YouTube test een ‘Hype’-optie voor fans om het bereik van video’s te vergroten

YouTube test een nieuwe experimentele functie ‘Hype’ in bepaalde regio’s. Dit is een nieuwe methode om het bereik te vergroten voor video’s waarin kijkers bijzondere aandacht besteden. Het bedrijf beweert dat het is ontworpen om kleine makers te helpen sneller bekend te worden.

De nieuwe ‘Hype’-functie van YouTube zal beschikbaar zijn als een knop die lijkt op ‘Vind ik leuk’ en ‘Delen’ bij video’s. Volgens het bedrijf zal het hypen van een video ervoor zorgen dat deze ‘die week samen met andere gepromote video’s in de ranglijst verschijnt’. Er zijn echter beperkingen met betrekking tot de reikwijdte, waarschijnlijk om te voorkomen dat het algoritme wordt ‘gebroken’.

YouTube ‘Hype’ om het bereik van video’s in bepaalde regio’s te vergroten

In de huidige staat is ‘Hype’ alleen beschikbaar voor video’s die in de afgelopen zeven dagen zijn geüpload. Door deze optie te gebruiken, krijgen makers een soort ‘snelkoppeling’ waarmee ze het bereik van hun video’s kunnen vergroten met de hulp van hun community. De gehypte video’s verschijnen sneller in de “Explore” -feed (je startscherm op YouTube). Als je een video hypet, wordt deze echter niet vermeld in de Trending-feed.

De functiebeschrijving suggereert dat er elke week nieuwe gehypte video’s zullen zijn. De video’s die de meeste ‘hype’ ontvangen, zijn de video’s die in de Explore-feed verschijnen. Dit is vooral handig voor opkomende kanalen die moeite hebben om van de grond te komen, maar wel een loyale community hebben. Als kijkers het ermee eens zijn, kunnen ze het bereik van de video van hun favoriete maker vergroten.

Geen invloed op zoekresultaten of Trending feed

In tegenstelling tot ‘Vind ik leuk’ heeft het gebruik van de optie ‘Hype’ geen invloed op de positie van de video in de zoekresultaten van YouTube. In principe is het dus een optie om een ​​video snel in de Explore-feed te laten verschijnen, waardoor de maker een groter publiek kan bereiken. Natuurlijk zullen zaken als de videotitel of de keuze van de miniatuur ook belangrijke aspecten zijn.

Momenteel is de YouTube-hypefunctie experimenteel en beschikbaar in bepaalde regio’s. Alleen gebruikers in Brazilië, Taiwan en Turkije kunnen het gebruiken. Bovendien is het niet eens beschikbaar voor alle kleine makers. In het bericht van het bedrijf staat dat de functie “beperkt is tot een subgroep van makers van inhoud uit het YouTube-partnerprogramma met minder dan 500.000 abonnees.”

Het is nog niet bekend of de ‘Hypes’ de kijkers geld gaan kosten. Momenteel hebben makers meerdere opties om naast abonnementen inkomsten te genereren met hun publiek. Tijdens livestreams kan het publiek bijvoorbeeld Super Chats, Super Stickers en Super Thanks sturen. Al deze items worden betaald, dus het zou niet vreemd zijn als de “Hype”-knop dat ook is.

Thijs Van der Does