Het cybercriminaliteitscentrum van Zuidoost-Azië ter waarde van 11 miljard dollar

Analisten van cryptovaluta hebben hun licht laten schijnen op een online marktplaats genaamd HuiOne Guarantee. Deze marktplaats wordt veel gebruikt door cybercriminelen in Zuidoost-Azië, met name door criminelen die zich bezighouden met oplichtingspraktijken rond het slachten van varkens.

“Handelaren op het platform bieden technologie, data en witwasdiensten aan en hebben transacties uitgevoerd ter waarde van ten minste 11 miljard dollar”, aldus Elliptic in een rapport dat is gedeeld met The Hacker News.

Het Britse blockchain-analysebedrijf zei dat de marktplaats deel uitmaakt van de HuiOne Group, een Cambodjaans conglomeraat met banden met de regerende familie Hun in Cambodja. Ook zei het dat een ander HuiOne-bedrijf, HuiOne International Payments, actief betrokken is bij het witwassen van oplichtingsopbrengsten wereldwijd.

Volgens de website zou HuiOne’s financiële dienstentak 500.000 geregistreerde gebruikers hebben. Het bedrijf prijst ook Alipay, Huawei, PayGo Wallet, UnionPay en Yes Seatel aan als klanten.

Landen in Zuidoost-Azië, zoals Birma, Cambodja, Laos, Maleisië, Myanmar en de Filipijnen, zijn de afgelopen jaren broedplaatsen geworden voor oplichting bij het slachten van varkens.

HuiOne-garantie

Bij deze praktijken worden onwetende mensen uit Azië en Afrika gelokt met goedbetaalde banen in de regio. Vervolgens belanden ze in ‘oplichterscomplexen’ die worden gerund door transnationale criminele organisaties uit China en worden ze gedwongen deel te nemen aan frauduleuze activiteiten.

Hierbij worden nepaccounts aangemaakt op sociale media en datingplatforms. Deze accounts worden gebruikt om romantische relaties met slachtoffers op te bouwen en hen uiteindelijk over te halen te investeren in niet-bestaande cryptobedrijven, met als doel hun geld weg te sluizen.

HuiOne Guarantee, opgericht in 2021, omvat een netwerk van duizenden instant messaging-appkanalen op Telegram die worden gerund door verschillende handelaren. Hoewel het beweert te dienen als een marktplaats voor onroerend goed en auto’s, zei Elliptic dat de meeste aangeboden goederen en diensten gericht zijn op cyberfraude-operators.

“De grootste categorie handelaren die via HuiOne Guarantee opereren, zijn handelaren die geld verplaatsen en wisselen”, aldus het bedrijf.

“Veel handelaren bieden expliciet witwasdiensten aan, waaronder het accepteren van betalingen van slachtoffers over de hele wereld, het overmaken van deze betalingen over de grenzen heen en het omzetten ervan in andere activa, zoals contant geld, stablecoins en Chinese betaalapps.”

Er zijn ook handelaren betrapt op het adverteren van software en webontwikkelingsdiensten die het opzetten van frauduleuze crypto-investeringswebsites mogelijk maken die gebruikt worden bij oplichtingspraktijken met betrekking tot het slachten van varkens. Ook wordt er reclame gemaakt voor traangas, elektrische wapenstokken en elektronische boeien die door exploitanten van oplichtingspraktijken worden gebruikt om hun werknemers gevangen te zetten en te martelen.

Volgens gegevens die SlowMist eerder deze januari deelde, zouden handelaren die verbonden zijn aan HuiOne Guarantee – ook wel bekend als Huiwang Guarantee – ook betrokken zijn geweest bij cryptovalutatransacties met een wallet die meer dan 4,6 miljoen USDT ontving van een andere wallet die verbonden is aan het Myanmar Alliance Army.

“De waarde van de cryptocurrency die HuiOne Guarantee en haar handelaren ontvangen, en het type goederen en diensten dat wordt aangeboden, suggereren dat het een belangrijke factor is voor cyberfraude in Zuidoost-Azië”, aldus Elliptic.

Thijs Van der Does