Microsoft verdedigt Windows 11 Recall, maar niet zo overtuigend

De Windows 11 Recall-functie heeft sinds de aankondiging veel discussie over gegevensprivacy veroorzaakt, maar Microsoft verdedigt deze. Het antwoord van een bedrijfsvertegenwoordiger zal u echter waarschijnlijk niet zonder twijfel laten.

Voor het geval u het niet weet: Recall is een van de nieuwe Windows AI-functies. Kortom, er worden momentopnamen gemaakt van alles wat u op uw Copilot+ PC doet. Hierdoor kunt u uw pc vragen om naar specifieke dingen te zoeken of u eraan te herinneren. Je kunt bijvoorbeeld vragen stellen als: “Waar heb ik deze week bruine schoenen gezien?” Dat gezegd hebbende, deed het feit dat uw pc uw activiteit grafisch registreert, onmiddellijk alarmbellen rinkelen.

Microsoft probeert Recall te verdedigen door enkele vragen te ontwijken

Jaime Teevan, hoofdwetenschapper en technisch fellow bij Microsoft Research, beantwoordde enkele vragen met betrekking tot Recall aan Erik Brynjolfsson, directeur van het Stanford Digital Economy Laboratory. Brynjolfsson probeerde een concreet antwoord te krijgen over de potentiële risico's die het gebruik van de functie met zich meebrengt. Aan de andere kant kwam Teevan met een enigszins dubbelzinnige opmerking.

Meer specifiek vroeg Brynjolfsson naar “de voor- en nadelen van het gebruik van al die gegevens en enkele risico’s die dit met zich meebrengt, evenals enkele kansen.” Gezien dit alles lijkt de reactie van Teevan een beetje ontwijkend. Ze zei: 'Ja, en dus is het een goede vraag, Erik. Dit kwam de hele ochtend ook ter sprake: het belang van data. En deze AI-revolutie waar we ons nu in bevinden, verandert echt de manier waarop we data begrijpen.”

Teevan vervolgde de verklaring en ging over op de focus op de consument. Hierover zei ze dat “we ook als individuen over belangrijke gegevens beschikken, de gegevens waar we voortdurend mee communiceren, en dat er een kans is om na te denken over hoe we dat moeten doen en om na te denken over wat het betekent om te kunnen vastleggen en gebruiken. Maar natuurlijk heroverwegen we wat data betekenen en hoe we het gebruiken, hoe we het waarderen, hoe het wordt gebruikt.”

Het lijkt er dus op dat Teevan de aanvankelijke focus van de vraag vermeed. Dit zorgt er niet voor dat gebruikers meer vertrouwen hebben in het gebruik van Recall. De manier waarop Microsoft het verdedigt lijkt niet de beste. Het is zelfs interessant dat haar antwoord ontwijkend was, aangezien ze veel directer was met een andere vraag.

Microsoft benadrukt dat Recall alles lokaal opslaat en verwerkt

Deze keer ging Brynjolfsson in op de vraag waar de snapshots die door de functie zijn gemaakt, worden opgeslagen. Microsoft had verklaard dat alles lokaal zou worden verwerkt en dat er niets naar de cloud zou worden geüpload. In antwoord op deze vraag verklaarde Teevan: “Ja, ja, dus dit is een fundamenteel iets waar wij als bedrijf veel om geven, namelijk de bescherming van gegevens. Recall is dus een functie die informatie vastlegt. Het is een lokale Windows-functionaliteit, niets gaat naar de cloud, alles wordt lokaal opgeslagen.”

Teevan lijkt dus volledig vertrouwen te hebben in de lokale gegevensverwerking. Sommigen vinden het echter misschien verontrustend dat het antwoord op de eerste vraag ontwijkend was. Misschien bestudeert het bedrijf nog steeds alle potentiële risico's bij het gebruik van Recall voordat er een publiek antwoord op wordt gegeven. Hoe dan ook, de uitrol van de functie is niet ver weg. De verwachting is dat deze op 18 juni zal beginnen.

Thijs Van der Does