Google Pixel 8 Pro versus Huawei Pura 70 Ultra

Hier vergelijken we het allerbeste van Google en Huawei… op dit moment. We vergelijken de Google Pixel 8 Pro met de Huawei Pura 70 Ultra. Dit zijn de twee vlaggenschip-smartphones van deze twee bedrijven. Twee uiterst meeslepende telefoons, die tegelijkertijd ook totaal verschillend zijn. Ze draaien allebei op Android, maar aanzienlijk verschillende versies, om nog maar te zwijgen van het feit dat ze er ook heel anders uitzien en aanvoelen.

Dat alles zou natuurlijk een nogal interessante vergelijking moeten opleveren. We zullen eerst, zoals gewoonlijk, de specificaties van beide telefoons vermelden en vervolgens hun ontwerpen, beeldschermen, prestaties, batterijduur, cameraprestaties en audio-uitvoer vergelijken.

Specificaties

Google Pixel 8 Pro versus Huawei Pura 70 Ultra, respectievelijk

Scherm grootte:
6,7-inch Super Actua AMOLED-display (plat, 120 Hz LTPO, HDR10+, 2.400 nits)
6,8-inch LTPO OLED-scherm (plat, adaptief 120 Hz, HDR, maximale helderheid van 2.500 nits)
Schermresolutie:
2992 x 1344
2844 x 1260
SoC:
Google Tensor G3
Huawei Kirin 9010
RAM:
12 GB (LPDDR5)
16 GB (LPDDR5X)
Opslag:
128 GB/256 GB/512 GB/1 TB (UFS 3.1)
512 GB/1 TB (UFS 4.0)
Camera's aan de achterkant:
50 MP (diafragma f/1.68, gezichtsveld van 82 graden, pixelgrootte 1,2um, OIS), 48 MP (ultrabreed, diafragma f/1.95, gezichtsveld van 125,5 graden, pixelgrootte 0,8um), 48 MP (telefoto, diafragma f/2.8, 0,7 um pixelgrootte, 5x optische zoom)
50 MP (f/1.6-f/4.0 variabel diafragma, 23 mm lens, 1-inch type sensor, sensor-shift OIS, PDAF, intrekbare lens), 40 MP (ultragroothoek, f/2.2 diafragma, 13 mm lens), 50 MP (telemacro, f /2,1 diafragma, 90 mm lens, 3,5x optische zoom, OIS, PDAF, 5 cm macro)
Camera's aan de voorkant:
10,5 MP (f/2.2 diafragma, 1,22um pixelgrootte)
13 MP (groothoek, f/2.4 diafragma, autofocus)
Accu:
5.050 mAh
5.200 mAh
Opladen:
30 W bedraad, 23 W draadloos, omgekeerd draadloos (oplader niet inbegrepen)
100 W bedraad, 80 W draadloos, 20 W omgekeerd draadloos, 18 W omgekeerd bedraad (oplader meegeleverd)
Dimensies:
162,6 x 76,5 x 8,8 mm
162,6 x 75,1 x 8,4 mm
Gewicht:
213 gram
226 gram
Connectiviteit:
5G, LTE, NFC, Wi-Fi, USB Type-C, Bluetooth 5.3
5G (alleen China), LTE, NFC, Wi-Fi, USB Type-C, Bluetooth 5.2
Beveiliging:
In-display vingerafdrukscanner (optisch) en gezichtsscannen
Vingerafdrukscanner en gezichtsscan op het display
Besturingssysteem:
Androïde 14
Android 12 met EMUI 14
Prijs:
$ 999+
€ 1.499+
Kopen:
Google Pixel 8 Pro (beste koop)
Huawei Pura 70 Ultra (Amazone)

Google Pixel 8 Pro versus Huawei Pura 70 Ultra: ontwerp

Zodra je deze twee telefoons ziet, zul je een heleboel verschillen zien op de ontwerpafdeling. Ze zijn allebei gemaakt van aluminium, maar hun achterplaten zijn verschillend. De Pixel 8 Pro heeft glas aan de achterkant, terwijl de Huawei Pura 70 Ultra veganistisch leer, oftewel eco-leer, aan de achterkant bevat. Beide telefoons hebben platte beeldschermen, met een gecentreerd cameragat aan de bovenkant, maar die panelen zijn behoorlijk verschillend in de manier waarop ze zijn geïmplementeerd.

De Huawei Pura 70 Ultra heeft quad-curved glas bovenop het scherm, waardoor het er heel anders uitziet dan het paneel van de Pixel 8 Pro. Aan de zijkanten zit meer een ronding. De randen zijn ook dunner op de Huawei Pura 70 Ultra, vergeleken met de Pixel 8 Pro. Beide telefoons bieden echter uniforme randen. Het vlaggenschip van Huawei heeft ook een agressievere curve op de hoeken, maar niet zozeer.

