Het Amerikaanse DOJ adviseert AI-bedrijven om makers te compenseren

Een van de grootste problemen met AI is het effect op makers. Bij veel makers over de hele wereld worden hun gegevens geschraapt om AI-modellen te trainen. Dit gebeurt allemaal zonder enige vorm van compensatie. Welnu, het Amerikaanse DOJ (ministerie van Justitie) wil dat AI-bedrijven makers compenseren voor hun gegevens.

Sinds DALL-E op het toneel verscheen, hebben talloze kunstenaars hun werk laten schrappen om juist die AI-modellen te trainen die hen irrelevant dreigen te maken. Dit is een groot probleem in alle sectoren, en de bedrijven die dit doen zijn er veel te lang mee weggekomen. Het helpt niet dat bedrijven als Deviant Art (je weet wel, een bedrijf dat al enkele jaren kunstenaars steunt) de gegevens van kunstenaars gebruiken om hun modellen te trainen.

De DOJ wil dat AI-bedrijven makers compenseren

Op dit moment is dit een grote uitvoerende stap van de overheid, dus het zal enige tijd duren voordat er vooruitgang wordt geboekt. Hoe dan ook is de overheid een van de weinige krachten die het op kan nemen tegen de grote miljardenbedrijven die de technologie-industrie besturen.

Johnathan Kanter, de belangrijkste antitrusthandhaver bij de DOJ, heeft donderdag een waarschuwing afgegeven aan AI-bedrijven. Er zijn waarschijnlijk duizenden AI-bedrijven op de planeet, maar ik denk aan bedrijven als Google, Apple, Microsoft, OpenAI, Meta, Anthropic en Amazon. “Als bedrijven in het AI-ecosysteem de antitrustwetten schenden, zal de antitrustafdeling daar iets over te zeggen hebben”, aldus Kanter.

“Welke stimulans zullen de schrijvers, makers, journalisten, denkers en kunstenaars van morgen hebben als AI het vermogen heeft om hun vindingrijkheid te benutten zonder passende compensatie?” hij ging verder. “De mensen die deze inputs creëren en produceren moeten op de juiste manier worden gecompenseerd.”

De waarschuwing maakte geen melding van enige specifieke actie jegens de bedrijven, en verwees niet naar enige specifieke actie die de woede van het DOJ zou veroorzaken. De waarschuwing was echter vooral bedoeld om bedrijven te laten weten dat de afdeling dit op het oog heeft. Dit zou een goede zaak kunnen zijn voor videomakers in de Verenigde Staten, dus we zullen moeten zien waar dit heen gaat.

Thijs Van der Does