Google heeft het 'Glue Pizza'-probleem van Gemini nog steeds niet opgelost

Nog niet zo lang geleden werd Google Gemini gefilterd omdat het suggereerde dat mensen lijm op pizza zouden smeren. Ieder mens met meer dan twee hersencellen zou weten dat hij dit niet moet doen, maar het is nog steeds niet iets dat een bedrijf zou moeten aanmoedigen. Het lijkt erop dat Gemini nog steeds mensen aanbeveelt lijm op hun pizza te smeren.

Kort nadat Google AI-overzichten over de wereld had gelanceerd, kregen we talloze rapporten waarin Gemini nogal zorgwekkende antwoorden op zoekopdrachten gaf. Hoewel een aantal ervan verzonnen waren, waren er vele daadwerkelijke antwoorden. Een van hen die boven de rest uitstak, was Google die suggereerde dat mensen lijm op hun pizza zouden smeren om de kaas te laten plakken. Dat is een voedselhack die ervoor zou zorgen dat elke TikToker wordt geannuleerd.

Google kwam naar buiten en ging in op de vraag waarom deze vreemde reacties opduiken, en legde een deel van de schuld bij de gebruikers en een deel bij het ontbreken van gegevens. Als gevolg van deze tegenreactie heeft het bedrijf het aantal zoekresultaten verminderd dat de overzichten oplevert. Nu zie je bij ongeveer 15% van de zoekopdrachten alleen overzichten.

Gemini raadt nog steeds aan lijm op pizza te smeren

Gemini's Glue-Pizza Gate is nog steeds aan de gang, omdat Google het probleem nog steeds niet heeft opgelost door mensen te vertellen zichzelf in principe te vergiftigen. Op de vraag hoeveel lijm je op je pizza moet smeren, antwoordt Gemini door je te vertellen dat je 1/8 kopje lijm moet toevoegen. Maar het is oké, want er staat dat je niet-giftige lijm moet aanbrengen!

In ieder geval verwees het rapport van The Verge naar een Business Insider-artikel geschreven door auteur Katie Notopoulos. In het artikel zei ze dat ze de pizza had gemaakt en opgegeten: “was het wel oké?” Blijkbaar was dat alles wat Google nodig had om deze voedselhack nog verder te pushen. Andere chatbots zoals Perplexity AI en ChatGPT raden allemaal af om lijm te eten. Dit werpt een slecht licht op Google, aangezien het letterlijk een van de grootste bedrijven ter wereld is. Miljoenen, zo niet miljarden mensen gebruiken de AI-instrumenten elke dag, waardoor het een grote invloed heeft op de wereldbevolking.

De lijmpizza is niet giftig, maar dat is niet het belangrijkste probleem

Het probleem is dat Gemini het verschil niet kent tussen wat eetbaar is en wat niet eetbaar is. Natuurlijk leren we op de kleuterschool geen lijm te eten, maar niet elk vreemd ingrediënt is zo duidelijk oneetbaar. Het internet staat vol met rare voedselhacks die vreemd lijken, maar werken. Het is niet te voorspellen of Gemini iets zal aanwijzen dat tot daadwerkelijke ziekte of dood zou leiden.

Laten we eerlijk zijn: er zijn mensen die dom genoeg zijn om alles te proberen wat ze op internet zien. Gemini moet echter beter zijn als het de concurrentie wil verslaan.

Thijs Van der Does