Wat is Tidal? Hier is alles wat je moet weten

De weg naar audiofiel zijn is geplaveid met geld… VEEL geld. Je moet geld uitgeven aan dure apparatuur zoals DAC’s, versterkers, audiostreamers, dure microfoons, koptelefoons van duizend dollar, etc. Voordat je orgels gaat verkopen om dat allemaal te kunnen betalen, is de eerste stap om de juiste streamingdienst te vinden. Tidal is er daar één van. Wat is Tidal?

Dat is wat wij hier willen uitleggen. Als u vragen hebt over deze service en wat deze te bieden heeft, dan bent u hier aan het juiste adres.

Omdat Tidal een platform is dat voortdurend evolueert, kunnen we verwachten dat er in de loop van de tijd veranderingen zullen plaatsvinden. Daarom zullen we dit stuk updaten naarmate het platform verandert. Controleer dus af en toe om te zien wat er nieuw is met deze service.

Wat is Tidal?

Tidal is een muziekstreamingservice die u on-demand toegang geeft tot miljoenen muzieknummers. Wat Tidal onderscheidt, is de focus op het streamen van audio van hoge kwaliteit.

Wat de meeste mensen niet weten, is dat verschillende muziekstreamingdiensten geen muziekstreaming van hoge kwaliteit bieden. Dat geldt voor YouTube Music en Spotify. Dus als je een persoon bent die van zijn oren houdt, dan vind je deze diensten misschien niet leuk. Diensten zoals Apple Music en Amazon Music HD bieden de mogelijkheid om muziek van hoge kwaliteit te streamen.

Tidal richt zich echter primair op het leveren van muziek van hoge kwaliteit in plaats van het aanbieden van een beperkte verzameling audiotracks van hoge kwaliteit. Het is dus de go-to-service voor mensen die bit-perfecte audio willen.

Kost Tidal geld?

Het is een hoogwaardige muziekstreamingservice, dus dat is een no-brainer. Er zijn drie betalingsniveaus om uit te kiezen. Deze prijzen gelden voor de Amerikaanse markt. Prijzen variëren afhankelijk van uw regio.

De standaard single-user betaallaag kost $ 10,99/maand + belasting. Er is ook de optie om de DJ Extension toe te voegen (een extra $ 9/maand). Dit geeft gebruikers toegang tot de individuele stems voor tracks om te gebruiken voor DJ’en. Dus als je DJ bent, dan zul je dat geweldig vinden.

De volgende betalingslaag is het Family-abonnement. Dit kost $ 16,99/maand. U kunt uw account delen met maximaal vijf extra gebruikers. Met deze betalingslaag krijgt u ook toegang tot schone afspeellijsten en samengestelde content voor kinderen.

Tot slot is er de Student-laag die $4,99/maand kost. Je krijgt dezelfde voordelen als de single-user-laag. Met deze laag krijg je ook toegang tot samengestelde studieplaylists.

Bestaat er een gratis versie?

Helaas niet. Als je überhaupt toegang tot het platform wilt, zul je een abonnement moeten betalen.

Hoeveel nummers heeft Tidal?

Het platform heeft meer dan 110 miljoen tracks. Als je op zoek bent naar de nieuwste en beste muziek van de beste artiesten van vandaag, dan hoef je je geen zorgen te maken. Aan de andere kant, als je op zoek bent naar meer obscure muziek, dan heb je misschien wat problemen. De selectie van klassieke muziek is bijvoorbeeld niet helemaal de beste.

Welke audioformaten ondersteunt Tidal?

Momenteel ondersteunt Tidal zowel FLAC als MQA lossless platforms. Deze garanderen een van de beste audiokwaliteiten. Er zijn echter een paar dingen om op te letten.

Ten eerste zal niet elk nummer volledig lossless zijn. Er is een kans dat sommige nummers gemasterd en gecomprimeerd zijn door het platform. Ook is het belangrijk om te weten dat het platform automatisch muziek comprimeert bij het streamen via Bluetooth.

Ten tweede, op het moment dat dit artikel werd geschreven, ondersteunde Tidal zowel FLAC- als MQA-bestanden. Vanaf 24 juli 2024 zal het bedrijf echter geen MQA-bestanden meer ondersteunen. FLAC zal het primaire lossless-formaat van het platform zijn. Er zijn FLAC-kopieën van de meeste MQA-bestanden op het platform. Gebruikers kunnen er echter achter komen dat sommige van hun favoriete bestanden verdwenen zijn.

Samen met MQA-bestanden doet het bedrijf ook afstand van Sony’s 360 Reality-audio. Deze standaard wordt vervangen door Dolby Atmos.

Hoe weet ik welke audiokwaliteit ik beluister?

Hoewel je de standaard audiokwaliteit op het platform kunt instellen, kun je de kwaliteit van elk nummer dat je luistert zien. Elk nummer wordt geleverd met een badge die de kwaliteit aangeeft.

