Samsung bereidt zich voor op de lancering van AI-gerichte 2 nm-chips in 2025

De halfgeleidergieterij van Samsung ligt op koers voor de massaproductie van 2 nm-chips in 2025 en 1,4 nm-chips in 2027. Tijdens het lopende Samsung Foundry Forum (SFF)-evenement in San Jose, Californië, onthulde het bedrijf dat de ontwikkeling van de procestechnologie soepel verloopt zoals gepland. . Het Koreaanse bedrijf kondigde ook twee nieuwe procesknooppunten en AI-oplossingen aan voor de volgende generatie elektronica.

Samsung bereidt zich voor om volgend jaar 2 nm mobiele chips te introduceren

Samsung streeft er al lang naar om in 2025 met massaproductie van 2 nm te beginnen. Kort na de introductie van de eerste 3 nm-chip in 2022, geproduceerd op zijn 3GAE-procesknooppunt, onthulde het bedrijf zijn routekaart voor halfgeleiders voor de komende vijf jaar. Het was de bedoeling om in 2024 de tweede generatie 3nm process node (3GAP) te lanceren. De Exynos 2500, die begin volgend jaar de Galaxy S25-serie moet aandrijven, zal waarschijnlijk worden gemaakt op het 3GAP 3nm-proces.

Uit de roadmap bleek verder dat Samsung in 2025 2 nm-chips zal introduceren, gevolgd door een tweede generatie 2 nm-procesknooppunt in 2026. Uiteindelijk zou het bedrijf in 2027 het sub-2 nm-tijdperk betreden en een 1,4 nm-chip op de markt brengen. Ondertussen zou het Koreaanse bedrijf zijn productiecapaciteit voor geavanceerde chips voortdurend vergroten. De totale capaciteit zal naar verwachting tussen 2022 en 2027 ruim drie keer zo groot worden.

Samsung Foundry 2nm-chips 2025 2

Samsung zegt dat zijn halfgeleidertechnologie zich langs deze lijnen ontwikkelt. Bij SFF introduceerde het bedrijf een verbeterd 2nm-procesknooppunt genaamd SF2Z. Het is gepland om in 2027 in massaproductie te gaan en vermindert de spanningsval in vergelijking met de eerste generatie 2nm-node (SF2), “waardoor de prestaties van HPC-ontwerpen worden verbeterd.” Het verbetert ook het vermogen, de prestaties en het oppervlak (PPA) dankzij de BSPDN-technologie (Backside Power Delivery Network).

De Koreaanse techtitan lanceerde op SFF ook een hoogwaardige 4nm-variant. Het nieuwe 4nm-procesknooppunt, genaamd SF4U, “biedt PPA-verbeteringen door optische krimp op te nemen.” Samsung streeft ernaar om in 2025 met massaproductie op dit knooppunt te beginnen, naast het 2 nm-knooppunt van de eerste generatie. Het bedrijf zegt dat het ook “toekomstige procestechnologieën onder 1,4 nm actief vormgeeft door middel van materiële en structurele innovaties.”

Samsung Foundry 2nm-chips 2025 1Samsung Foundry 2nm-chips 2025 1

De GAA-transistorarchitectuur is onmisbaar geworden in het AI-tijdperk

Samsung gebruikt de gate-all-around (GAA) transistorarchitectuur in zijn 3nm-chips. De nieuwe architectuur brengt PPA-verbeteringen met zich mee ten opzichte van FinFET, de oudere architectuur gebruikte chips tot 4 nm (TSMC gebruikt nog steeds FinFET en is van plan volgend jaar te upgraden naar GAA met zijn 2 nm-chips). Het Koreaanse bedrijf wil profiteren van een vroege adoptie van geavanceerde transistortechnologie.

Volgens Samsung zijn “structurele ontwikkelingen zoals gate-all-around (GAA) absoluut noodzakelijk geworden om te voldoen aan de eisen op het gebied van vermogen en prestaties” van het AI-tijdperk. Het bedrijf zegt dat zijn GAA-proces de afgelopen twee jaar aanzienlijk volwassener is geworden, zowel qua opbrengst als qua prestaties. De GAA-productie zal de komende jaren aanzienlijk toenemen naarmate het bedrijf overstapt op 2nm- en 1,4nm-halfgeleiderprocestechnologieën.

Het voortdurende gieterij-evenement van Samsung in de VS bracht ook Samsung AI Solutions met zich mee, een kant-en-klaar AI-platform dat de sterke punten van de Foundry-, Memory- en AVP-activiteiten (Advanced Package) van het bedrijf integreert. Klanten krijgen oplossingen met hoge prestaties, laag vermogen en hoge bandbreedte die kunnen worden aangepast aan hun AI-vereisten. Het Koreaanse bedrijf is van plan om in 2027 een alles-in-één, CPO-geïntegreerde one-stop-AI-oplossing te introduceren.

Samsung Foundry 2 nm-chips 2025 3Samsung Foundry 2 nm-chips 2025 3

Thijs Van der Does