Mozilla test een AI-chatbot in de zijbalk van Firefox

Nu de AI-race steeds heviger wordt, integreren steeds meer bedrijven AI-functies in hun producten. Microsoft biedt Copilot in Edge en Google biedt Gemini in Chrome. Nu mengt Mozilla zich ook in de strijd door zijn eigen AI-chatbot aan Firefox toe te voegen.

Er komt een AI-chatbot naar Firefox

Tegenwoordig hebben bijna alle grote browsers hun eigen AI-chatbot. Of je het nu hebt over Microsoft Edge, Google Chrome of Opera, elke grote speler op de browsermarkt biedt AI-chatbots aan. Nu lijkt het erop dat Mozilla ook van plan is om op de kar te springen, aangezien ze zijn begonnen te experimenteren met een AI-chatbot in Firefox Nightly.

Je hebt vanaf deze week toegang tot deze chatbot en deze zal beschikbaar zijn in de zijbalk van de browser. Om de chatbot uit te proberen, downloadt u eerst de nieuwste versie van Firefox Nightly. Klik vervolgens op de drie verticale stippen in de rechterbovenhoek en kies Instellingen.

Selecteer in het menu Instellingen Nachtelijke experimenten in de linkerzijbalk en vink het vakje aan voor AI Chatbot-integratie aan de rechterkant. Daarna moet u een chatbot kiezen die u in Firefox wilt gebruiken. U kunt kiezen tussen Google Gemini, ChatGPT, HuggingChat en Le Chat Mistral.

Zodra u uw chatbot heeft geselecteerd, bent u klaar om deze te gebruiken. U kunt het gebruiken om informatie samen te vatten, uw kennis en geheugen van een fragment te testen of de taal van de tekst te vereenvoudigen. U hoeft alleen maar de tekst te selecteren waaraan u de chatbot wilt laten werken, uw muiscursor over een optie te bewegen die relevant is voor de chatbot en vervolgens de actie te kiezen die u wilt uitvoeren.

Deze AI-modellen zijn nog in ontwikkeling

In hun blogpost besprak Mozilla waarom ze gebruikers de keuze uit AI-diensten geven. Ze willen dat gebruikers beslissen welke service het beste voor hen werkt, en niet beperkt worden tot één enkele optie. De blog vermeldde ook dat deze AI-modellen nog in ontwikkeling zijn en dat geen enkele perfect is.

Sommige AI-modellen blinken uit op bepaalde gebieden, terwijl andere uitblinken op totaal andere gebieden. Omdat er meerdere AI-services beschikbaar zijn, heeft u de mogelijkheid om verschillende services te kiezen voor verschillende taken, afhankelijk van hun expertisegebied.

Zoals hierboven vermeld, wordt de Firefox AI-chatbot nog steeds getest en is hij nog lang niet in de stabiele versie uitgebracht. Het zal interessant zijn om te zien welke andere wijzigingen Mozilla aan zijn chatbot zal aanbrengen voordat deze beschikbaar is in de stabiele browserversie.

Thijs Van der Does