Google schrapt invloedcampagnes die verband houden met China, Indonesië en Rusland

Google heeft onthuld dat het 1.320 YouTube-kanalen en 1.177 Blogger-blogs heeft verwijderd als onderdeel van een gecoördineerde invloedsoperatie in verband met de Volksrepubliek China (VRC).

“Het gecoördineerde, niet-authentieke netwerk uploadde inhoud in het Chinees en Engels over China en de buitenlandse zaken van de VS”, zei Billy Leonard, onderzoeker van de Google Threat Analysis Group (TAG), in het kwartaalbulletin van het bedrijf dat vorige week werd uitgebracht.

De technologiegigant zei dat het ook Ads-, AdSense- en Blogger-accounts had beëindigd die waren gekoppeld aan twee gecoördineerde invloedsoperaties met banden met Indonesië die inhoud deelden die de regerende partij in het land ondersteunde.

Een ander groot cluster dat door Google werd ontmanteld, betrof een netwerk van 378 YouTube-kanalen waarvan het zei dat het afkomstig was van een Russisch adviesbureau en inhoud verspreidde die Rusland in een gunstig daglicht projecteerde en Oekraïne en het Westen denigreerde.

Het bedrijf beëindigde verder één AdSense-account en blokkeerde de weergave van tien domeinen in Google Nieuws en de Discover-feed voor mobiele apparaten die inhoud in het Engels en Noors over onderwerpen over eten, sport en levensstijl voortbrachten.

De gecoördineerde operatie, gekoppeld aan personen uit de Filipijnen en India, was volgens Google financieel gemotiveerd.

Enkele van de andere prominente overtreders die zijn verwijderd, staan ​​​​hieronder vermeld:

  • Een netwerk van 59 YouTube-kanalen gelinkt aan Pakistan die Shorts in de Urdu-taal deelden die kritiek uitten op Pakistaanse politieke figuren
  • Een netwerk van elf YouTube-kanalen die gelinkt zijn aan Frankrijk en die Franstalige inhoud deelden die kritisch stond tegenover Franse politieke figuren
  • Een netwerk van elf YouTube-kanalen, gelinkt aan personen in Rusland, die inhoud deelden die Rusland steunde en kritiek uitte op Oekraïne
  • Twee YouTube-kanalen gelinkt aan Myanmar die Engels/Birmese taalinhoud deelden ter ondersteuning van de Birmese militaire regering en kritisch tegenover pro-onafhankelijkheidsgroepen

De ontwikkeling komt op het moment dat OpenAI en Meta onthulden dat zij een invloedsoperatie verstoorden die was georkestreerd door een in Tel Aviv gevestigd politiek marketingbedrijf genaamd Stoic, om pro-Israëlische boodschappen te propageren in de VS en Canada te midden van het aanhoudende conflict in Gaza. De campagne begon in oktober na het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas.

“Dit netwerk gaf commentaar op Facebook-pagina's van internationale en lokale mediaorganisaties en politieke en publieke figuren, waaronder Amerikaanse wetgevers”, merkte Meta eind vorige maand op. “Hun opmerkingen bevatten links naar de websites van de operatie en kregen vaak kritische reacties van authentieke gebruikers die ze propaganda noemden.”

“Ze postten voornamelijk in het Engels over de oorlog tussen Israël en Hamas, inclusief oproepen tot de vrijlating van gijzelaars; lof voor de militaire acties van Israël; kritiek op het antisemitisme op de campus, de United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) en moslims die beweren dat de ‘radicale islam’ ' vormt een bedreiging voor de liberale waarden in Canada.”

Meta vertelde CyberScoop dat het de activiteit aan STOIC koppelde op basis van een “combinatie van technische en gedragsindicatoren”, zonder aanvullende details te delen.

Volgens een rapport dat vorige week door The New York Times werd gepubliceerd, werd de geheime campagne voor het inhuren van invloed uitgevoerd in opdracht van het Israëlische Ministerie van Diasporazaken, waarbij vier Israëlische functionarissen werden aangehaald, die zeiden dat het overheidsorgaan ongeveer 2 miljoen dollar voor de operatie had uitgetrokken.

