Spotify introduceert chatfunctie voor Jams-sessies

De populaire Jams-functie van Spotify, waarmee Premium-gebruikers gedeelde afspeellijsten met vrienden kunnen maken, zou binnenkort een grote upgrade kunnen krijgen: een chatfunctie. Dit nieuws komt met dank aan een recente ontdekking door app-onderzoekers die zich verdiepen in de code van mobiele applicaties (bekend als APK-teardowns).

Momenteel biedt Spotify Jams gebruikers de mogelijkheid om samen naar muziek te luisteren in een gedeelde wachtrij, maar er ontbreekt een ingebouwde chatfunctie. Dit betekent dat gebruikers tussen apps moeten schakelen om met elkaar te communiceren, wat de luisterervaring kan verstoren.

Met codenaam ‘kampvuur’: een chatfunctie in de vroege ontwikkelingsfasen

De opgegraven code verwijst naar een verborgen ‘Chats’-functie met de codenaam ‘campfire’. Dit houdt in dat Spotify Jams-sessies ziet als een virtueel kampvuur waarrond gebruikers zich kunnen verzamelen, naar muziek kunnen luisteren en hun gedachten en gesprekken kunnen delen. Hoewel de code verwijst naar het bestaan ​​ervan, bevindt de chatfunctie zich waarschijnlijk nog in de beginfase van ontwikkeling. Er is niet veel informatie beschikbaar over de functionaliteiten ervan of wanneer het voor het publiek kan worden uitgerold.

Experts zijn van mening dat het integreren van een chatfunctie Spotify Jams aanzienlijk zou verbeteren. Stel je een scenario voor waarin je met vrienden op verschillende locaties aan het jammen bent. Je hoort een geweldige gitaarriff en wilt daar op wijzen. Met een chatfunctie kun je direct een bericht sturen zonder de Spotify-app te verlaten, waardoor de muziek en het gesprek naadloos met elkaar verbonden blijven.

Er zijn echter ook potentiële uitdagingen waarmee rekening moet worden gehouden. Het integreren van een chatfunctie kan leiden tot rommelige interfaces, vooral op kleinere smartphoneschermen. Bovendien kan het beheren van de chat-etiquette tijdens groepsluistersessies enige aanpassing voor gebruikers vergen.

Over het geheel genomen biedt de toevoeging van een chatfunctie aan Spotify Jams opwindende mogelijkheden voor het verbeteren van de gebruikerservaring bij het gezamenlijk luisteren naar muziek. Zorgvuldige overweging door Spotify is echter noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de implementatie ervan interactiviteit en betrokkenheid bevordert zonder ongewenste afleiding of veiligheidsrisico's te introduceren.

Thijs Van der Does