RCS krijgt grote update, overbrugt kloof tussen Android- en iPhone-berichten

GSMA, de vereniging die verantwoordelijk is voor het onderhouden van een standaard wereldwijd mobiel communicatiesysteem, heeft een belangrijke update aangekondigd voor RCS (Rich Communication Services). Universal Profile 2.7 van RCS brengt “Extended Messaging”-functies om meer boeiende berichtervaringen. De update moet de interoperabiliteit van de volgende generatie mobiele berichtenstandaard tussen Android en iPhone aanzienlijk verbeteren.

De nieuwste RCS-update standaardiseert berichten tussen Android en iPhone

GSMA heeft onlangs Universal Profile 2.7 van RCS gepubliceerd, dat in juni is afgerond. Deze update voegt verschillende moderne functies toe aan uw standaard tekstberichten. Net als WhatsApp, Telegram en veel andere berichten-apps, tonen RCS-gebaseerde chats op uw telefoon de antwoorden en emoji-reacties op berichten op de juiste manier. Als u op dit moment met een emoji op een bericht reageert, wordt dit verzonden als een sms-bericht. Dit is het standaardgedrag in de iOS Berichten-app en Google Berichten voor Android.

De officiële specificatie die door GSMA is gepubliceerd, vermeldt ook aangepaste reacties. Dit kan een bestaande of gegenereerde afbeelding zijn, zoals een Live Sticker, Genmoji of Photomoji. Bovendien zal deze RCS-update het antwoordprobleem op iOS oplossen. De huidige versie van RCS op iOS 18 ondersteunt geen inline/threaded antwoorden van Android-gebruikers. Android-naar-Android-gesprekken hebben dit probleem niet. Antwoorden noteren het bericht waarnaar u verwees, zoals in berichten-apps.

De bijgewerkte RCS-standaard ondersteunt ook het bewerken en verwijderen van berichten nadat ze zijn verzonden. Als u een typefout wilt herstellen of het bericht dat u zojuist hebt verzonden volledig wilt terughalen, hebt u beide opties. Er zal echter waarschijnlijk een tijdslimiet zijn voor deze acties. Zodra deze is verstreken, kunt u een verzonden bericht in een conversatie niet meer bewerken of verwijderen voor beide partijen. “Een RCS-client moet een optie bieden om een ​​RCS-bericht terug te halen kort nadat ze dat bericht hebben verzonden”, aldus de officiële specificatie.

Verbeterde spambeveiliging en meer verbeteringen

Deze RCS-update biedt betere spambeveiliging dan voorheen. GSMA breidt spamrapportage uit naar één-op-één chats.Met het Spam Report Message kan een client een RCS-gebruiker melden als spammer of als identifier die betrokken is bij fraude, het verzenden van ongepaste content of ander ongepast gedrag,” legt de Association uit. Deze spamrapporten gaan naar de applicatieserver en worden dienovereenkomstig verwerkt om “eenzijdige blokkerende actie ondernemen.”

Over het algemeen moderniseert deze update RCS-berichten, zodat u niet afhankelijk bent van apps van derden. Het verbetert ook de berichtenervaring tussen Android en iPhone. Apple heeft onlangs RCS-ondersteuning toegevoegd aan iOS, dus het is nog steeds iets nieuws voor iOS-gebruikers. De functie is momenteel in bèta en zal later dit jaar openbaar beschikbaar zijn met de iOS 18-update. Zoals ze zeggen: “Beter laat dan nooit.” Hopelijk zullen Google en Apple de bijgewerkte RCS-standaard snel aannemen.

Thijs Van der Does