Nokia pronkt met meeslepende telefoongesprektechnologie met 3D-audio

Een Nokia-manager heeft ter demonstratie het eerste ‘meeslepende’ telefoongesprek gevoerd. Dit is een nieuwe technologie waar het bedrijf aan werkt. Het belooft een verbeterde belervaring te bieden dankzij 3D ruimtelijke audiotechnologie.

Pekka Lundmark, CEO van Nokia, heeft meer details over de technologie onthuld. Hij was ook degene die het telefoongesprek voerde met Stefan Lindström, de Finse ambassadeur voor digitalisering en nieuwe technologieën. Volgens Lundmark zijn meeslepende telefoongesprekken ontworpen om een ​​nauwere communicatie-ervaring te bieden. Het zal ertoe bijdragen dat de interacties tussen alle partijen levensechter worden. Het doel is vergelijkbaar met Google's Project Starline, maar met veel minder eisen.

De nieuwe op 3D-audio gebaseerde meeslepende telefoongesprektechnologie van Nokia

Momenteel gebruiken spraakoproepen monofone audio. Dit betekent dat al het geluid wordt gecomprimeerd zodat het via één enkel kanaal wordt weergegeven, wat de kwaliteit aanzienlijk vermindert. Het elimineert ook volledig het gevoel van scheiding tussen alle geluidselementen die tijdens een gesprek aanwezig zijn. Aan de andere kant lossen de meeslepende oproepen van Nokia dit op door 3D-audiotechnologie te implementeren.

Een van de voordelen van de technologie is dat er geen speciale apparaten voor nodig zijn. Het eerste meeslepende gesprek werd gevoerd met een normale 5G-ondersteunde telefoon. De enige hardwarevereisten zijn ondersteuning voor 5G-netwerken en minimaal twee microfoons. Tegenwoordig voldoen miljoenen apparaten aan deze eisen.

De technologie is compatibel met zowel gesprekken tussen twee mensen als ontmoetingen tussen meerdere mensen. In het laatste geval zou het zelfs nog beter kunnen worden gebruikt, omdat het driedimensionale geluid de stemmen van alle deelnemers zal scheiden. Hierdoor kunt u de stemmen van elke deelnemer onderscheiden op basis van hun ruimtelijke positie.

De meeslepende telefoongesprektechnologie van Nokia zal een van de voordelen van 5G Advanced zijn. 5G Advanced is de volgende evolutionaire sprong in mobiele netwerken vóór de komst van 6G. Voor de implementatie ervan zal het bedrijf licentieovereenkomsten moeten sluiten. Je zult dus waarschijnlijk enkele jaren moeten wachten voordat het voor iedereen beschikbaar is.

Thijs Van der Does