Het wetsvoorstel voor de digitale concurrentie zou een zoveelste DMA voor Google kunnen zijn

Geïnspireerd door de Digital Marketers Act van de Europese Unie heeft India een ontwerp van de Digital Competition Bill opgesteld om te voorkomen dat technologiegiganten als Google, Microsoft, Apple en anderen de markt domineren door middel van concurrentiebeperkende praktijken.

Het ontwerp van de Digital Competition Bill heeft tot doel te voorkomen dat giganten als Google concurrentiebeperkende maatregelen nemen

Volgens een rapport van The Indian Express bevat het ontwerp van de Digital Competition Bill bepalingen die bedoeld zijn om te voorkomen dat grote bedrijven zich bezighouden met praktijken die zouden kunnen leiden tot monopolistische dominantie op de markt.

Het ontwerp belooft ook “zware straffen” op te leggen voor overtredingen van de wet. Het bedrag zou in miljarden dollars kunnen liggen, mogelijk een aanzienlijk percentage van de omzet van het bedrijf.

Naar verluidt is de Digital Competition Bill vergelijkbaar met de DMA van de EU, die vorig jaar volledig van kracht werd en technologiegiganten als Google en Apple verplicht hun diensten open te stellen voor hun concurrenten. Misschien heb je al gehoord van de webdistributie van apps door Apple in de EU. De Indiase Digital Competition Bill zou de bedrijven ook kunnen verplichten soortgelijke stappen in het land te ondernemen.

Het Indiase ministerie van Elektronica en Informatietechnologie zal op 18 juni een bijeenkomst houden met technologiegiganten om “ernstige zorgen” aan te pakken en de belangen van alle betrokken partijen in overweging te nemen.

Het ontwerp krijgt kritiek van technologiebedrijven

Net zoals we zien met de DMA van de EU, zouden technologiereuzen in weer een andere regio met een aanzienlijke nalevingslast te maken kunnen krijgen. Zoals je misschien al verwacht, stuitte het wetsvoorstel op weerstand van zowel technologiebedrijven als door hen gefinancierde industriële instanties.

Als gevolg hiervan zoeken de technologiegiganten naar veranderingen om de huidige mededingingswet te versterken in plaats van over te stappen op het nieuw voorgestelde wetsvoorstel. Een leidinggevende uit de sector vertelde bijvoorbeeld aan The Indian Express dat er vanwege de strenge eisen van de DMA van de EU een toename van 4.000 procent is in de tijd die nodig is om dingen te vinden via Google Zoeken.

Als het wetsvoorstel van kracht wordt, zal Apple iPhone-gebruikers naast de App Store ook apps van externe bronnen moeten laten downloaden. Google geeft ook prioriteit aan zijn eigen app store voor app-downloads, daarbij verwijzend naar de veiligheidsrisico's van sideloading, zelfs als Android dit toestaat.

Thijs Van der Does