ARM wil Snapdragon X-laptops vernietigen vanwege een contractgeschil met Qualcomm

Na lang wachten maken de langverwachte Snapdragon X-processors van Qualcomm eindelijk een marktdebuut. Windows-pc's aangedreven door Snapdragon X Elite en Snapdragon X Plus zullen volgende week in de schappen liggen. Dit is een groot probleem, omdat dit de enige chips zijn die krachtig genoeg zijn voor Microsofts nieuwe AI PC-ecosysteem Copilot+. Kunstmatige intelligentie is tegenwoordig een groot probleem, weet je. Snapdragon X kan echter een anti-climax einde hebben als ARM de juridische strijd tegen Qualcomm wint.

ARM dreigt de Snapdragon X AI PC-golf te verstoren voordat deze van start gaat

Deze spraakmakende juridische strijd begon nadat Qualcomm in 2021 Nuvia, een ontwerper van CPU's gebaseerd op de ARM-architectuur, had overgenomen. De overname van $ 1,4 miljard legde de basis voor Snapdragon X. ARM beweerde echter dat Qualcomm misbruik had gemaakt van een licentieovereenkomst die Nubia eerder had ondertekend. de overname. Volgens het Britse bedrijf had Nubia een technologie van ARM in licentie gegeven om serverchips te ontwerpen, maar Qualcomm schrapte de plannen en gaf het team een ​​nieuwe opdracht om een ​​laptopprocessor te ontwikkelen.

ARM zegt dat de Snapdragon X-chips van Qualcomm “een directe technische afstammeling zijn van de Nuvia-chip”, gebaseerd op zijn technologie. Omdat noch Qualcomm noch Nubia het licentiecontract na de overname hebben verlengd, wordt de licentie ingetrokken. Als zodanig is het gebruik van de technologie door Qualcomm voor zijn pc-processors een schending van zijn intellectuele eigendom. ARM heeft in augustus 2022 formeel een rechtszaak aangespannen over de zaak nadat de partijen er niet in waren geslaagd te onderhandelen over een nieuw licentiecontract.

Qualcomm daarentegen zegt dat zijn brede licentie voor Arm-technologie al de Snapdragon X-chips dekt. “De klacht van Arm negeert het feit dat Qualcomm brede, gevestigde licentierechten heeft voor zijn op maat ontworpen CPU’s, en we zijn ervan overtuigd dat deze rechten zullen worden bevestigd”, zei Ann Chaplin, de algemeen adviseur van het bedrijf, in een verklaring in 2022. Een woordvoerder van Qualcomm vertelde onlangs aan Reuters dat zijn standpunt niet is veranderd sinds ARM de rechtszaak twee jaar geleden aanspande.

Er bestaat grote bezorgdheid in de sector

De rechtszaak van ARM tegen Qualcomm is in deze twee jaar nauwelijks vooruitgegaan. Er bestaat echter nog steeds een reële bezorgdheid dat dit licentiegeschil de verzending van nieuwe door Snapdragon X aangedreven AI-pc's abrupt zou kunnen stopzetten. Deelnemers aan Computex 2024, waar Qualcomm zijn AI PC-visie onthulde en leidinggevenden van verschillende grote bedrijven op het podium uitnodigde, bespraken de mogelijke verstoring van het aanbod als ARM de juridische strijd zou winnen. De visie en plannen van Qualcomm zouden tot stilstand kunnen komen.

“Het is absoluut een reëel risico”, zegt Doug O'Laughlin, de oprichter van Fabricated Knowledge, een toonaangevend financieel analysebureau. “Hoe succesvoller de laptops zijn, hoe meer vergoedingen ARM uiteindelijk kan krijgen.” Qualcomm heeft overeenkomsten gesloten met ongeveer twintig pc-makers voor AI-pc's die worden aangedreven door de Snapdragon X Elite en Snapdragon X Plus. Er wordt verwacht dat er vanaf 18 juni bijna twee dozijn laptops in de verkoop zullen gaan. Een overwinning van ARM zou een zware klap voor de plannen betekenen.

“ARM's claim tegen Qualcomm en Nuvia gaat over het beschermen van het ARM-ecosysteem en partners die vertrouwen op onze IP en innovatieve ontwerpen, en daarom het afdwingen van de contractuele verplichting van Qualcomm om de Nuvia-ontwerpen die zijn afgeleid van ARM-technologie te vernietigen en te stoppen met gebruiken”, zei een woordvoerder van ARM. . Het Britse bedrijf, eigendom van SoftBank, wil Snapdragon X vernietigen voordat Qualcomm en Microsoft zelfs maar de droom van Copilot+ AI-pc's verwezenlijken.

Interessant is dat ARM en Qualcomm ondanks dit alles een nauwe relatie hebben in de branche. ARM is de grootste leverancier van Qualcomm, terwijl Qualcomm de op een na grootste klant van ARM is. Hopelijk zullen de twee bedrijven een oplossing vinden die het opkomende AI-pc-ecosysteem niet verstoort. Het proces zal in december beginnen bij de federale rechtbank in Delaware. Sommige experts uit de sector zijn echter van mening dat de bedrijven de zaak de komende maanden buiten de rechtbank zullen schikken.

Thijs Van der Does