ASUS ROG Zephyrus G16 (2024)

Een krachtige speelautomaat die altijd koel blijft.

ASUS had dit jaar genoeg te zeggen op de Computex. Het bedrijf kondigde enkele nieuwe laptops, nieuwe GPU's en meer aan. Een van de producten die onze Computex 2024-prijs ontvingen is de ASUS ROG Zephyrus G16 (2024). Dit is de gloednieuwe 16-inch laptop van het bedrijf, die enorm krachtig is. Het is een gaming-laptop, zoals velen van jullie waarschijnlijk hebben opgemerkt op basis van de naam zelf. Het maakt deel uit van de ROG-productlijn van ASUS, de gamingproducten van het bedrijf. Deze laptop is voorzien van een Ryzen AI-chip van AMD en wordt geleverd met een ingebouwde NPU voor AI-versnelde taken. Als klap op de vuurpijl heeft hij de NVIDIA GPU aan de binnenkant.

De ASUS ROG Zephyrus G16 (2024) maakt gebruik van een extreem krachtige CPU en GPU, maakt gebruik van AI

De ASUS ROG Zephyrus G16 (2024) is voor 100% gemaakt van aluminium, zegt het bedrijf. Het heeft de 'Slash Lighting'-array bovenop het deksel en behoudt de aanpassingen van zijn voorganger. Deze laptop wordt aangedreven door de AMD Ryzen AI 9 HX 370-processor. Deze chip is enorm krachtig, hij heeft 12 cores, 24 threads en een ingebouwde AMD Ryzen AI XDNA 2 NPU die in staat is tot 50 TOPS aan AI-prestaties. Als klap op de vuurpijl is hier ook de Radeon 890M graphics aanwezig. Over graphics gesproken, je zult zien dat de NVIDIA GeForce RTX 4070 laptop GPU wordt meegeleverd. Die GPU is op zichzelf in staat tot 321 TOPS aan AI-prestaties. De laptop wordt geleverd in varianten tot 32 GB LPDDR5X-7500 MHz RAM en tot 4 TB opslag.

Er wordt een 16-inch ROG Nebula OLED-scherm aangeboden, met een verversingssnelheid van 240 Hz

Je vindt hier een prachtig 16-inch ROG Nebula OLED-scherm. Dit is een 2,5K (2560 x 1600) scherm met een vernieuwingsfrequentie van 240 Hz. Het wordt geleverd met NVIDIA G-SYNC-ondersteuning en is Pantone gevalideerd, om nog maar te zwijgen van het feit dat het de True Black 500-certificering en ook Dolby Vision heeft. Aan de binnenkant zit ook een batterij van 90 Wh, terwijl de tablet zelf 1,85 kg weegt. Dat is helemaal niet slecht als je bedenkt hoeveel technologie hier in zit, en gezien het feit dat dit een gaming-laptop is. Het meet 35,4 x 24,6 x 1,49-1,74 cm, voor het geval je het je afvroeg.

Er is een echt geavanceerd koelsysteem aan boord, samen met 6 luidsprekers

Windows 11 Pro is hier vooraf geïnstalleerd, terwijl ASUS ook ROG Intelligent Cooling heeft meegeleverd. De Tri-Fan-technologie maakt deel uit van het pakket en er worden Arc Flow Fans 2.0 gebruikt. ASUS zegt dat je hier 0 dB omgevingskoeling krijgt. Deze laptop doet er alles aan om ervoor te zorgen dat je kunt gamen zonder je zorgen te hoeven maken over hitte. De toetsen op de laptop hebben een reisafstand van 1,7 mm en het touchpad is dit keer 37% groter. De toetskappen zijn ook 12% groter en de toetsen zijn getest op 20 miljoen toetsaanslagen, wat voldoende is. Er wordt ook een ‘Stealth Hinge’ meegeleverd, en ook vind je hier 6 speakers met dubbele zijwoofers. Zoals je kunt zien, zit er een hoop technologie in deze beestachtige gaming-laptop.

Thijs Van der Does