GIGABYTE werkt samen met NVIDIA voor nieuwe AI-aangedreven RTX-pc's

GIGABYTE kondigt deze week op Computex zijn nieuwste assortiment computerproducten aan, waaronder een nieuwe serie RTX AI-pc's. In samenwerking met NVIDIA lanceert GIGABYTE een nieuwe reeks laptops die zijn voorzien van de nieuwste NVIDIA-laptop-GPU's, evenals kunstmatige intelligentie-functies die rechtstreeks in de machine zijn ingebouwd.

AI wordt steeds belangrijker voor pc-fabrikanten en als zodanig zie je steeds meer van die AI-functies bovenaan de lijst met functies verschijnen. We begonnen hiervan meer te zien met de opkomst van AI-aangedreven chips van Intel eind vorig jaar en begin dit jaar. Zoals de Intel Core Ultra. Microsoft heeft onlangs ook aankondigingen gedaan over nieuwe Copilot PC-aanbiedingen. Nu is het de beurt aan NVIDIA, al is dit bepaald niet de eerste dans van NVIDIA met kunstmatige intelligentie. In feite heeft ASRock vanochtend zojuist nieuwe AI-aangedreven producten aangekondigd in samenwerking met NVIDIA.

Dat gezegd hebbende, is het een van de eerste keren dat NVIDIA samenwerkt met een laptopfabrikant om zijn AI-aanbod te presenteren als hoeksteen van nieuwe laptops die op de markt komen.

Nieuwe GIGABYTE AI-pc's zullen beschikken over GPU's uit de GeForce RTX 40-serie van NVIDIA

GIGABYTE heeft nog niet veel details over deze nieuwe laptops vrijgegeven, maar het bedrijf zegt wel dat de samenwerking met NVIDIA een “volledig assortiment” RTX AI-pc’s omvat. Bovendien wordt al deze laptops geleverd met een NVIDIA GeForce RTX 40-serie GPU erin. De kans is groot dat dit GPU's in elke prijsklasse omvat. Verwacht dus opties met GPU's vanaf de 4060-reeks tot en met de 4080. Er is ook een kans dat sommige van deze GPU's de Ti-variant zullen zijn, aangezien sommige merken al laptops hebben uitgebracht met de Ti-kaarten erin.

Deze ondersteunen ook functies zoals Ray Tracing, Ace NIM, DLSS en meer.

GIGABYTE heeft ook nieuwe moederborden op komst

Naast nieuwe laptops kondigt GIGABYTE ook enkele nieuwe moederborden aan. Deze omvatten de nieuwe AORUS Tachyon, AORUS Master, AORUS Ultra, AORUS ELITE en AERO G. Deze zijn allemaal op Intel gebaseerd en hebben ook ingebouwde AI-functies. Deze zijn gebaseerd op de Z890-chipset en zullen later dit jaar de Arrow Lake CPU's van Intel ondersteunen. De nieuwe boards van GIGABYTE lijken een volledig spectrum aan opties te bestrijken. Van high-end tot instapniveau of middenklasse. Of je nu op zoek bent naar iets dat goed past in een grotere pc-behuizing of iets kleiners in de Mini-ITX-familie.

GIGABYTE heeft geen prijzen voor deze boards of exacte beschikbaarheid aangekondigd.

Thijs Van der Does