OPPO zal dit jaar AI-aangedreven functies naar al zijn telefoonlijnen sturen

OPPO, de Chinese technologiegigant, wil een van de hoofdrolspelers zijn in het tijdperk van AI-telefoons. Met dit in gedachten hebben ze zich ertoe verbonden de kracht van generatieve AI naar al hun smartphonelijnen te brengen. Dit zal hen helpen zich te onderscheiden van hun directe concurrenten die deze functies momenteel reserveren voor vlaggenschip- en premium-apparaten.

Alle telefoonlijnen van OPPO krijgen later dit jaar AI-functies

Als onderdeel van haar toewijding aan het AI-segment heeft OPPO zijn eigen LLM ontwikkeld. Het heet AndesGPT, een model van 7 miljard parameters voor AI-verwerking op het apparaat. Dit gaf hen de mijlpaal om het eerste merk te zijn dat een LLM met een dergelijke capaciteit in een smartphone integreerde. Momenteel is AndesGPT geïntegreerd in de OPPO Find X7-serie.

Het doel van het bedrijf is om tegen het einde van dit jaar AI-aangedreven functies aan 50 miljoen gebruikers te bieden. Naast het ontwikkelen van een eigen AI-model heeft OPPO ook rechtstreeks samengewerkt met Google, Microsoft en MediaTek. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat al haar productlijnen kunnen profiteren van AI. Niet alle apparaten kunnen immers LLM's op hardwareniveau uitvoeren. Er zijn dus modellen die hun toevlucht moeten nemen tot de cloud om de functies te gebruiken. Er zijn ook modellen die AI-verwerking op het apparaat en in de cloud combineren. Het bedrijf noemt deze ‘Hybride AI’-architectuur.

Enkele van de AI-functies waar OPPO-gebruikers van zullen genieten

De integratie van AI in OPPO-telefoons zal een heleboel geavanceerde functies mogelijk maken. U kunt veel acties uitvoeren met behulp van spraakopdrachten in natuurlijke taal. Het bedrijf beschikt al over een aantal van dit soort functies, maar er wordt aan meer gewerkt.

OPPO telefoons AI-functies

OPPO zegt dat geavanceerde generatieve bewerking de meest populaire functie is onder gebruikers van AI-ondersteunde telefoons. Mensen wenden zich er vaak tot om inhoud voor hun sociale netwerken of grappige afbeeldingen te creëren door objecten te verwijderen of spaties in te vullen. Andere functies zijn onder meer woordtranscriptie, realtime vertalingen, het genereren van tekst of het samenvatten van stemopnames.

OPPO heeft nauw samengewerkt met Mediatek. Hierdoor konden ze de AI-verwerking op Dimensity-hardware optimaliseren. Op zijn beurt werkte Mediatek ook samen met Google, zodat zijn vlaggenschip SoC's het Gemini AI-model ondersteunen. In feite zullen toekomstige Dimensity-telefoons van OPPO, zoals de Reno 12- en Find X-serie, dit integreren.

Thijs Van der Does