Als je de app gebruikt, zie je het direct onder de tijdlijn; als je op de website of desktopclient zit, staat het aan de rechterkant van het scherm, direct naast het volume. Het vertelt je de audiokwaliteit (Laag, Hoog of Maximaal) en het vertelt je in welk formaat het is (FLAC of MQA). Wanneer je op de badge tikt/klikt, zie je een kleine pop-up verschijnen met de optie om de audiokwaliteit te kiezen.

De kwaliteit op het hele platform veranderen

Als u de kwaliteit van het hele platform wilt wijzigen, moet u naar de systeeminstellingen gaan. In de toepassingtik op het tandwielpictogram in de rechterbovenhoek. Tik op de resulterende pagina op de Audio en afspelen knop. Dit brengt de instellingenpagina voor de audiokwaliteit naar voren.

U kunt de maximale audiokwaliteit kiezen voor streaming via mobiele data en via wifi.

Voor bureaubladklik op het menu met drie puntjes direct naast je profielnaam. Klik op de Instellingen knop in het dropdownmenu, en je ziet de pagina met algemene instellingen verschijnen. Bovenaan kun je je audiokwaliteit kiezen.

Geluidskwaliteit

Tidal is een platform dat helemaal draait om audiokwaliteit. Terwijl de meeste platforms alleen audiokwaliteit bieden die goed genoeg is, heeft Tidal een reeks standaarden om uit te kiezen. Er zijn drie audio-instellingen om uit te kiezen.

Laag geeft u de meest bescheiden kwaliteit, en is het beste voor mensen die willen besparen op data. Laag is een speciale instelling, omdat het u de keuze geeft tussen verschillende bitsnelheden. Wanneer u Laag kiest, kunt u kiezen tussen 96 kbps en 320 kbps. De eerste is de beste optie als u niet door uw data heen wilt raken.

Hoog geeft je audio van cd-kwaliteit op 16-bit, 44,1 kHz. Je krijgt een bitsnelheid van 1.411,2 kbps. Het is meer dan 4x de kwaliteit van 320 kbps en 14,7x de kwaliteit van 96 kbps. Dit is wat je kiest als je het beste van beide werelden wilt tussen audiokwaliteit en databesparing.

Maximaal is de hoogste kwaliteit. Zoals je kunt raden, is dit de hoogste en meest data-hongerige instelling. Je zult het niet willen gebruiken als je een beperkt abonnement hebt. Hiermee krijg je audio op 24-bit, 192kHz (9216kbps).

Houd er rekening mee dat als u een Bluetooth-hoofdtelefoon gebruikt, de audio wordt gecomprimeerd. U hoort dan geen bit-perfecte audio.

Android heeft een beperking in audiokwaliteit. Komt Tidal daar overheen?

Zoals veel mensen misschien niet weten, heeft Android een behoorlijke audiobeperking. Terwijl iPhones een sample rate van 192 kHz hebben, heeft het Android-besturingssysteem een ​​maximum van 48 kHz. Alle audio die je hoort, is gewoon 44,1 kHz-content die is geresampled naar 48 kHz. Daarom heeft het niet veel zin om naar muziek van hogere kwaliteit te luisteren.

Gelukkig zijn er uitzonderingen. Heel gelukkig is Tidal er daar één van. Deze app omzeilt die audiobeperking.

Kun je nummers downloaden met Tidal?

Ja. Zoals altijd moet je af en toe verbinding maken met internet, zodat het platform kan controleren of je nog steeds geabonneerd bent.

Hoe download ik nummers?

Dit is een beetje tegenintuïtief. Er is geen directe manier om een ​​nummer op het platform te downloaden. Als je op zoek bent naar een eenvoudige Download knop, dan ziet u deze alleen voor albums.

Als je individuele tracks wilt downloaden, kost dat een paar stappen. Eerst moet je naar een track gaan en op het hartpictogram tikken om deze aan je collectie toe te voegen.

Tik vervolgens op het profielpictogram aan de rechterkant van de onderste balk. Dit brengt u naar uw collectie. Tik op de Sporen knop om naar je opgeslagen tracks te gaan. Direct onder de Schudden Als u op de knop klikt, moet u de schakelaar omzetten zodat de nummers automatisch worden gedownload zodra ze aan uw collectie worden toegevoegd.

Zoals je kunt zien, zal dit onhandig zijn voor mensen die geen collectie en bibliotheek van gedownloade content willen hebben. Maar zo gaat dat nu eenmaal.

Welke andere content is er naast muziek?

Tidal is geen alles-in-één platform, dus je hebt geen toegang tot podcasts en audioboeken. Tidal laat je echter wel video’s bekijken. Je ziet muziekvideo’s van alle topartiesten. Je ziet ook muziekvideo’s van oude klassiekers.

Wat zijn radiostations?

Als je naar Tidal luistert, heb je waarschijnlijk je eigen muziekcollectie waar je af en toe naar teruggrijpt. Er zijn echter momenten waarop je het lot het stuur wilt laten nemen. Hier komen radiostations om de hoek kijken.

