Google kan apps automatisch starten nadat u ze hebt gedownload

Wat kun je uit letterlijk ELKE Google I/O en WWDC halen? Softwareontwikkelaars willen de gebruikerservaring sneller en naadlooser maken. Google zou een functie kunnen introduceren waarmee u sneller toegang krijgt tot uw gloednieuwe app. De Google Play Store kan apps automatisch starten direct nadat u ze hebt geïnstalleerd.

Wanneer u een app downloadt, gaat u deze meestal meteen gebruiken. Er zijn ook momenten waarop we een grote app moeten downloaden, maar geen zin hebben om te kijken hoe de voortgangsbalk 100% bereikt. Het zou dus leuk zijn om uw telefoon gewoon neer te leggen en de app te laten starten direct nadat deze is gedownload.

De Play Store kan apps automatisch starten wanneer ze worden gedownload

Deze potentiële functie is ontdekt tijdens een diepgaande APK-duik, dus u moet dit nieuws met een korreltje zout nemen. Er zijn codereeksen gevonden in de nieuwste versie van de Play Store (Versie 41.4.19) die erop wijzen dat deze functie uitkomt (ontdekt door AssembleDebug via Android Authority). Omdat Google deze functie echter nog niet officieel heeft aangekondigd, bestaat de kans dat Google deze functie in een mum van tijd kan wegnemen.

Binnen de app zien we strings die verwijzen naar een functie die de apps automatisch opent wanneer je ze downloadt. We zien tekenreeksen voor het UI-element, melding, meldingsduur en schakelaar.

We weten niet of dit een optie is die verborgen is in de instellingen van de app. Hopelijk niet. De tekenreeksen wijzen erop dat deze functie standaard is ingeschakeld wanneer deze wordt gestart. Als deze schakelaar verborgen zit in de instellingen, kan dit meer ergernis zijn.

Het zou leuk zijn om deze functie per app te laten werken. Zo kun je, als je zeker weet dat je een app meteen gaat gebruiken, dit zo instellen. Als er echter een app is die u niet meteen wilt openen, kunt u ervoor kiezen deze niet geopend te hebben. De kans is groot dat we niet willen dat al onze apps meteen worden geopend.

Thijs Van der Does