NotebookLM krijgt Gemini 1.5 Pro, gaat wereldwijd met meer functies

Google's AI-aangedreven notitietool NotebookLM is nu wereldwijd beschikbaar. De tool, die het bedrijf een onderzoeks- en schrijfassistent noemt, voegt ook ondersteuning toe voor Google Slides en websites als bronnen. Het wordt ook krachtiger dankzij Gemini 1.5 Pro, de nieuwste versie van Google's LLM (groot taalmodel) die de betaalde versie van de Gemini AI-chatbot aanstuurt.

NotebookLM wordt krachtiger met Gemini 1.5 Pro-ondersteuning

Google heeft NotebookLM gelanceerd om onderzoekers, studenten en alle anderen te helpen hun aantekeningen te ordenen en meer te leren over een specifiek onderwerp. U kunt Google-documenten, pdf's en tekstbestanden uploaden en de AI-tool wordt onmiddellijk een expert in dat materiaal. U kunt hem dan alles vragen over die onderwerpen, behalve wat uw bestanden bevatten. Het is een handig gratis hulpmiddel om te gebruiken bij het ontdekken van iets nieuws.

Sinds de lancering in augustus 2023 heeft Google NotebookLM geüpgraded met verschillende nieuwe mogelijkheden. Het kan nu een pittige discussie voeren tussen twee AI-sprekers over een bepaald onderwerp, zoals een podcast. De nieuwste update maakt de tool slimmer en nuttiger. U kunt NotebookLM nu vragen om een ​​Google Presentaties-presentatie samen te vatten of deze een web-URL te geven om de inhoud ervan in detail uit te leggen.

Met de ingebouwde multimodale mogelijkheden van Gemini 1.5 Pro kan het vragen over afbeeldingen, grafieken en diagrammen in uw bronnen beantwoorden. De reacties bevatten ook citaten naar afbeeldingen en ondersteunende passages in uw bronnen, zodat u de door AI gegenereerde inhoud nogmaals kunt controleren. Bovendien kan NotebookLM bestanden converteren naar nuttige formaten zoals FAQ's, briefingdocumenten of studiegidsen voor een beter begrip.

Google NotebookLM-update Gemini 14 5 Pro 1

Google heeft ook het aantal bronnen vergroot dat gebruikers naar een notitieblok of project kunnen uploaden. Het is een vertienvoudiging van 5 naar 50. Elke bron kan 500.000 woorden lang zijn. Dat is veel informatie om over elk onderwerp vanaf het begin te leren. Houd er rekening mee dat NotebookLM een gesloten systeem is. Er kan niet op internet naar aanvullende informatie worden gezocht. Het neemt uw bestand en leert u er vanuit zijn kennis meer over.

De AI-tool is nu wereldwijd beschikbaar in meer dan 100 talen

Al deze toevoegingen maken NotebookLM nuttiger voor onderzoekers en studenten. Het is passend dat Google de beschikbaarheid van de AI-tool heeft uitgebreid naar meer dan 200 landen en gebieden over de hele wereld. De gebruikersinterface van het platform is beschikbaar in 107 talen, terwijl het documenten of websites in 38 talen kan lezen en identificeren. Google kan de komende maanden ondersteuning voor meer talen toevoegen. U kunt hier toegang krijgen tot NotebookLM.

Thijs Van der Does