Studenten boycotten Google en Amazon vanwege Project Nimbus

Ruim 1.100 studenten en jonge werknemers hebben beloofd geen baan of stage te zullen nemen bij Google en Amazon vanwege hun betrokkenheid bij Project Nimbus, een contract ter waarde van 1,2 miljard dollar tussen de technologiegiganten en de Israëlische regering. De studenten sloten zich aan bij een campagne van No Tech for Apartheid (NOTA), een coalitie van technologiewerkers die van grote bedrijven eist dat ze hun associatie met Israël beëindigen.

Studenten weigeren bij Google en Amazon te werken totdat ze Project Nimbus verlaten

Project Nimbus, aangekondigd in april 2021, is een initiatief van de Israëlische regering om overheidsinstanties, waaronder het leger, te voorzien van technologieën van de volgende generatie. Onder dit project Google en Amazon voorzien de bureaus van cloud computing-diensten en -infrastructuur, waaronder AI. Hoewel het opnieuw een zakelijke deal voor de bedrijven was, heeft het Israëlisch-Palestijnse conflict het contract controversieel gemaakt.

Critici zeggen dat Israël Google- en Amazon-technologieën gebruikt voor onwettige gegevensverzameling en surveillance van Palestijnen om militaire operaties in de regio te ondersteunen. Organisaties als NOTA, aandeelhouders van bedrijven en werknemers willen dat de techgiganten het contract beëindigen. Dit leidde in april tot massale sit-in-protesten in de kantoren van Google. Alleen voor het bedrijf om tientallen werknemers te ontslaan die betrokken waren bij de protesten.

In de tussentijd lanceerde NOTA een campagne om STEM-studenten (wetenschap, technologie, techniek en wiskunde) aan te sporen zich niet aan te sluiten bij Google en Amazon. Studenten en jonge werknemers kunnen online een belofte ondertekenen om hun steun te betuigen. Op het moment van schrijven hebben 1.134 studenten van meer dan 120 universiteiten over de hele wereld de belofte ondertekend. Het oorspronkelijke doel is om 1.200 tekens te verzamelen, dus NOTA is heel dicht bij zijn doel.

“Als jonge mensen en studenten in STEM en daarbuiten weigeren we enige rol te spelen in deze gruwelijke misstanden. We sluiten ons aan bij de #NoTechForApartheid-campagne om van Amazon en Google te eisen dat ze Project Nimbus onmiddellijk beëindigen”, aldus een deel van de belofte. NOTA beweert dat Amazon en Google “een deel van de kritieke digitale infrastructuur leveren die de Israëlische moordmachine aandrijft.”

De technologiebedrijven zijn twee van de grootste werknemers van STEM-afgestudeerden

Studies hebben aangetoond dat Google en Amazon wereldwijd twee van de grootste werknemers van STEM-afgestudeerden zijn. Met deze campagne wil NOTA de talentpijplijn van bedrijven op universiteitscampussen verstoren. De organisatie heeft activisten van de islamitische basisbeweging MPower Change en de belangenorganisatie Jewish Voice for Peace. “Te midden van de aanhoudende genocide in Gaza is het belangrijker dan ooit dat de bedrijven die zaken doen met de Israëlische apartheidsregering een prijs betalen voor hun rol in het aanwakkeren van massale wreedheden”, aldus NOTA.

Thijs Van der Does