Het beste van Computex 2024: GPD Duo

Twee identieke beeldschermen in een 13-inch laptopvormfactor.

GPD is een bedrijf dat vaak genoemd wordt in verband met kleine laptops. Velen van jullie hebben er tot nu toe van gehoord, en het bedrijf was dit jaar ook aanwezig op Computex. Als onderdeel van de show plaagde het bedrijf zijn aankomende apparaat. Het apparaat in kwestie is GPD DUO, en vanwege het potentieel ervan hebben we besloten een van onze prijzen naar GPD te sturen. Het bedrijf deelde wel een afbeelding van het apparaat en enkele details ervan, ondanks het feit dat deze tijdens de show niet volledig werd onthuld. Er worden echter zeer binnenkort meer details verwacht.

De GPD DUO biedt twee displays in een compacte vormfactor

Wat is er zo speciaal aan de GPD DUO? Nou ja… de displays. Ja, je leest het goed, meervoud. De GPD DUO wordt geleverd met twee displays, die u op verschillende manieren kunt gebruiken. Je kunt ze boven elkaar of naast elkaar stapelen. Als je het tweede paneel op een bepaald moment niet wilt gebruiken, draai je het gewoon helemaal om en vergeet je dat het er is. Je kunt in principe je laptop gebruiken terwijl je iets anders aan het spelen bent op het tweede scherm voor iemand aan de andere kant. Als je meer schermruimte nodig hebt, is dat geen probleem, je kunt ze gewoon op elkaar stapelen.

De Microsoft Surface Pen-stylus is compatibel met deze laptop

Dat is echter niet alles. Er is nog een gebruiksscenario: een tabletgebruiksscenario. Je kunt de deksel van de GPD DUO sluiten en aan de buitenkant heb je nog één display beschikbaar voor het geval je hem in tabletvorm wilt gebruiken. Ja, dit is een touchscreen en ondersteunt 10-punts aanraakinvoer. Bovendien is hij compatibel met de Surface Pen-stylus en ondersteunt hij 4.096 drukgevoeligheidsniveaus met die stylus (het MPP-protocol). Zo kun je deze laptop zonder problemen voor designdoeleinden gebruiken.

Er wordt gebruik gemaakt van twee 13,3-inch OLED-schermen van Samsung

De maat zou hier de sleutel kunnen zijn. De GPD DUO beschikt over twee 13,3-inch OLED-displays. Opgevouwen heeft het het formaat van een A4-blad, zegt GPD. Het is natuurlijk een stuk dikker, maar de hoogte en breedte zijn zeer beheersbaar. Het feit dat het zich kan ontvouwen tot een opstelling met twee schermen kan voor veel mensen van pas komen. Velen geven nog steeds de voorkeur aan een 13-inch laptopformaat, maar je krijgt hier het beste van twee werelden. Je krijgt niet alleen een handzame laptop qua formaat, maar ook twee beeldschermen erop. GPD maakt hier overigens gebruik van de AMOLED-panelen van Samsung.

Er zit veel potentieel in deze laptop en zijn vormfactor, en GPD heeft veel ervaring op dit gebied. We wachten allemaal op meer informatie over het GPD DUO.

Thijs Van der Does