Google's cheque van $ 2,3 miljoen voor DOJ beëindigt antitrustjuryproces, maar zaak gaat door

Het is een interessante gang van zaken: Google zal niet te maken krijgen met een juryrechtspraak in de antitrustzaak die door de Amerikaanse overheid is aangespannen. Reuters meldt dat de zoekmachinegigant het volledige bedrag aan geldelijke schadevergoeding heeft terugbetaald dat het ministerie van Justitie in de rechtszaak had geëist.

Google betaalt de door de DOJ geëiste geldelijke schadevergoeding terug om juryrechtspraak te voorkomen

De antitrustzaak van het ministerie van Justitie en acht staten in de VS had tot doel het vermeende monopolie op advertentietechnologie van de zoekgigant te doorbreken. Het ministerie van Justitie stelde in de rechtszaak een schadevergoedingsclaim in en verzocht om een ​​juryrechtspraak. Reuters meldt echter dat er geen juryproces zal plaatsvinden omdat Google een kopie van een cheque van $ 2,3 miljoen heeft ingediend. Het zal voldoende zijn om de door de regering geëiste geldelijke schadevergoeding drie keer te dekken, inclusief rente, indien nodig.

Het is vermeldenswaard dat de Amerikaanse regering in eerste instantie in de rechtszaak ruim $100 miljoen aan schadevergoeding eiste. Het ministerie van Justitie vroeg later echter minder dan $ 1 miljoen in afwachting van een juryrechtspraak.

Google zou de geldelijke schadevergoeding hebben betaald zonder enige aansprakelijkheid of wangedrag te erkennen. “De gekunstelde schadevergoedingsclaim is uiteengevallen”, zei het bedrijf vrijdag in een verklaring en noemde de zaak een “waardeloze poging om winnaars en verliezers te kiezen in een zeer competitieve sector”, aldus het rapport.

Het strafproces staat gepland op 9 september

De Amerikaanse districtsrechter Leonie Brinkema in Alexandria, Virginia heeft vrijdag uitspraak gedaan in de zaak. Ze heeft nu een proces zonder jury ingesteld voor de rechtszaak, die op 9 september zal plaatsvinden. Nu zal ze rechtstreeks de argumenten van beide partijen aanhoren om verder over de zaak te beslissen.

Voor de niet-ingewijden: het DOJ en een alliantie van staten hebben vorig jaar een rechtszaak aangespannen tegen Google. In de rechtszaak werd beweerd dat de zoektitan op onrechtmatige wijze de digitale advertentiemarkt monopoliseerde, afgezien van het te veel in rekening brengen van gebruikers. De zaak wil een einde maken aan de vermeende dominantie van het bedrijf op het gebied van digitale reclame, zodat er meer concurrentie mogelijk is.

Thijs Van der Does