Kunt u Apple Intelligence uw gegevens toevertrouwen?

Vorige week kondigde Apple op WWDC updates aan voor al zijn besturingssystemen en onthulde Apple Intelligence. Omdat ze natuurlijk een technologie moesten brandmerken. Hoe dan ook, Apple Intelligence zal dit najaar in samenwerking met ChatGPT talloze functies naar macOS, iOS en iPadOS brengen. Maar de echte vraag is: hoe veilig zijn uw gegevens?

Apple wordt al jaren opgeschept over het niet verzamelen van de gegevens van zijn gebruikers. En hoe de concurrentie – vooral Google – bijna alle gebruikersgegevens verzamelt. Maar met AI zal Apple een aantal gegevens moeten verzamelen en van het apparaat moeten halen. Hoewel Apple het grootste deel van het AI-werk op apparaten wil doen, zal een deel van het zware werk via de cloud moeten worden gedaan.

Door vast te houden aan dat privacystandpunt heeft Apple iets interessants gedaan voor cloudgebaseerde AI-functies. Het heet “Private Compute Cloud”. Hierdoor kan Apple Intelligence complexe gebruikersverzoeken verwerken met baanbrekende privacy, aldus Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering van Apple.

Apple zegt dat ze “de toonaangevende beveiliging van iPhone hebben uitgebreid naar de cloud, met wat volgens ons de meest geavanceerde beveiligingsarchitectuur is die ooit op grote schaal voor cloud-AI is ingezet. Private Cloud Compute gebruikt uw gegevens om aan uw verzoek te voldoen en slaat deze nooit op, waardoor deze voor niemand toegankelijk is, ook voor Apple.”

Apple Cloud Compute 2

Hiermee praat Apple niet alleen maar uit zijn dak, maar nodigt het ook onafhankelijke experts uit om de code voor Private Compute Cloud te verifiëren.

Dat klinkt cool en zo; Maar hoe zit het met ChatGPT? Apple onthult niet alleen zijn eigen reeks AI-functies, maar bevat hier ook ChatGPT-integratie. Dus hoe beschermd zal uw privacy zijn als Apple Intelligence later dit jaar met iOS 18 wordt uitgerold?

Zal ChatGPT mijn gegevens net zo goed beschermen als Apple?

Het moederbedrijf van ChatGPT, OpenAI, staat niet bepaald bekend om het beschermen van gebruikersgegevens. Sterker nog, ze zijn veel in het nieuws geweest vanwege het schrappen van gegevens van andere websites, met name van nieuwswebsites. Kunt u zich dus veilig voelen als uw gegevens in handen zijn van OpenAI op uw iPhone?

Houd er rekening mee waarvoor ChatGPT wordt gebruikt met Apple Intelligence. Het heeft niet noodzakelijkerwijs of automatisch toegang tot uw persoonlijke gegevens. ChatGPT wordt vooral gebruikt om Siri slimmer te maken. In een demo die eerder deze maand tijdens WWDC werd getoond, laat Apple zien dat voordat Siri ChatGPT gebruikt, het je om toestemming zal vragen.

Bovendien moest OpenAI, als onderdeel van de overeenkomst met Apple, een aanzienlijke concessie doen. Dat wil zeggen dat OpenAI geen aanwijzingen van Apple-gebruikers zal opslaan of hun IP-adressen zal verzamelen. Uiteraard komt dat alleen door het gebruik van ChatGPT via Siri en niet door de ChatGPT-app die al beschikbaar is op de iPhone.

ChatGPT-afbeelding 1821981291821ChatGPT-afbeelding 1821981291821

Hoe heeft Apple zijn AI getraind?

Hoewel het leek alsof Apple behoorlijk laat op de proppen kwam met kunstmatige intelligentie, gebruiken ze het eigenlijk al jaren in hun software. Eerder dit jaar hebben ze hun eigen LLM (Large Language Model) open source gemaakt, genaamd OpenELM. Maar de echte vraag is, met al deze privacyproblemen: welke gegevens heeft Apple gebruikt om hun AI te trainen?

Volgens een technisch document dat Apple deze week heeft uitgebracht, worden zijn modellen getraind “op gelicentieerde gegevens, inclusief gegevens die zijn geselecteerd om specifieke functies te verbeteren.” Dit betekent dat Apple niet het hele internet schrapt, zoals OpenAI ervan wordt beschuldigd, en Google zeker wel, aangezien het de grootste zoekmachine is.

Apple zegt dat “we nooit de persoonlijke gegevens of gebruikersinteracties van onze gebruikers gebruiken bij het trainen van onze basismodellen.” Het bedrijf vervolgde door te stellen dat “we filters toepassen om persoonlijk identificeerbare informatie te verwijderen, zoals burgerservicenummers en creditcardnummers die openbaar beschikbaar zijn op internet.”

Aan de andere kant heeft Apple toegegeven dat het een deel van het internet heeft afgezocht naar gegevens die zijn gebruikt voor het trainen van zijn eigen modellen. Apple heeft echter niet gezegd welke webgebaseerde informatie het heeft opgenomen. Apple heeft ook bevestigd dat uitgevers code aan hun websites kunnen toevoegen om te voorkomen dat de webcrawler van Apple hun gegevens verzamelt.

Kunt u Apple Intelligence uw gegevens toevertrouwen?

Nu, voor de vraag van een miljoen dollar. Kunt u Apple Intelligence eigenlijk uw gegevens toevertrouwen? Zoals we hebben besproken, kan ChatGPT uw prompts of uw IP-adressen niet opslaan. Het is dus bijna alsof je Snapchat voor AI gebruikt. Met de eigen AI-functies van Apple gebruiken ze de Private Compute Cloud om uw gegevens te beveiligen. Dus, kun je Apple Intelligence vertrouwen?

Op dit moment zou ik zeggen dat je dat kunt. Apple heeft al een stapje extra gezet om uw gegevens veiliger te maken, vooral in vergelijking met andere AI-bedrijven.

Natuurlijk gaat het op dit moment allemaal om wat Apple heeft gezegd, en niet om wat ze hebben gedaan. We zullen moeten wachten tot later dit jaar, wanneer Apple Intelligence daadwerkelijk wordt uitgerold, om te zien hoe een aantal onafhankelijke experts de code analyseren en zien of deze daadwerkelijk zo veilig is als Apple belooft. Maar tot nu toe ziet het er best goed uit.

Thijs Van der Does