Ondersteuning voor gegarandeerde iPhone-updates ligt lager dan die van Google en Samsung

Apple heeft officieel een gegarandeerde softwareondersteuningsperiode van 5 jaar ingesteld voor iPhone-apparaten. Dit bevestigt dat bedrijven als Google en Samsung momenteel al een langere gegarandeerde updateperiode bieden voor hun vlaggenschepen.

Op 29 april is in Groot-Brittannië de nieuwe PSTI-regelgeving van kracht geworden. Het omvat nieuwe vereisten voor producten die met internet zijn verbonden om de veiligheid en privacy van gebruikers te garanderen. Een van die vereisten voor bedrijven is het instellen van een ‘gedefinieerde ondersteuningsperiode’. Deze term verwijst naar de minimale ondersteuningsperiode voor updates die hun producten zullen ontvangen. Apple werd dus gedwongen om voor het eerst officieel een minimale periode te bevestigen gedurende welke apparaten, zoals de iPhone, gegarandeerde updates zullen krijgen.

Apple garandeert officieel 5 jaar updates voor iPhones

Apple heeft nooit gedetailleerd hoeveel updates een iPhone zal krijgen. Gebruikers hadden op dit vlak echter geen klachten, dankzij de lange ondersteuningsperiode die ze doorgaans bieden. Dat gezegd hebbende, heeft het bedrijf, in overeenstemming met de PSTI, officieel een “Defined Support Period” van vijf jaar ingesteld voor iPhone-apparaten. Het is opmerkelijk dat dit een minimumperiode is. Het bedrijf kan dus langer updates versturen, net als voorheen.

Zo wordt de iPhone XS in september 6 jaar oud. Het blijft echter updates ontvangen na de door Apple gegarandeerde vijf jaar. Het zal interessant zijn om te zien of het bedrijf iOS 18 ook naar deze generatie iPhones levert. De “Gedefinieerde Ondersteuningsperiode” begint te tellen vanaf de “eerste leveringsdatum”, aldus het document. In het geval van de iPhone 15 Pro Max is de eerste leveringsdatum 22 september 2023.

Samsung en Google lopen voorop wat betreft gegarandeerde updates

Dat gezegd hebbende, hebben Google en Samsung expliciet “minstens” 7 jaar softwareondersteuning gegarandeerd. Dit geldt voor de Pixel 8- en Galaxy S24-serie. De Pixel 8a, de nieuwste middenklasser van Google, beschikt ook over dezelfde softwareondersteuning. In het geval van Samsung is alleen de Galaxy S24-serie gegarandeerd van deze behandeling. De Zuid-Koreaanse gigant zal deze “speciale behandeling” waarschijnlijk reserveren voor zijn premium vlaggenschipapparaten. Ondertussen biedt het bedrijf 4 jaar lang ondersteuning voor Android-updates voor middenklasse toestellen zoals de Galaxy A55 en Galaxy A35.

Android-apparaten die de updateperiode van Apple zouden overtreffen, waren een paar jaar geleden ondenkbaar. Dit toont het goede werk aan dat Google en Samsung de laatste tijd hebben verricht. Kunnen andere Android-merken in de nabije toekomst hun achterstand inhalen? De tijd zal het leren. Momenteel bieden bedrijven als Xiaomi en OPPO tot 4 jaar Android-updates aan. Net als bij Samsung geldt dit echter voor vlaggenschepen en geselecteerde premium middenklassers.

iPhone 5 jaar gegarandeerde update-ondersteuning
Bron: Android-autoriteit
Thijs Van der Does