Dit zijn willekeurig samengestelde afspeellijsten vol met een mix op basis van je luistergewoonten. Wanneer je naar een nummer luistert, vindt Tidal andere nummers die hierop lijken en maakt op basis daarvan een radiostation. Op je startscherm zie je een carrousel van radiostations op basis van de meest recente nummers die je hebt beluisterd.

Tidal zal ook radiostations ontwikkelen op basis van de artiesten waar je naar luistert. Die stations zullen niet alleen gevuld zijn met muziek van die artiest. Ze zullen ook muziek van andere artiesten hebben.

Omdat dit net als typische afspeellijsten zijn, mag je nummers overslaan en kiezen welke je wilt horen. Je kunt ook radiostations toevoegen aan je collectie en ze downloaden. Wanneer je ze toevoegt aan je collectie, zie je ze onder de Mixen & Radio sectie.

Hoe beheer je afspeellijsten?

Net als andere muziekstreamingservices kun je op Tidal afspeellijsten maken en beheren. Het proces van het maken van een afspeellijst is eenvoudig. Als je de mobiele app gebruikt, ga je naar een nummer, album of radiostation. Tik vervolgens op de knop met de drie puntjes om het menu te openen.

Tik daar op de Toevoegen aan afspeellijst knop. Tik op de resulterende pagina op de Maak afspeellijst knop om uw nieuwe afspeellijst een naam te geven.

Op het bureaublad staat het menu met de drie puntjes aan de rechterkant van het spoor dat u wilt toevoegen. Daarna is het proces hetzelfde.

Je afspeellijst bewerken

Als u wijzigingen wilt aanbrengen in uw afspeellijsten, kunt u dat eenvoudig doen. Op de applicatie voor de mobiele telefoonga naar je verzameling en tik op de Afspeellijsten knop. Tik op de afspeellijst die u wilt bewerken en u wordt naar de infopagina geleid. Direct onder de Toneelstuk knop, dan ziet u de Afspeellijst bewerken knop.

Als je dat doet, zie je de UI veranderen naar de editor. Je kunt meerdere tracks selecteren door op de cirkels aan de linkerkant van elke track te tikken. Als je een track selecteert, zie je een klein paneel onderaan het scherm verschijnen. Tik op de Verwijderen om ze uit de afspeellijst te verwijderen en tik op het menu met de drie puntjes als u ze aan een andere afspeellijst wilt toevoegen of verplaatsen.

Getijden Wat is (12)

Op bureaubladKlik op de Afspeellijsten knop op het linkerpaneel en klik op de afspeellijst die u wilt bewerken. Er is een Playlist bewerken knop aan de rechterkant van het scherm op gelijke hoogte met de Toneelstuk En Schudden knop. Als u hierop klikt, kunt u echter geen tracks selecteren en verplaatsen. U wilt er alleen op klikken als u de naam wilt wijzigen, een beschrijving wilt schrijven of de zichtbaarheid wilt wijzigen.

Als je tracks wilt verplaatsen, hoef je er alleen maar op te klikken. Beweeg de muis over de track en klik erop waar dan ook waar niet de Toneelstuk knop. Dit zal het markeren. Versleep het om te verplaatsen.

Tidal is een van de weinige (HEEL weinige) streamingdiensten waarmee je meerdere tracks tegelijk kunt verplaatsen. Meerdere tracks selecteren is net als alles anders. Als je meerdere opeenvolgende tracks wilt selecteren, klik je op de eerste track en klik je op de laatste track in het selectiebereik terwijl je de Shift-toets ingedrukt houdt. Dus als je tracks 1 tot en met 5 wilt verplaatsen, klik je op #1 en vervolgens op #5 terwijl je de Shift-toets ingedrukt houdt.

Als de tracks die u wilt selecteren niet naast elkaar staan, klikt u op alle tracks die u wilt selecteren terwijl u de Control/Command-toets ingedrukt houdt. Wanneer u dat doet, sleept u ze gewoon naar de positie in de afspeellijst waar u ze wilt hebben.

Getijden Wat is (4)Getijden Wat is (4)

Zichtbaarheid van afspeellijst

Tidal geeft je de optie om je afspeellijst openbaar of privé te maken. Als je wilt dat andere mensen je afspeellijst kunnen zien en beluisteren, markeer je deze als openbaar. Als je echter wilt dat deze alleen voor jou zichtbaar is, kun je deze als privé markeren.

Je afspeellijsten zijn standaard ingesteld op privé. Als je ze openbaar wilt maken, kun je ze openbaar maken wanneer je ze maakt. Zet gewoon de schakelaar om op het scherm voor het maken van afspeellijsten.

Als je de zichtbaarheid achteraf wilt wijzigen, is dat eenvoudig te doen. Ga met de mobiele app naar de afspeellijst en tik op de Privaat knop direct onder de Schudden knop. De app vraagt ​​je om te bevestigen dat je de afspeellijst openbaar wilt maken.

Ga op het bureaublad naar de afspeellijst en klik op de Bewerking knop. Klik daarna op de schakelaar onder het tekstveld naam.

Thijs Van der Does