Dit is niet de eerste keer dat schimmige Israëlische bedrijven worden betrapt op deelname aan desinformatiecampagnes. Begin 2023 ontdekte het Forbidden Stories-consortium een ​​‘ultrageheime’ entiteit genaamd Team Jorge die ‘invloed- en manipulatiediensten aan de hoogste bieder’ te koop aanbiedt.

De onthullingen volgen ook op een advies van Microsoft dat zich verdiept in de escalerende kwaadaardige desinformatiecampagnes van Rusland tegen Frankrijk en de Olympische Zomerspelen van 2024, waarvan sommige door kunstmatige intelligentie (AI) gegenereerde audiofragmenten hebben gebruikt om pro-Kremlin-verhalen naar voren te brengen.

Het is vermeldenswaard dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC), hoewel het kwalificerende atleten uit Rusland en Wit-Rusland toestaat om aan het multisportevenement deel te nemen als ‘Individuele Neutrale Atleten’, hen heeft uitgesloten van deelname aan de openingsceremonie in het licht van de oorlog in Oekraïne.

Afgelopen oktober schorste de raad van bestuur van het IOC het Russisch Olympisch Comité “met onmiddellijke ingang tot nader order” na zijn besluit om regionale sportorganisaties uit vier Oekraïense gebieden die sinds het uitbreken van de oorlog in februari 2022 illegaal door Rusland waren geannexeerd, als leden op te nemen. Rusland heeft zijn beroep tegen het verbod verloren.

“Als ze niet kunnen deelnemen aan de Spelen of deze niet kunnen winnen, proberen ze de internationale concurrentie in de hoofden van de deelnemers, toeschouwers en het mondiale publiek te ondermijnen, te belasteren en te degraderen”, aldus Redmond.

Mandiant en Recorded Future, eigendom van Google, typeerden het sportevenement in twee afzonderlijke analyses als een ‘doelrijke omgeving’ die wordt geconfronteerd met een breed scala aan cyberdreigingen, variërend van ransomware en hacktivistische aanvallen tot nationale actoren die spionage- en beïnvloedingsoperaties uitvoeren.

“De Olympische Spelen in Parijs worden geconfronteerd met een verhoogd risico op cyberdreigingen, waaronder cyberspionage, ontwrichtende en destructieve operaties, financieel gemotiveerde activiteiten, hacktivisme en informatieoperaties”, benadrukten Mandiant-onderzoekers Michelle Cantos en Jamie Collier.

De actor achter de lastercampagne tegen het IOC wordt door Microsoft gevolgd onder de naam Storm-1679, wiens doelstellingen, zo voegde het bedrijf eraan toe, ook tot doel hebben publieke angst aan te wakkeren om toeschouwers ervan te weerhouden het evenement helemaal bij te wonen, door middel van verzonnen video's waarin mogelijke terrorismedreigingen worden beweerd.

De tweede aan Rusland gelinkte bedreigingsacteur die de afgelopen twee maanden zijn anti-Olympische berichten heeft opgevoerd, is Doppelganger (ook bekend als Storm-1099), die is aangetroffen met behulp van een cluster van 15 Franstalige nieuwssites om claims te verspreiden over ongebreidelde IOC-corruptie en potentiële corruptie. geweld tijdens de Spelen.

“Het is onwaarschijnlijk dat de propaganda- en desinformatiemachine van het Kremlin zich zal inhouden bij het inzetten van zijn netwerk van actoren om de Spelen te ondermijnen nu de Olympische Spelen dichterbij komen”, aldus het Microsoft Threat Analysis Center (MTAC).

“Acteurs zullen waarschijnlijk een mix van propaganda gebruiken, gefaciliteerd door generatieve AI op sociale mediaplatforms, om hun campagnes tegen Frankrijk, het IOC en de Olympische Spelen voort te zetten.”

Thijs Van der Does