Intel onthult de volgende generatie Xeon 6-serie processors en Xe2 GPU

Intel arriveerde op Computex 2024 met nieuwe Xeon 6-serie Sierra Forest-serverprocessors en Xe2 GPU-architectuur voor Lunar Lake CPU's. Het bedrijf zegt dat deze producten en technologieën onder meer zijn ontworpen voor de volgende generatie AI-pc's met kunstmatige intelligentie en generatieve AI-toepassingen. Het doel is om AI kostenefficiënt en voor iedereen toegankelijk te maken.

Intel lanceert nieuwe Xeon 6-serie Sierra Forest-processors

Intel's Xeon 6-processorfamilie omvat Efficient-core (E-core) en Performance-core (P-core) opties. Het bedrijf ontwikkelde deze oplossingen voor een breed scala aan gebruiksscenario's en werklasten. In de woorden: “Van AI en andere krachtige computerbehoeften tot schaalbare cloud-native applicaties.” Op Computex 2024 lanceerde het nieuwe E-coreprocessors met de codenaam Sierra Forest. Nieuwe P-cores-opties met de codenaam Granite Rapids volgen in het derde kwartaal van 2024.

In de eerste batch kondigde Intel nieuwe processors aan voor de platforms uit de 6700-serie en 6900-serie. De eerste biedt tot 1,4x hogere geheugenbandbreedte en tot 1,1x grotere in- en uitgaande (I/O) bandbreedte vergeleken met oplossingen van de vorige generatie. Deze laatste levert ondertussen tot 1,8x grotere bandbreedte tussen de sockets, waardoor snellere en efficiëntere communicatie tussen verschillende delen van het systeem mogelijk is. Beide processors ondersteunen CXL 2.0: Type 1, Type 2 en Type 3.

Volgens Intel zijn deze chips het meest geschikt voor “high-density, scale-out workloads, zoals cloud-native applicaties, content delivery-netwerken, netwerkmicroservices en digitale consumentendiensten.” Het bedrijf claimt tot 4,2x prestatiewinst op rackniveau, tot 2,6x prestatie per watt winst, tot 2,7x hogere 5G-user plane functieprestaties per watt, en tot 3,5x hogere next-generation firewall-prestaties per watt vergeleken met aan de vorige generatie.

Xeon 6-serie Sierra Forest-processors 2

Intel's Xe2 GPU-architectuur zorgt voor een 5X AI-doorvoer

Intel was aanwezig op de lopende computerbeurs in Taipei, Taiwan, om de architectuur achter zijn Lunar Lake-processors in detail te beschrijven. Het bedrijf zegt dat zijn microarchitectuur bestaat uit twee unieke tegels die met elkaar zijn verbonden via een toonaangevende Foveros-verpakkingstechnologie. De eerste is een rekentegel met de nieuwste generatie E-cores en P-cores. Het herbergt ook de nieuwe Xe2 GPU, NPU 4 en een IPU (beeldverwerkingseenheid).

De Xe2 GPU zorgt voor een verbetering van 80% in gamingprestaties en meer dan vijf keer zoveel AI-doorvoer als de vorige generatie. Het levert meer dan 60 tera-operaties per seconde (TOPS) en een best-in-class visuele ervaring. De NPU 4 biedt tot 48 TOPS, een drievoudige toename ten opzichte van zijn voorganger, terwijl het stroomverbruik wordt verlaagd. Ten slotte zou de nieuwe IPU “een geweldige camera-ervaring bieden met minder stroom.”

Intel Lunar LakeIntel Lunar Lake

De andere tegel is de PCT (Platform Controller Tile), een geïntegreerd platform voor beveiliging en connectiviteit. Intel heeft de connectiviteitssuite geüpgraded met Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, PCIe Gen5- en PCIe Gen4-poorten en Thunderbolt 4-poorten. De Lunar Lake-microarchitectuur bevat ook maximaal 32 GB geheugen in de verpakking. Het vermindert de latentie, versnelt de gegevenstoegang en verlaagt het totale stroomverbruik van het systeem.

Intel zegt dat we Lunar Lake zullen aantreffen in meer dan 80 nieuwe AI-pc-ontwerpen van meer dan 20 OEM's vanaf het derde kwartaal van 2024. Het bedrijf onthulde ook dat ASUS, Foxconn, Gigabyte, Inventec, Quanta en Wistron zich zullen aansluiten bij Dell, HP, Lenovo en Supermicro met plannen om nieuwe door Intel Gaudi 3 aangedreven generatieve AI-systemen op de markt te brengen. De AI-kit met acht Gaudi 3-versnellers met een UBB (universele plint) kost $ 125.000. Intel lanceerde ook een standaard AI-kit met acht Intel Gaudi 2-accelerators met een UBB van $ 65.000.

IntelGaudi3IntelGaudi3

Thijs Van der Does