Samsung ontkent problemen met 3nm-opbrengst, Exynos 2500 ligt op schema

Ondanks dat berichten anders suggereren, zegt Samsung dat zijn 3nm-chipproces geen opbrengst- of prestatieproblemen heeft. Het bedrijf beweert dat de ontwikkeling van zijn tweede generatie 3nm-proces volgens plan verloopt. Verwacht wordt dat zijn Exynos 2500-chipset voor de Galaxy S25-serie de geavanceerde procesnode zal gebruiken.

Samsung beweert dat zijn 3nm-proces geen opbrengst- of prestatieproblemen heeft

Samsung startte medio 2022 met de massaproductie van 3nm, een paar maanden voor TSMC. De laatste heeft echter meer succes gehad met zijn geavanceerde procesknooppunt. Het bleef bij de beproefde FinFET-transistorarchitectuur en behaalde een betere opbrengst dan Samsung, dat een upgrade uitvoerde naar de geavanceerdere GAA-architectuur.

TSMC heeft al 3nm mobiele chips voor Apple gemaakt en er gaan geruchten dat het grote 3nm productiecontracten heeft binnengehaald van Google, MediaTek, Nvidia, Qualcomm en andere chipmakers. Samsung daarentegen produceerde geen mobiele chips op zijn eerste generatie 3nm procesknooppunt. Zijn eerste 3nm chip is de Exynos W1000 die de Galaxy Watch 7 en Galaxy Watch Ultra aandrijft, die eerder vandaag werden gelanceerd.

Meerdere bronnen zeiden onlangs dat het Koreaanse bedrijf worstelt met zijn 3nm-opbrengst, het percentage bruikbare chips dat wordt geproduceerd van het totaal aantal geproduceerde chips. De opbrengst van de Exynos 2500 was naar verluidt in het eerste kwartaal van 2024 eencijferig. In het tweede kwartaal verbeterde het naar ongeveer 20%, maar dat is nog steeds aanzienlijk minder dan TSMC. De opbrengst moet ten minste 60% zijn voor massaproductie.

Dit leidde tot geruchten dat Samsung zijn Exynos-vlaggenschip mogelijk niet zou gebruiken in de Galaxy S25-serie. Het bedrijf weerlegt de berichten echter. Tijdens de Koreaanse editie van zijn jaarlijkse Samsung Foundry Forum (SFF) zei het bedrijf dat zijn 3nm-ontwikkeling op schema ligt. De productie van chips met behulp van zijn tweede generatie 3nm-proces verloopt zoals gepland “op basis van stabiele prestaties en opbrengst”, aldus Samsung in een persbericht.

Hopelijk is dit waar. Volgens berichten moet de Exynos 2500-opbrengst in oktober 60% bereiken voor een tijdige massaproductie van de Galaxy S25-serie, die begin 2025 arriveert. Samsung heeft nog een paar maanden buffer. Het zou genoeg kunnen zijn voor de loopgravengigant om het tij te keren. Het Koreaanse bedrijf kan nog steeds Qualcomm’s 3nm Snapdragon 8 Gen 4 gebruiken in zijn next-gen vlaggenschepen in sommige markten.

Samsung is van plan om in 2025 2nm-chips te lanceren

Tijdens de Amerikaanse editie van SFF 2024 vorige maand kondigde Samsung plannen aan om in 2025 AI-gerichte 2nm-chips te lanceren. Het bedrijf heeft nu onthuld dat het een 2nm-productiecontract heeft gewonnen van de Japanse AI-startup en IoT Preferred Networks (PFN). TSMC wil volgend jaar ook beginnen met de massaproductie van 2nm. Het Taiwanese bedrijf heeft de 3nm-strijd zeker gewonnen. Het valt nog te bezien of Samsung kan terugvechten in het 2nm-tijdperk.

Thijs Van der Does