Als we de twee telefoons omdraaien, zie je nog meer verschillen. De Pixel 8 Pro heeft een cameraklep aan de achterkant, die bedekt is met metaal, en die aan de zijkanten aansluit op het frame van de telefoon. De Huawei Pura 70 Ultra heeft daarentegen ook een vrij uniek ogende camera-opstelling, maar deze is heel anders. Het is een camera-eiland in de linkerbovenhoek, dat uit verschillende lagen bestaat, en een ander ontwerp heeft dan al het andere op de markt.

De achterplaat van de Huawei Pura 70 Ultra is proportioneel naar voren gebogen, dus van alle kanten gebogen aan de randen. Dat maakt de telefoon uiterst comfortabel in gebruik, en eco-leer helpt bij de grip. Hij is een stuk minder glad dan de Pixel 8 Pro en ook een stuk comfortabeler in gebruik. De twee telefoons zijn qua hoogte identiek en toch lijkt de Huawei Pura 70 Ultra kleiner in de hand, ondanks dat hij wat zwaarder is. De Pixel 8 Pro is breder, terwijl ze qua dikte vrijwel identiek zijn. Beide telefoons bieden ook een IP68-certificering voor water- en stofbestendigheid.

Google Pixel 8 Pro versus Huawei Pura 70 Ultra: beeldscherm

De Google Pixel 8 Pro heeft een 6,7-inch 2992 x 1344 LTPO OLED-scherm. Dit paneel is plat en heeft een adaptieve verversingssnelheid tot 120 Hz. HDR10+ content wordt ondersteund, terwijl de helderheid van het paneel oploopt tot 2.400 nits. De scherm-tot-lichaamverhouding bedraagt ​​hier ongeveer 87%, terwijl de beeldverhouding van het scherm 20:9 is. De Gorilla Glass Victus 2 van Corning is hier om het scherm van de Pixel 8 Pro te beschermen.

Google Pixel 8 Pro-recensie AM AH 11
Google Pixel 8 Pro

De Huawei Pura 70 Ultra heeft aan de andere kant een 6,8-inch 2844 x 1260 LTPO OLED-scherm. Dat scherm is ook plat en kan tot 1 miljard kleuren projecteren. Het heeft een adaptieve verversingssnelheid tot 120 Hz, terwijl HDR-inhoud wordt ondersteund. De piekhelderheid van dit beeldscherm is vastgesteld op 2.500 nits. De scherm-tot-lichaamverhouding bedraagt ​​hier ongeveer 89%. Dit paneel wordt beschermd door het Kunlun-glas, dat zeer, zeer sterk is gebleken.

Beide displays zijn geweldig, om eerlijk te zijn. Je moet echt muggenzifterig zijn om te zeggen dat het ene beter is dan het andere. Beide zijn enorm helder, zeer scherp en hebben geweldige kijkhoeken. De kleuren zijn zeer levendig, terwijl de zwarttinten diep zijn. Beide beeldschermen bieden ook een goede aanraakrespons en niet te vergeten dat ze ook een goede schermbescherming hebben. Er valt hier eigenlijk niet veel te klagen.

Google Pixel 8 Pro versus Huawei Pura 70 Ultra: prestaties

De Google Pixel 8 Pro wordt aangedreven door de Google Tensor G3, het eigen silicium van het bedrijf. Dat is een 4nm-chip. De telefoon bevat ook 12 GB LPDDR5X RAM en UFS 3.1-flashopslag. Huawei's Pura 70 Ultra-handset wordt aangedreven door de Kirin 9010 SoC, een 7 nm-processor. De telefoon wordt ook geleverd met 16 GB LPDDR5X RAM en maakt ook gebruik van UFS 4.0-flashopslag. Geen van deze twee chips is de beste die er is, maar die in Huaweis toestel is op dit moment behoorlijk gedateerd.

Dat gezegd hebbende, betekent dit dat de Huawei Pura 70 Ultra inferieure prestaties biedt? Nou ja, het hangt allemaal af van hoe je het bekijkt. Ik zou nee zeggen, en dit is waarom. Hoewel je een verschil zult zien in benchmarks, zul je dat bij dagelijks gebruik niet merken. De Huawei Pura 70 Ultra vloog met alles wat ik ernaar gooide, en nog wat. Beide telefoons hebben uitstekend werk verricht bij het schakelen tussen apps, terwijl hetzelfde kan worden gezegd voor browsen, multimediagebruik, beeldbewerking en vrijwel alles wat je maar kunt bedenken.

Er was wat verschil aan de gamingkant, maar eerlijk gezegd is geen van beide telefoons echt gemaakt om te gamen. Houd er ook rekening mee dat de AppGallery enigszins beperkt is qua games, maar je kunt altijd winkels van derden raadplegen of deze sideloaden. Beide telefoons deden het goed, maar er waren verschillen merkbaar als het om de meest veeleisende games ging. De Pixel 8 Pro ging er beter mee om, maar niet perfect. Voor de overgrote meerderheid van de mensen zullen beide telefoons echter fantastisch werk leveren. Houd er rekening mee dat de Huawei Pura 70 Ultra zonder Google-services wordt geleverd, dus zonder de Google Play Store. Het omvat echter wel de eigen diensten van Huawei.

