Pixel 9-serie krijgt broodnodige upgrade voor vingerafdruksensor

De Pixel 9-serie kan een belangrijk nadeel van Google-smartphones verhelpen. De volgende generatie Pixels zal naar verluidt een ultrasone vingerafdruksensor onder het scherm hebben, waarmee de suboptimale optische sensor voorgoed wordt losgelaten. De hele Pixel 9-reeks krijgt deze belangrijke QoL (quality of life)-upgrade.

Google gaat de Pixel 9 upgraden naar een ultrasone vingerafdruksensor

Google kwam later dan de concurrentie met de vingerafdruksensor onder het scherm. De Pixel 6 (2021) was het eerste model dat een upgrade uitvoerde van de traditionele capacitieve sensoren aan de achterkant. In tegenstelling tot sommige rivalen koos het bedrijf er echter voor om een ​​optische oplossing te gebruiken in plaats van een ultrasone oplossing: Samsung stapte in 2019 over van een capacitieve sensor aan de achterkant naar een ultrasone sensor onder het scherm met de Galaxy S10-serie.

Dat wil niet zeggen dat optische sensoren niet ronduit slecht zijn. Ze zijn langzamer, minder nauwkeurig en gevoeliger voor vocht of vuil dan ultrasone sensoren. De vingerafdrukherkenning van de Pixel 6 had echter een aantal ernstige betrouwbaarheidsproblemen die waarschijnlijk voortkwamen uit de hardware van Goodix. Google heeft het probleem tot op zekere hoogte aangepakt via software-updates en heeft de Pixel 7- en Pixel 8-serie verder verbeterd.

Maar al die tijd bleef het bij een optische sensor. De broodnodige sprong naar een ultrasone sensor zou dit jaar eindelijk kunnen komen. Android Authority heeft vernomen dat de Pixel 9, Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL allemaal een ultrasone vingerafdruksensor onder het scherm zullen hebben. Hoewel Goodix onlangs zijn eigen ultrasone sensor lanceerde, vertrouwt Google niet meer op het bedrijf. De Pixel 9-serie zal de 3D Sonic Gen 2 (QFS4008) sensor van Qualcomm gebruiken.

Dit is dezelfde vingerafdruksensor als de Samsung Galaxy S24 Ultra. Het is beproefd en getest en is ongelooflijk snel en betrouwbaar. Natuurlijk is het geen dag-nachtverschil ten opzichte van optische sensoren. Bestaande Pixel-gebruikers die upgraden naar de Pixel 9 kunnen echter het verschil voelen. De kern van de zaak is dat een ultrasone vingerafdruksensor onder het scherm altijd beter is dan een optische sensor. Dus, hulde aan Google dat ze eindelijk de overstap hebben gemaakt.

De Pixel Fold 2 krijgt deze upgrade niet

Google heeft bevestigd dat de Pixel 9-serie op 13 augustus debuteert. De Pixel Fold 2 zou het vlaggenschip trio moeten vergezellen. Het krijgt echter mogelijk niet de geüpgrade vingerafdruksensor. Net als Samsung’s opvouwbare telefoons, zal Google zijn tweede generatie Fold uitrusten met een aan de zijkant gemonteerde sensor die in de aan/uit-knop is verwerkt. De nieuwe Google opvouwbare telefoon zou Samsung’s M14 OLED-scherm hebben, hetzelfde als de Pixel 9-serie. Het is het beste smartphonescherm tot nu toe, beter dan de Galaxy S24 Ultra.

Thijs Van der Does