YouTube Music biedt je mogelijk binnenkort de mogelijkheid om op afspeellijsten te stemmen

YouTube Music haalt mogelijk wat inspiratie uit Spotify, een van zijn belangrijkste rivalen, door een functie voor het stemmen op afspeellijsten toe te voegen. Hiermee kunt u uw favoriete afspeellijsten beoordelen in plaats van ze alleen maar op te slaan.

Om eerlijk te zijn: hoewel Spotify lange tijd de mogelijkheid had om op afspeellijsten te stemmen, is deze vandaag de dag niet meer beschikbaar. In een van de grootste aanpassingen aan de gebruikersinterface heeft het bedrijf het aantal likes vervangen door een “opgeslagen” aantal. Voordien lieten Spotify-afspeellijsten het aantal upvotes zien dat ze hadden ontvangen. Dat gezegd hebbende, zou de YouTube Music-aanpak meer opties bieden.

De potentiële functie voor het stemmen op afspeellijsten van YouTube Music zou aanpasbaar zijn

De potentiële nieuwe functie werd door Android Authority opgemerkt in de nieuwste YouTube Music-app-update voor Android (v7.05.52). Volgens het rapport bevat de broncode van de app nu strings met directe vermeldingen van de functie voor het stemmen op afspeellijsten. Een tekenreeks vermeldt bijvoorbeeld 'playlist_voting_collaborators_only'. Deze reeks suggereert dat de muziekstreamingservice beter aanpasbaar zal zijn dan Spotify met betrekking tot het stemmen op afspeellijsten.

Meer specifiek wordt er gezegd dat de makers van de afspeellijsten kunnen kiezen op wie er gaat stemmen. Ze kunnen de stemming openstellen voor bijdragers aan die afspeellijst, iedereen of niemand. Het is nog niet bekend wanneer deze functie beschikbaar zal zijn. De bron beweert echter dat de benodigde broncode al geïmplementeerd lijkt te zijn. Het YouTube Music-team kan de functie dus op elk moment en zonder voorafgaande kennisgeving inschakelen.

De potentiële functie voor het stemmen op afspeellijsten zou handig zijn om de populariteit van afspeellijsten op YouTube Music te meten. Momenteel is er geen parameter waarmee u dit kunt controleren. Het dichtst in de buurt zou zijn om het aantal likes van de nummers in de afspeellijst te zien. Het is echter geen erg praktische methode.

Ten slotte is het mogelijk dat het aantal upvotes invloed heeft op de positionering van afspeellijsten in de zoekresultaten. Dat is immers meestal het geval bij individuele nummers (en YouTube-video's).

Thijs Van der Does