Met de Shortcut-sneaker van Samsung kun je je telefoon besturen met dansbewegingen

Samsung heeft zojuist een revolutionaire sneaker aangekondigd die je telefoon kan besturen. De sneaker heet Shortcut en heeft ingebouwde sensoren die dansbewegingen detecteren om verschillende vooraf ingestelde acties op de gekoppelde Galaxy-telefoon te starten. Het bedrijf noemt het de ‘sneaker van de toekomst’, en terecht. Als het de sneaker maar breed beschikbaar zou maken (later meer over de beschikbaarheid ervan).

De Samsung Shortcut is zeker de sneaker van de toekomst

Samsung ontwikkelde de Shortut sneaker in samenwerking met Cheil Benelux, Elitac Wearables, Brut Amsterdam en sneakerontwerper Roel van Hoff. Volgens het bedrijf ontwierp Hoff de sneaker geïnspireerd door de Melkweg en het universum. De schoen bevat materialen die lijken op de texturen en kleuren van meteorieten en supernova's. De ontwerper heeft elk detail zorgvuldig ontworpen als verwijzing naar Galaxy-producten.

Maar Shortcut gaat meer over de magie die het met zich meebrengt. Samsung heeft deze futuristische sneaker voorzien van bewegingssensoren die continu hun positie ten opzichte van elkaar volgen. De sensoren kunnen elke beweging van de voeten identificeren. Op basis van deze bewegingen lanceert de sneaker de gekoppelde actie op het aangesloten Galaxy-apparaat. “Je kunt bijvoorbeeld bellen of muziek afspelen met de moonwalk door te dansen”, legt Samsung uit.

Het bedrijf maakt niet duidelijk of je deze acties en voetbewegingen kunt aanpassen. Het bevestigde echter dat de Shortcut-sneaker vijf snelkoppelingen op de telefoon kan activeren met vijf verschillende voetbewegingen. Je kunt het misschien niet uitbreiden, hoewel Samsung zegt dat de sneaker in de loop van de tijd slimmer zal worden naarmate meer mensen hem gebruiken om verschillende dansbewegingen uit te voeren, waardoor de nauwkeurigheid ervan effectief wordt verbeterd.

“Het concept is ontwikkeld om het leven niet alleen efficiënter maar ook leuker te maken”, aldus Samsung in een persbericht. “Het ontwerp van Roel van Hoff maakt het al een bijzondere sneaker, maar in combinatie met deze technologie zijn we erin geslaagd iets te creëren waar de trouwe Samsung-gemeenschap hopelijk dol op zal zijn. Vrij uniek: de eerste sneaker ter wereld waarmee je je vrienden kunt bellen”, aldus Tim en Daniel, Creative Directors Cheil Benelux.

Hoe kun je deze futuristische sneaker krijgen?

Dit is het lastige deel. De Shortcut-sneaker van Samsung is extreem gelimiteerd, zozeer zelfs dat het bedrijf slechts zes paar heeft gemaakt. Bovendien verkoopt het Koreaanse bedrijf het niet. In plaats daarvan geeft het de schoen weg aan Galaxy-gebruikers in Nederland via een wedstrijd in de Samsung Members-app. Galaxy-gebruikers in het land kunnen vóór 9 juli 2024 deelnemen aan de wedstrijd om kans te maken op de futuristische sneaker. Samsung maakt in de tweede week van juli de zes winnaars bekend.

Thijs Van der Does