De ondersteuningspagina onthult details over de Instant Hotspot-functie van Android

Google heeft vorige maand in een Feature Drop een nieuwe tool aangekondigd, de Instant Hotspot voor Android-apparaten. Met deze functie kunt u met slechts één klik direct verbinding maken met de internetverbinding van een ander apparaat. Dit wordt mogelijk dankzij de nieuwe functie voor cross-device services die binnenkort naar Android komt.

Google heeft nu meer informatie over de Android Instant Hotspot-functie gedeeld via de officiële ondersteuningspagina.

Hoe schakel ik de Instant Hotspot-functie in Android in?

Instant Hotspot vereist dat het hostapparaat (dat het netwerk deelt) en alle apparaten die zich bij het netwerk aansluiten (clients) zijn aangemeld bij hetzelfde Google-account. Daarnaast zouden de nieuwe cross-device-services van Android ook moeten worden ingeschakeld. De functie is momenteel op geen enkel Android-apparaat actief.

Nadat u zich heeft aangemeld bij hetzelfde Google-account en services voor meerdere apparaten heeft ingeschakeld, moet u op alle apparaten naar Instellingen > Google > Alle services > Apparaten en delen > Services voor verschillende apparaten gaan. Onder de kop 'Wat uw apparaten kunnen doen' moet u Internet delen selecteren. U zorgt er ook voor dat internet delen en instant hotspots hier beide zijn ingeschakeld.

Als een van de apparaten ten slotte geen verbinding heeft met internet en zich binnen het bereik bevindt van een ander apparaat met een internetverbinding, wordt er een pop-upmelding weergegeven. Door op de melding te tikken, kunt u de client onmiddellijk verbinden met een hostapparaat.

Hoewel er voor al uw apparaten een initieel installatieproces is, maakt de functie naadloze connectiviteit mogelijk zodra deze is ingesteld. Momenteel moet u het hostapparaat bereiken en de hotspot activeren telkens wanneer u deze wilt gebruiken.

Niet elk apparaat wordt echter gelijk behandeld

Deze functie is alleen beschikbaar voor Android 11 en latere versies. Bovendien kunnen Samsung-gebruikers deze functie niet ervaren. “Als je een Samsung-apparaat hebt, kun je in plaats daarvan de Auto Hotspot-functie gebruiken”, aldus de ondersteuningspagina.

Android Go-apparaten ondersteunen deze functie ook niet. Voor degenen die er niet bekend mee zijn: het is een lichtgewicht versie van het Android-besturingssysteem, ontworpen voor goedkope en goedkope smartphones met beperkte hardwarebronnen.

Thijs Van der Does