TikTok stapt naar de rechter met meer bewijs om de Amerikaanse verbodswet ongedaan te maken

TikTok en zijn Chinese moederbedrijf ByteDance hebben een korte beschrijving ingediend van hun rechtszaak tegen de Amerikaanse regering over het voorgestelde verbod. De brief, ingediend bij het Amerikaanse Hof van Beroep voor het DC Circuit, noemt de nieuw aangenomen wet om de app te verbieden ongrondwettelijk en een beperking van de vrijheid van meningsuiting. Een groep TikTok-makers, die afzonderlijk de Amerikaanse regering over dezelfde zaak hebben aangeklaagd, hebben ook een soortgelijk beroep ingediend.

TikTok en TikTok-makers gaan bij de rechtbank in beroep tegen de Amerikaanse verbodswet

Na er jaren over nagedacht te hebben, heeft de Amerikaanse regering eindelijk een wet aangenomen om TikTok te verbieden. President Joe Biden ondertekende de wet op 24 april, slechts een dag nadat de Senaat deze had aangenomen. Amerikaanse wetgevers maken zich zorgen over de nationale veiligheid van het platform vanwege de mogelijke banden met de Chinese overheid, wat het bedrijf altijd heeft ontkend. TikTok heeft tot 19 januari 2025 de tijd om ofwel zijn Amerikaanse activiteiten te verkopen, ofwel een landelijk verbod te ondergaan en het land te verlaten.

Het is niet verwonderlijk dat het bedrijf het niet eens is met het besluit van de Amerikaanse regering en de wet voor de rechtbank heeft aangevochten. Het heeft een rechtszaak aangespannen om een ​​uitspraak te verkrijgen die de wet blokkeert. Een groep in de VS gevestigde TikTok-makers die hun brood verdienen met de app heeft ook een soortgelijke rechtszaak aangespannen. Ze beweren allemaal dat het voorgestelde verbod in strijd is met de rechten van het Eerste Amendement van de Amerikanen. Ze noemden de wet een poging om een ​​‘buitengewone beperking van de meningsuiting’ op te leggen.

De eisers hebben nu een briefing ingediend waarin ze hun argumenten verdubbelen, waardoor de rechtbank meer bewijsmateriaal krijgt ter ondersteuning van hun zaak. TikTok zegt dat de Amerikaanse regering geen andere opties heeft overwogen en snel actie heeft ondernomen met een wet om de app te verbieden. Het bedrijf voegt eraan toe dat het de Amerikaanse wetgevers ‘een uitgebreid en gedetailleerd plan heeft gegeven om de nationale veiligheidsrisico’s te beperken’, maar dat ze het hebben genegeerd en de wet haastig hebben aangenomen.

“Nooit eerder heeft het Congres uitdrukkelijk een specifiek toespraakforum uitgekozen en gesloten”, klaagt TikTok in de nieuw ingediende brief van het Congres vanwege een ongrondwettelijke wet. “Nooit eerder heeft het Congres in één akte zoveel toespraken tot zwijgen gebracht”, vervolgt de brief op dezelfde toon. “Het Congres gaf dit Hof bijna niets om te beoordelen. Het Congres heeft geen bevindingen vastgesteld, dus er is geen manier om te weten waarom de meerderheid van het Huis en de Senaat besloten TikTok te verbieden.”

De mondelinge pleidooien in de zaak beginnen in september

De rechtbank zal op 16 september 2024 mondelinge argumenten horen in de rechtszaak van TikTok tegen de verbodswet van de Amerikaanse regering. Beide partijen hebben de rechtbank gevraagd de zaak te bespoedigen en haar uitspraak in de eerste week van december bekend te maken. Dit is om ervoor te zorgen dat TikTok voldoende tijd krijgt om indien nodig in beroep te gaan bij het Hooggerechtshof. Zoals eerder gezegd heeft het bedrijf tot 19 januari 2025 de tijd om de volgende stappen af ​​te ronden, of het nu gaat om het verkopen van de app of het verlaten van de VS.

President Joe Biden kan de deadline echter verlengen. Hij kan dat doen als hij voldoende vooruitgang in de richting van een desinvestering ziet. Het zal echter niet gemakkelijk zijn voor ByteDance om de Amerikaanse tak van TikTok te verkopen, tenzij het besluit het platform goedkoop weg te geven. Er zijn niet veel kopers die bereid zijn miljarden dollars aan TikTok uit te geven zonder toegang te krijgen tot het felbegeerde aanbevelingsalgoritme, de sleutel tot het succes ervan.

Een Chinese exportwet blokkeert naar verluidt de verkoop van het aanbevelingsalgoritme van het platform. Het kan dus zijn dat elke koper een geheel nieuw algoritme moet ontwikkelen, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de gebruikerservaring. TikTok heeft al ontkend dat het een algoritme voor de VS ontwikkelt voor een mogelijke verkoop. Voorlopig is het schijnbaar gericht op het blokkeren van de wet en het voortbestaan ​​van meer succes in de VS. De nieuw ingediende brief bevat honderden pagina’s met communicatie met de Amerikaanse wetgevers waarin de maatregelen worden uitgelegd om de zorgen over de nationale veiligheid weg te nemen. De tijd zal leren wat de rechtbank zal beslissen.

Thijs Van der Does