Het beste van Computex 2024: Intel Xeon 6-serie

Intel introduceert nieuwe Xeon 6-serie processors, inclusief een indrukwekkende 288-core optie

Terwijl anderen op Computex consumentenprocessors aankondigden, kondigde Intel nieuwe processors aan voor high-end servers en werkstations: de Xeon 6-serie. Deze nieuwe processors gebruiken Xe2 GPU-architectuur voor Lunar Lake CPU's, en Intel zegt dat deze producten en technologieën zijn ontworpen voor de volgende generatie kunstmatige intelligentie-pc's.

Deze nieuwe familie processors van Intel omvat Efficient-Core- en Performance-Core-opties. Intel heeft de Xeon 6-serie ontwikkeld voor een breed scala aan gebruiksscenario's en workloads. De E-Core-opties hebben de codenaam Sierra Forest, terwijl de P-Core-opties de codenaam Granite Rapids hebben, waarbij de laatste in het derde kwartaal van 2024 wordt gelanceerd.

De Intel Xeon 6-serie heeft een Best of Computex 2024-onderscheiding gekregen van Android Headlines vanwege de extreem krachtige opties, waaronder een 144-core optie, die momenteel de meeste core van alle processors is.

Intel's Xeon 6700-serie heeft tot 288 E-Cores

Als je alleen al naar de specificaties van sommige chipsets uit de Xeon 6-serie kijkt, is het een beetje krankzinnig. Maar je moet niet vergeten dat deze niet zijn gemaakt voor laptops, maar voor servers en werkstations die veel zwaarder worden belast. Eén van de modellen uit deze serie, de Xeon 6700-serie, heeft een optie die je kunt krijgen met 144 E-Cores of Efficiency Cores. Dat betekent dat deze cores niet de absoluut snelste ter wereld zijn, maar wel tot 350W per CPU ondersteunen.

Maar dat zijn niet de meeste cores die Intel heeft; er zijn ook modellen uit de Xeon 6900-serie die worden geleverd met maximaal 288 E-Cores of 128 P-Cores en waarvoor AP-platforms nodig zijn die tot 500 W per CPU ondersteunen. De 6900 zal volgend jaar beschikbaar zijn, terwijl de 6700 later dit jaar wordt gelanceerd.

Wanneer je vergelijkt hoeveel sneller en beter presterende deze chipsets zijn vergeleken met de vorige generatie, levert Xeon 6 ongeveer 2x hogere prestaties op AI-referentie op, tot 2,3x hogere prestaties op OpenFOAM Workloads, en tot 2x gemiddeld hogere prestaties voor algemeen computergebruik, op de P-Core-modellen.

De E-Cores krijgen echter ook een aantal behoorlijk mooie hobbels, met tot 2,6x hogere server-side perf/watt Java-doorvoer met SLA en tot 3,4x hogere prestaties per watt voor de volgende generatie firewall.

Dit zijn een aantal werkelijk indrukwekkende processors van Intel, die laten zien dat ze niet achterop raken, maar eerder voorop lopen. Daarom hebben we de Intel Xeon 6-serie een Best of Computex 2024-onderscheiding toegekend.

Thijs Van der Does