YouTube test een Notes-functie

YouTube komt altijd met handige functies die mensen leuk vinden of absoluut haten. Deze volgende functie zal een beetje bekend zijn als je vaak op Twitter bent. Volgens een nieuw rapport werkt YouTube aan een nieuwe Notes-functie. Met deze functie kunnen gebruikers extra context aan video's toevoegen.

Vaak hebben we wat extra context nodig bij het bekijken van YouTube-video's. We zouden een video kunnen bekijken over een gevoelig of objectief onderwerp, zoals de nieuwe pictogramaanpassingen van iOS 18 versus Material You (of oorlog of wat dan ook). Je kunt ook een video bekijken met verouderde informatie of onjuiste feiten. Dit is een behoorlijk groot probleem bij elk platform en YouTube wil dit bestrijden.

YouTube test een Notes-functie

Je kent de werking van deze functie als je bekend bent met de functie Communitynotities op Twitter. Dit is een programma waarmee gebruikers berichten op het platform kunnen factchecken en de relevante wijzigingen kunnen aanbrengen. Ongetwijfeld heeft deze functie ertoe bijgedragen ernstige verkeerde informatie te voorkomen.

Het lijkt erop dat YouTube enige inspiratie heeft gehaald uit deze functie. Dit Labs-experiment werkt vrijwel op dezelfde manier. Er staat een notitie direct onder het voorbeeld van de videobeschrijving. Het is het derde dat je op het scherm ziet, na het beschrijvingsvoorbeeld en de video zelf.

De notitie begint met 'Kijkers hebben een notitie toegevoegd'. Daaronder zie je een voorbeeld van de notitie zelf. Het voorbeeld toont een aanzienlijke hoeveelheid tekst voordat deze wordt afgesneden. Het leuke aan deze functie is dat de notities ook naar specifieke tijden in de video kunnen verwijzen. Dus als je een video-essay van een uur aan het controleren bent, kun je naar een specifiek moment verwijzen. In de opmerkingen kunnen gebruikers links naar andere sites plaatsen voor aanvullende informatie.

Over het geheel genomen lijkt dit een zeer nuttige functie, maar het zal misschien een tijdje niet op grote schaal worden toegepast. Momenteel test YouTube alleen de Notes-functie. Het wordt getest onder een “beperkt aantal in aanmerking komende bijdragers.” Omdat de test zo beperkt is, is het niet te voorspellen wanneer YouTube deze naar de gemiddelde Joe zal gooien.

youtube-notities

Waar ze voor gebruikt zullen worden

De Notes zullen niet alleen bedoeld zijn om desinformatie een halt toe te roepen; het kunnen ook minder ernstige zaken zijn. Zoals opgemerkt door YouTube, zijn de opmerkingen alleen bedoeld voor extra context en worden ze niet in de video uitgelegd.

Het bedrijf gaf voorbeelden zoals wanneer je moet aangeven wanneer een nummer een parodie is, er een nieuwe versie beschikbaar is van een product dat wordt beoordeeld, en wanneer ouder beeldmateriaal wordt gebruikt om actuele gebeurtenissen weer te geven. Dat zijn maar een paar voorbeelden. Een ander voorbeeld is het toevoegen van solide informatie aan een video over een snel evoluerend onderwerp.

Thijs Van der Does