Amazon loopt achter met zijn nieuwe Alexa

Amazon, Google en Apple hebben de drie beste stemassistenten op de markt gemaakt. Alexa, de assistent van Amazon, zou een enorme generatieve AI-make-over krijgen. Volgens een nieuw rapport raakt Amazon echter achterop met de nieuwe Alexa.

Op dit moment is het moeilijk te zeggen wat de beste stemassistent op de markt is. Google Assistant stond een tijdje bovenaan de pikorde, maar Google heeft het ingekort ter voorbereiding op de overname van Gemini. Dat proces verliep echter niet zo soepel.

In het kamp van Apple zal Siri via Apple Intelligence een hoop generatieve AI-goedheid krijgen. Dat maakt het zonder twijfel de beste stemassistent op de markt. Het is momenteel echter niet beschikbaar, dus het kan de kampioensriem nog niet dragen. De concurrentie gaat dus tussen een gehandicapte Google Assistent, een halfbakken Gemini, het concept van een betere Siri en Alexa.

Amazon raakt achterop met zijn nieuwe Alexa

Afgelopen herfst organiseerde Amazon een evenement dat voor 90% over AI ging. Tijdens het evenement kondigde het bedrijf een vernieuwde Alexa aan die zal worden aangedreven door generatieve AI. Deze technologie zou het meer gemoedelijk maken en het de mogelijkheid geven om inhoud te genereren. In plaats van op tekst gebaseerd te zijn, zou het alleen maar vocaal zijn. U kunt hem bijvoorbeeld vragen een verhaaltje voor het slapengaan te genereren en dit voor te lezen.

Dit was voor veel mensen spannend, omdat het Alexa nuttiger zou maken. Bovendien zou de nieuwe Alexa beschikbaar zijn op een heleboel Alexa-apparaten, zowel oude als nieuwe.

Organisatie (of een gebrek daaraan)

Dit is allemaal goed nieuws, maar wanneer zullen we het daadwerkelijk zien? De gebeurtenis vond ongeveer zeven maanden geleden plaats en we hebben niets gehoord over de nieuwe functie. Volgens een nieuw rapport loopt Amazon flink achter met de implementatie van de nieuwe Alexa. Zoals Fortune opmerkte: “geen van de bronnen… gelooft dat Alexa dicht bij het verwezenlijken van de missie van Amazon is om ‘de beste persoonlijke assistent ter wereld’ te zijn.”

De publicatie interviewde verschillende voormalige werknemers en zij vertelden Fortune enkele redenen waarom de e-commercegigant achterloopt op de concurrentie. Een belangrijke reden is de organisatie van de teams. Er werken duizenden mensen aan Alexa, maar ze zijn allemaal verspreid over verschillende teams. Er is dus wrijving en een algeheel gebrek aan eenheid tussen de teams. Voor een bedrijf zo groot als Amazon is dat niet iets wat je wilt horen.

Alexa versus Alexa

Een ander obstakel dat door voormalige werknemers wordt genoemd, is iets waar Google ook mee te maken heeft, en dat is Alexa. Meer specifiek moeten de huidige werknemers de banden met de huidige Alexa verbreken voordat deze verder kan. De huidige Alexa is in bijna tien jaar opgebouwd, dus er zijn waarschijnlijk miljoenen regels code die het bedrijf moet doorzoeken. Het kan veel moeilijker zijn om AI in een bestaand product te implementeren dan om helemaal opnieuw een nieuw product te starten. Een voormalige medewerker vertelde Fortune dat ze “in feite de brug met het oude Alexa AI-model moesten verbranden en alleen aan het nieuwe moesten werken.”

Amazon heeft problemen om de nieuwe Alexa de juiste API-aanroepen te laten doen en natuurlijke taal te begrijpen. Deze zijn uiterst belangrijk als het bedrijf een echte Gemini/Siri-concurrent wil opbouwen.

Amazon reageerde

Terwijl Amazon bezig is met het rommelen van zijn winnende product, lijkt het bedrijf er nog steeds optimistisch over te zijn. Kristy Schmidt vertelde The Verge dat “Onze visie voor Alexa hetzelfde blijft”, vervolgde ze. “We hebben generatieve AI al geïntegreerd in verschillende componenten van Alexa, en werken hard aan implementatie op grote schaal – in de ruim een ​​half miljard ambient, Alexa-compatibele apparaten die al in huizen over de hele wereld aanwezig zijn.”

Dat is niet bepaald overtuigend, maar het laat wel zien dat het bedrijf nog steeds bezig is met zijn ambitieuze plannen.

Thijs Van der Does