Het trainen van uw favoriete AI-modellen wordt duurder

Zoals u wellicht weet, is AI een dure business. Het kost bakken met geld om GPU’s te beveiligen, tools te ontwikkelen en ze te onderhouden. Een van de grootste kostenposten is het trainen van de AI-modellen die onze AI-wereld aandrijven. Volgens de CEO van Anthropic AI wordt het trainen van AI-modellen steeds duurder.

Iedereen die zijn eigen AI-startup wil ontwikkelen, moet accepteren dat hij miljoenen, zo niet miljarden, nodig heeft om van de grond te komen. Dit komt omdat het ontwikkelen van een AI-model geen goedkope aangelegenheid is.

Tijdens een recente aflevering van de In Good Company-podcast sprak Anthropic AI CEO Dario Amodei over enkele kosten die gepaard gaan met AI. Tijdens de podcast noemde hij dat het $ 100 miljoen kostte om alleen al het GPT-4o-model te trainen. Dat is slechts één model. Dit zou geen verrassing moeten zijn, aangezien OpenAI vorig jaar $ 520 miljoen verbrandde.

Het trainen van AI-modellen wordt duurder

Tenzij je de afgelopen jaren niet naar de supermarkt bent geweest of iets hebt geprobeerd te kopen, weet je dat de prijzen omhoog gaan! Nou, het trainen van AI-modellen is niet heel anders. Op dit moment steken bedrijven als Google, OpenAI, Anthropic, Perplexity, Meta, xAI, etc. geld in het trainen van hun nieuwste en beste modellen. Hoewel we niet weten hoeveel geld elk bedrijf uitgeeft, kunnen we wel raden dat ze in de orde van honderden miljoenen dollars betalen.

Amodei zei tijdens de podcast dat er modellen komen die $ 1 miljard kosten om te trainen. Volgens hem zou dit niet langer dan een paar jaar moeten duren. Hij noemde zelfs modellen die $ 10 miljard of zelfs $ 100 miljard kosten om te trainen.Op dit moment zijn dat er 100 miljoen. Er zijn modellen in opleiding die nu meer op een miljard lijken… Ik denk dat als we naar tien of honderd miljard gaan, en ik denk dat dat in 2025, 2026, misschien 2027 zal gebeuren,” hij zei, “we zullen modellen kunnen krijgen die beter zijn dan de meeste mensen in de meeste dingen.”

Wat betekent dit voor AI in het algemeen? Het zou algemene AI kunnen betekenen. Op dit moment zijn bedrijven bezig om AGI (Artificial General Intelligence) te bereiken. Dit is een AI die in alle opzichten slimmer is dan een mens. De meeste experts in de industrie geloven dat we AGI binnen het volgende decennium kunnen bereiken. Wanneer dat gebeurt, kunnen we ons alleen maar voorstellen hoeveel geld het zal kosten om het te trainen en onderhouden.

Thijs Van der Does