Ifi’s Zen Blue 3 DAC beschikt over verliesvrije Bluetooth-audio

Als je een audiofiel wilt zijn, dan moet je iets weten over de DAC (digitaal naar analoog converter). Ifi heeft zojuist een DAC aangekondigd die bijna als een tegenstrijdigheid klinkt. De Ifi Zen Blue 3 is een DAC die beschikt over verliesvrije Bluetooth-audio.

De DAC is het apparaat dat het digitale signaal dat door uw telefoon is opgeslagen en verwerkt, omzet in een analoog (ruw elektrisch) signaal. De driver in uw hoofdtelefoon/luidsprekers zet die ruwe elektrische gegevens om in geluidsgolven.

Als zodanig bepaalt de kwaliteit van de DAC de kwaliteit van de uiteindelijke audio die u hoort. Technisch gezien hebben al uw apparaten een DAC als ze een luidspreker hebben. Als uw telefoon een hoofdtelefoonaansluiting heeft, is er een DAC die het signaal omzet voordat het naar uw hoofdtelefoon gaat.

Dit zijn echter doorgaans uw gewone DAC’s. U kunt premium externe DAC’s aanschaffen om het signaal voor u om te zetten. Dit is waar bedrijven als Ifi in beeld komen.

Ifi onthulde de Zen Blue 3 hoogwaardige DAC

Je begrijpt dus hoe een DAC werkt; digitaal signaal gaat naar binnen, wetenschap gebeurt… en er komt een analoog signaal uit. Wat de Ifi Zen Blue 3 bijzonder maakt, is dat hij de focus heeft op Bluetooth-audio. De meeste DAC’s richten zich op directe invoer via een draad.

Bluetooth is echter een heel ander verhaal. Het is niet de ideale technologie om te gebruiken als je van verliesvrije audio houdt. Het Bluetooth-signaal dat van de speler naar de hoofdtelefoon/luidspreker wordt verzonden, wordt vanwege de beperkte bandbreedte intrinsiek gecomprimeerd. Dit is de reden waarom Bluetooth-audio niet zo hoogwaardig is als bekabelde technologie. Het is ook de reden waarom alle audiofielen sissen als ze het woord ‘Bluetooth’ horen.

De Ifi Zen Blue 3 is een DAC die tot doel heeft het Bluetooth-dilemma op te lossen. Het bedrijf zegt dat het een verliesvrij Bluetooth-signaal naar uw apparaat kan verzenden. Je gebruikt dus je telefoon of ander apparaat om een ​​Bluetooth-signaal naar de DAC te sturen. Vervolgens zal het dat signaal omzetten in een analoog signaal en het via de bedrade uitgang sturen.

Het zit allemaal in de codec

De Zen Blue kan dit bereiken door gebruik te maken van de beste codecs op de markt. De codec is de technologie die het Bluetooth-signaal comprimeert en verzendt. Meer typische codecs zullen de audio zwaar comprimeren. Nu Bluetooth-audio echter beter is geworden, is het mogelijk geworden om signalen van hogere kwaliteit en minder gecomprimeerd te verzenden.

Naast dat het compatibel is met verschillende typische codecs, is het ook compatibel met Qualcomm’s aptX Lossless. Dit is de technologie waarvan Qualcomm beweert dat deze een bit-perfect signaal naar uw hoofdtelefoon/luidspreker kan leveren. Het beschikt over de mogelijkheid om een ​​signaal van cd-kwaliteit te verzenden met 16 bits/44,1 kHz of 1411,2 kbps. Het is ook compatibel met drie andere codecs: AAC, SBC en aptX.

Uitgangen

Je hebt verschillende opties voor audio-uitvoer. U kunt uw typische bedrade hoofdtelefoon gebruiken met een hoofdtelefoonsnoer van 4,4 mm. Daarnaast kunt u uitvoeren via de RCA-poorten. Dit zijn de rode en witte poorten voor het linker- en rechterkanaal. Er is ook de mogelijkheid om uit te voeren naar USB-C en SPDIF.

Omgekeerd werken

De Zen Blue 3 is niet alleen een DAC, maar ook een ADC (analoog naar digitaal converter). Dit betekent dat je het omgekeerd kunt gebruiken. Je kunt er een bekabeld signaal naar sturen en een Bluetooth-signaal uitvoeren. Misschien heb je een apparaat dat Bluetooth niet ondersteunt en wil je het gebruiken met je Bluetooth-apparaat, dat is een optie.

Het mooie hiervan is dat je een lage latentie kunt verwachten als je met deze DAC luistert. Het is compatibel met de aptX Low Latency-codec.

Specificaties

Deze DAC kan een signaal van 24 bit/96 kHz (4608 kbps) verzenden via USB-C en tot 24 bit/192 kHz (9216 kbps) via SPDIF. Het maakt ook gebruik van de Bluetooth 5.4-standaard. Als voeding voor het apparaat is er de Qualcomm QCC518x Bluetooth-audiochip.

Het ondersteunt RCA, Bluetooth, 4,4 mm hoofdtelefoon, SPDF en USB-C-ingang. Het voert ook uit via RCA en Bluetooth.

Aan de voorkant van het apparaat bevinden zich knoppen waarmee u de verschillende modi en uitgangen kunt selecteren.

Dit is een fantastisch apparaat als je op zoek bent naar een betaalbare oplossing voor je audio-installatie. Het kost $ 299, wat een goede prijs is voor wat je krijgt.

Thijs Van der Does