TSMC doet Huawei af als geen bedreiging voor zijn chip-suprematie

TSMC, 's werelds grootste halfgeleidergieterij, ziet de heropleving van Huawei niet als een bedreiging. Het bedrijf is van mening dat zijn chiptechnologie te geavanceerd is voor Huawei, China of andere opkomende concurrenten om deze in te halen. Het vertrouwen en optimisme van de Taiwanese gigant zijn niet ongegrond, aangezien zelfs gevestigde spelers er niet in zijn geslaagd zijn markt op te eten.

TSMC zegt dat Huawei en China er geen problemen mee hebben

Een handvol bedrijven domineert de mondiale markt voor halfgeleidergieterijen. TSMC is met een enorme marge de grootste contractchipfabrikant. In het eerste kwartaal van 2024 veroverde het qua omzet 62% van de markt. Samsung volgde het op afstand met een aandeel van 13%. Dit is al vele jaren zo. Dit zijn de enige twee bedrijven die momenteel 3 nm-chips produceren, de meest geavanceerde oplossingen tot nu toe.

Intel is ook het 3nm-tijdperk binnengestapt, maar produceert geen chips voor andere bedrijven. Het Amerikaanse bedrijf is van plan uit te breiden naar contractproductie, maar is daar nog niet mee begonnen. Samsung produceert ook grotendeels zijn eigen Exynos-chipsets. Het staat open voor het produceren van chips voor anderen, maar krijgt niet zoveel bestellingen als TSMC. Dit komt vooral omdat de technologie van laatstgenoemde altijd superieur is gebleken.

Als zodanig heeft TSMC een leeuwenaandeel in deze markt. Het is niet verwonderlijk dat het bedrijf op korte termijn niemand ziet die dit uitdaagt, zelfs Huawei niet, dat zijn chiptechnologie de afgelopen jaren snel heeft ontwikkeld. Tijdens zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering eerder deze week zei TSMC-voorzitter Mark Liu dat Huawei en andere opkomende halfgeleiderbedrijven geen bedreiging voor het bedrijf vormen.

Liu merkte op hoe het bedrijf lang stand heeft gehouden, ondanks dat veel concurrenten het probeerden omver te werpen. Het Taiwanese bedrijf heeft alle concurrentie gedwarsboomd. TSMC-president Wei Zhejia herhaalde de gevoelens van zijn collega. Hij zei dat het “onmogelijk” is dat iemand in de buurt van het bedrijf komt op het gebied van chipfabricagetechnologie. De jarenlange ervaring is van onschatbare waarde en kan niet in een handomdraai worden gerepliceerd.

Huawei streeft naar zelfvoorziening

De Amerikaanse strengbeperkingen hebben ernstige gevolgen gehad voor de activiteiten van Huawei. Het is nu grotendeels beperkt tot China en heeft geen toegang tot de nieuwste smartphonetechnologieën. Het Chinese halfgeleiderbedrijf SMIC levert chips aan het bedrijf. Het maakt gebruik van de oudere DUV-apparatuur in plaats van EUV, dus de chips zijn niet zo competitief als Qualcomm's Snapdragon, MediaTek, Dimensity en Samsung's Exynos.

Met steun van het staatsfonds werkt Huawei echter aan zelfvoorziening met een robuuste binnenlandse toeleveringsketen voor smartphones. De weg die voor ons ligt is nog steeds te lang – Huawei worstelt met het behalen van gezonde nm-opbrengsten, terwijl TSMC en Samsung ernaar streven volgend jaar met de productie van 2 nm te beginnen – maar het Chinese bedrijf is van mening dat “een doorbraak op het gebied van halfgeleiders onvermijdelijk is.” Concurrentie is uiteraard goed voor de markt. Maar kan iemand TSMC uitdagen, alleen de tijd zal het leren.

Thijs Van der Does