Het hifi-abonnement van Spotify kan erg duur zijn; AI de schuld

Maandenlang gaan er geruchten dat Spotify dit jaar een nieuw plan met superieure audiokwaliteit zal lanceren. Nu onthult een nieuw lek de mogelijke prijs van Spotify’s hifi-laag, en het lijkt erop dat het niet goedkoop zal zijn.

Spotify had al officieel bevestigd dat ze een hifi-abonnement zouden lanceren. Het bedrijf zei het echter in 2021, dus het is al een hele tijd geleden. Het is niet bekend waarom de komst van het nieuwe plan zo lang heeft geduurd. Maar het lijkt erop dat 2024 het jaar zal zijn waarin de dienst het langverwachte niveau zal ontvangen. Dat gezegd hebbende, zou het volgens een recent lek minstens $ 5 extra kosten ten opzichte van je huidige abonnement.

Genieten van hifi-audio op Spotify kost in de VS tussen de $16 en $17 per maand

Volgens het Bloomberg-rapport zou het hifi-abonnement van Spotify feitelijk een aanvulling zijn op de premium-abonnementen. Dit betekent dat de uiteindelijke prijs die u betaalt afhankelijk is van het basisabonnement dat u heeft. De betreffende add-on zou ongeveer 40% meer kosten dan uw huidige betaalde niveau. Het percentage kan enigszins variëren vanwege prijsverschillen tussen verschillende regio’s.

Momenteel betalen Spotify Premium-abonnees in de Verenigde Staten $ 11,99. Dus als het lek waar is, zou het genieten van verliesvrije audiokwaliteit maandelijkse kosten van $ 16 tot $ 17 met zich meebrengen. Gezien de huidige markt lijkt het aanbod op papier niet al te aantrekkelijk. Er zijn diensten zoals Amazon Music ($9,99), Apple Music ($10,99) en Tidal ($10,99) die hifi-audio bevatten als integraal onderdeel van hun premiumabonnementen.

De hifi-add-on zou generatieve AI-functies voor afspeellijsten bevatten

Spotify zou proberen de potentieel hoge prijs van zijn hifi-abonnement te rechtvaardigen met door AI aangedreven tools voor het maken van afspeellijsten. Het bedrijf heeft al geëxperimenteerd met de Spotify DJ-functie. Volgens het rapport zou het betalen voor de hifi-add-on je ook in staat stellen afspeellijsten of mixen te genereren voor specifieke activiteiten of datums. Alles zou worden gegenereerd op basis van uw specifieke muzikale smaak.

Het bedrijf zou ook proberen het sociale luik als verkoopargument te gebruiken. Elk jaar delen miljoenen gebruikers over de hele wereld hun Spotify Wrapped-samenvatting op sociale netwerken. Het bedrijf zou hiervan profiteren om stappen te ondernemen ten gunste van zijn hifi-abonnement. Hoe het ook zij, de prijs kan een fundamentele factor zijn in het succes of falen ervan. Het zou een riskante zet zijn om kosten te hebben die ruim boven de enorme bestaande concurrentie liggen.

Thijs Van der Does