Google Maps test opdringerige advertenties voor gesponsorde stops tijdens het rijden

Sommige Google Maps-gebruikers krijgen plotseling opdringerige advertenties te zien tijdens het rijden. De advertenties kunnen gevaarlijke afleidingen opleveren die in die context niet zouden moeten voorkomen. Ze vereisen zelfs dat u het scherm van het apparaat aanraakt als u ze wilt verwijderen.

Google is een specialist in internetadvertenties en zijn advertentiesystemen worden doorgaans op een fatsoenlijke manier geïmplementeerd. De laatste test van het bedrijf op de Google Maps-app lijkt echter een van de slechtste ideeën die ze in jaren hebben gehad. Volgens berichten toont de Google Maps-app-UI plotseling willekeurige advertenties voor gesponsorde stops.

Nieuwe Google Maps-advertenties zijn vervelend en gevaarlijk

De advertentie verschijnt in de vorm van een pop-up die een opvallend deel van de gebruikersinterface in beslag neemt. Het voorkomt dat u de kaart goed ziet totdat u ermee communiceert. Dit betekent dat u uw ogen van de weg moet halen en één hand van de weg. Bovendien wijken de advertenties volledig af van het formaat ‘gerichte advertenties’, omdat ze niet eens gerelateerd zijn aan uw zoekgeschiedenis. In feite zijn het willekeurige pop-ups van bedrijven die betalen om daar te verschijnen, zonder dat ze u ook maar interesseren.

Anthony Higman is een van de gebruikers die dit soort vervelende advertenties krijgt. Higman postte op X/Twitter hoe Maps een omweg voorstelde naar Royal Farms, een plek waarvan de gebruikersbeoordeling 2,9 sterren is. Het lijkt erop dat het systeem er niet eens rekening mee houdt of de site een goede reputatie heeft onder degenen die hem hebben bezocht.

Afleidende advertenties op Google Maps

Als u zichzelf visueel naar een adres zou leiden met een kaart, kunnen dit soort advertenties op Google Maps gevaarlijk zijn, vooral als u een nieuwe bestuurder bent. De pop-ups zijn ook vervelend bij gebruik van navigatie met audio-instructies. Audio-gebaseerde navigatie wordt normaal gesproken gebruikt om te voorkomen dat u het scherm van het apparaat aanraakt tijdens het rijden. U wordt echter gedwongen dit te doen zodra de advertentie verschijnt. De pop-up biedt twee opties: “Annuleren” en “Stop toevoegen”.

Een slecht geïmplementeerde Waze-geïnspireerde functie

Blijkbaar is de functie geïnspireerd door een van Waze. De advertenties zouden echter moeten verschijnen met het voertuig in rust. Het feit dat ze verschijnen tijdens het rijden lijkt een behoorlijk slecht idee en zou de oorzaak kunnen zijn van een potentieel verkeersongeluk.

Het is niet bekend of de functie in de testfase zit of dat deze binnenkort permanent voor iedereen beschikbaar wordt. Laten we hopen dat Google nota neemt van de klachten van gebruikers over deze functie. Hoewel het idee erachter misschien goed is, is het niet op de beste (of veiligste) manier geïmplementeerd.

Thijs Van der Does