Google updatet zijn Pixel-reparatiebeleid om een ​​bizarre clausule op te lossen

Het zijn turbulente dagen in het smartphonereparatiesegment. In een recente ontwikkeling heeft Google zijn Pixel-reparatiebeleid bijgewerkt met betrekking tot apparaten met niet-geautoriseerde onderdelen. In de vorige versie van het beleid stond dat het bedrijf je smartphone mocht houden als ze niet-officiële onderdelen ontdekten.

Er is onlangs negatief nieuws verschenen over de repareerbaarheid van apparaten. Deze hebben vooral Samsung getroffen, door de beëindiging van de samenwerking met iFixit. Ook met de stopzetting van zijn ASP-programma op Best Buy-servicecentra. Nu is het Google die de hoofdrol speelt, omdat het bedrijf gedwongen is een netelige clausule in zijn reparatiebeleid te verduidelijken.

Het Pixel-reparatiebeleid suggereert niet langer dat Google je telefoon zou kunnen stelen

Onlangs merkten sommigen op dat het reparatiebeleid van Pixel-apparaten aangaf dat het bedrijf je telefoon niet zou retourneren als ze niet-geautoriseerde onderdelen zouden vinden. Meer specifiek stond er dit: “Ongeautoriseerde onderdelen: u stuurt geen apparaat op dat niet door Google geautoriseerde onderdelen bevat. Als u dat wel doet, wordt uw apparaat niet aan u geretourneerd.”

Als je de clausule letterlijk interpreteert, kun je concluderen dat het bedrijf zich het recht voorbehoudt om je smartphone te stelen als het niet-OEM-onderdelen aantreft. Dit zorgde uiteraard voor veel opschudding onder gebruikers van Pixel-producten. Dat gezegd hebbende, nam een ​​woordvoerder van Google contact op met Android Authority om een ​​verklaring af te leggen om de wateren te kalmeren. De woordvoerder van het bedrijf verduidelijkte dat Google uw smartphone op geen enkele manier zal bewaren. Hij verklaarde ook dat ze het reparatiebeleid binnenkort zouden bijwerken om de zaken duidelijker te maken.

Die update heeft eindelijk plaatsgevonden. In het gedeelte over het reparatiebeleid staat nu: 'Als u een apparaat met niet door Google geautoriseerde onderdelen ter reparatie opstuurt, kan de serviceprovider in bepaalde situaties (bijvoorbeeld vanwege de veiligheid) uw apparaat mogelijk niet repareren. De serviceprovider zal uw apparaat retourneren, behalve wanneer gezondheids- of veiligheidsvereisten ons dit verhinderen. Als de serviceprovider uw apparaat niet kan retourneren, zal Google met u samenwerken aan de volgende stappen.'

Google kan uw telefoon (al dan niet) repareren als niet-OEM-onderdelen worden gedetecteerd

Dus in plaats van uw telefoon te behouden, behoudt Google zich het recht voor om deze niet te repareren. Toch laat het de mogelijkheid open om het te repareren en naar u toe te sturen. Google voegt eraan toe dat de enige manier waarop uw apparaat kan worden bewaard, is vanwege gezondheids- of veiligheidsvereisten. In die specifieke gevallen zal het bedrijf echter contact met u opnemen om te proberen tot een oplossing te komen.

Opvallend is nog steeds de manier waarop het Pixel-reparatiebeleid ten aanzien van niet-geautoriseerde onderdelen in de vorige versie is geschreven. Het zou interessant zijn om te weten of er een geval is waarin het bedrijf dit ooit naar de letter effectief heeft gemaakt. Hopelijk is er niemand die zonder telefoon zit nadat hij deze ter reparatie naar een officieel servicecentrum heeft gestuurd.

Thijs Van der Does