Google Pixel 8 Pro versus Huawei Pura 70 Ultra: batterij

Het vlaggenschip van Google bevat aan de binnenkant een batterij van 5.050 mAh. De Huawei Pura 70 Ultra heeft aan de andere kant een batterijpakket van 5.200 mAh. Van de twee heeft de Huawei Pura 70 Ultra niet alleen een groter batterijpakket, maar hij kan de lading ook langer vasthouden, althans in onze ervaring. De Pixel 8 Pro vliegt doorgaans minder dan 7 uur scherm-aan-tijd, soms zelfs minder dan 6,5 uur SoT, zelfs zonder gamen.

De Huawei Pura 70 Ultra daarentegen kan meestal comfortabel de 7-uur scherm-aan-tijd overschrijden. Het punt is dat de batterijduur van de Pixel 8 Pro is veranderd sinds de lancering, en deze blijft veranderen. Google is waarschijnlijk voortdurend bezig met het aanpassen van iets aan de softwarekant. Vroeger was het beter, om eerlijk te zijn. Hoe dan ook, als je op beide telefoons veel veeleisende taken uitvoert, gaan die cijfers snel omlaag. Vooral gamen heeft een aanzienlijk effect op de batterijduur.

Als het om opladen gaat, is het niet eens een wedstrijd. De Huawei Pura 70 Ultra wint… gemakkelijk. Het ondersteunt 100 W bedraad, 80 W draadloos, 20 W omgekeerd draadloos en 18 W omgekeerd bedraad opladen. Bovendien zit er een oplader in de doos. De Pixel 8 Pro ondersteunt 30 W bedraad, 23 W draadloos en 5 W omgekeerd draadloos opladen. Er zit geen oplader in de doos. De Huawei Pura 70 Ultra kan zichzelf een stuk sneller opladen, zowel via een draad als draadloos. Het kan ook andere apparaten sneller opladen.

Google Pixel 8 Pro versus Huawei Pura 70 Ultra: camera's

Beide telefoons hebben drie camera's aan de achterkant. Toegegeven, die camera's zijn behoorlijk verschillend. De Pixel 8 Pro beschikt over een hoofdcamera van 50 megapixels, een ultrabrede eenheid van 48 megapixels (foV van 126 graden) en een periscooptelefotocamera van 48 megapixels (5x optische zoom). De Huawei Pura 70 Ultra bevat een 50 megapixel hoofdcamera (variabel diafragma, sensor-shift OIS), een 40 megapixel ultrawide unit en een 50 megapixel periscoop-telefotocamera (3,5x optische zoom).

AH Huawei Pura 70 Ultra afbeelding 53AH Huawei Pura 70 Ultra afbeelding 53
Huawei Pura 70 Ultra

Deze twee telefoons leveren aanzienlijk verschillende foto's op. De Google Pixel 8 Pro-opnames zien er contrastrijk en verwerkt uit, maar niet op een slechte manier. Als je van de algemene beeldstijl van Pixel-telefoons houdt, zul je dol zijn op wat de Pixel 8 Pro te bieden heeft. De Huawei Pura 70 Ultra houdt de zaken graag dichter bij het echte leven, maar de foto's zien er toch levendig en mooi uit. Het trekt iets richting warmere kleuren. Beide smartphones leveren scherpe beelden, met veel details. Ze zijn ook geweldig bij weinig licht, hoewel de Pixel 8 Pro de neiging heeft om scènes bij weinig licht soms iets te veel op te fleuren. Beide hoofdcamera's doen echter over het algemeen fantastisch werk.

Ultrabrede camera's kunnen qua kleuren uitstekend gelijke tred houden met de belangrijkste fotografen. De lagere kwaliteit is echter merkbaar bij weinig licht. Beide telecamera's doen het fantastisch tot 10x, maar vanaf dat moment is de kwaliteitsdip behoorlijk merkbaar. De Huawei Pura 70 Ultra is echter de telefoon die je moet kopen als je graag macrofoto's maakt. De telemacrocamera is geweldig voor dergelijke fotografie.

Audio

Op beide smartphones vind je een setje stereospeakers. Er zijn er twee op elke telefoon en beide sets zijn goed uitgebalanceerd. Het punt is dat de Pixel 8 Pro-luidsprekers luider zijn dan die op de Huawei Pura 70 Ultra. Beide sets zijn luid genoeg, maar er is een verschil.

Helaas heeft geen van beide telefoons een audio-aansluiting. Je kunt hun Type-C-poorten gebruiken voor bekabelde audioverbindingen, of je kunt dankzij Bluetooth kiezen voor een draadloze installatie. De Pixel 8 Pro biedt Bluetooth 5.3, terwijl de Huawei Pura 70 Ultra Bluetooth 5.2 ondersteunt.

Thijs Van der Does