Wear OS 5 laat ondersteuning voor oude wijzerplaten vallen; alleen WFF is toegestaan

Wear OS 5, de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem voor smartwatches, zal nieuwe vereisten bevatten voor watch face-ontwikkelaars. Nu zijn alleen de apparaten die zijn ontwikkeld in WFF (Watch Face Format) compatibel met Wear OS 5-wearables. De nieuwe Galaxy Watch 7 en Watch Ultra zijn de eerste apparaten die deze versie direct uit de doos draaien.

Je kunt WFF-watchfaces alleen gebruiken op Wear OS 5-wearables

Wear OS 5 kwam als update met belangrijke verbeteringen in de batterijduur. Google belooft tot 20% minder stroomverbruik vergeleken met de vorige versie. Om dit te bereiken, voerde het bedrijf enkele belangrijke wijzigingen door en het lijkt erop dat ondersteuning voor watch faces een van de getroffen secties is. Vanaf nu zullen ontwikkelaars hun watch faces moeten aanpassen aan het WFF-formaat als ze willen dat ze compatibel zijn met de nieuwste versie van Wear OS. Google lanceerde het WFF-formaat met Wear OS 4, maar de implementatie ervan was nog niet verplicht.

Dat gezegd hebbende, zal de verandering positief zijn voor zowel gebruikers als ontwikkelaars. Voor de laatste zal het ontwikkelen van watch faces in WFF veel eenvoudiger zijn, omdat er geen code in de watch face APK zal zijn ingebed. Dit komt omdat het logische deel dat nodig is om watch faces te laten draaien nu de volledige verantwoordelijkheid van het besturingssysteem zal zijn. Ontwikkelaars kunnen zich dus richten op de creatieve en functionele secties. Dat wil zeggen dat ze zich geen zorgen meer hoeven te maken over code-optimalisatie. Aan de andere kant zullen Wear OS 5-gebruikers profiteren van een betere batterijduur dankzij het nieuwste Watch Face Format.

Nog niet alle watch faces zijn aangepast

Een nadeel is dat sommige van je favoriete watch faces nog niet zijn aangepast aan WFF. Ze zijn dus niet beschikbaar op je apparaat met Wear OS 5. Het lijkt er echter op dat het snel gaat. In mei onthulde Google dat 30% van de watch faces die beschikbaar waren in de Play Store al waren aangepast aan WFF. Sindsdien zijn er een paar maanden verstreken, dus het is mogelijk dat het percentage nu hoger ligt.

Bovendien duurt het nog een paar maanden voordat Wear OS 5 beschikbaar is voor de meeste geschikte wearables, dus je kunt misschien al je favoriete watch faces instellen wanneer je de update ontvangt. Momenteel zijn alle watch faces compatibel met “horloges met Wear OS 2 of later”. Je zou dus geen probleem moeten hebben met het gebruik van je favorieten. Tot slot verwacht Google dat alle watch faces die beschikbaar zijn in de Play Store het WFF-formaat “begin 2025” zullen gebruiken.

WFF voorbeeld wijzerplaten
Thijs Van der Does