.

Het feit dat Yahoo, een bedrijf dat zoveel invloed heeft op de nieuwsindustrie, ervoor heeft gekozen een tool op de markt te brengen die zo'n verwoestend effect op de nieuwsindustrie kan hebben, toont aan dat dit een grote trend zou kunnen zijn. Tot nu toe hebben we AI-samenvattingen gezien met Google Search, Meta AI en de standaardzoekmachine van Brave Browser. Bedrijven zijn geïnteresseerd in het versnellen van de verwerving van kennis om mensen voor de gek te houden door te denken dat het te lang duurt om een ​​minuutje te nemen om een ​​bericht te lezen.

Hoe meer mensen hun producten adopteren en ondersteunen, hoe gelukkiger de almachtige investeerders zullen zijn. Uiteindelijk is dat wat belangrijk is; geld. Yahoo heeft zijn nieuwsapp vernieuwd, wat altijd een goede zaak is, maar we zullen moeten afwachten of de AI-samenvattingen goed zullen worden ontvangen.

Thijs Van der Does