FCC stelt een regel voor voor providers om telefoons binnen 60 dagen te ontgrendelen

De Federal Communications Commission (FCC) wil het voor Amerikaanse mobiele consumenten makkelijker maken om hun door de provider vergrendelde telefoons te ontgrendelen. Het agentschap heeft een nieuwe regel voorgesteld die vereist dat mobiele providers de apparaten binnen 60 dagen na activering ontgrendelen. De regel bevindt zich momenteel in de conceptfase en de commissie zal deze bespreken tijdens haar Open Meeting op 18 juli.

FCC streeft ernaar om providers mobiele telefoons binnen 60 dagen te laten ontgrendelen

De meeste populaire smartphones zijn verkrijgbaar in vergrendelde en ontgrendelde varianten in de VS. Vergrendelde telefoons worden verkocht door providers en worden geleverd met een softwaresysteem dat ze vergrendelt op het netwerk van de provider. De apparaten kunnen geen verbinding maken met netwerken van andere serviceproviders. Dit betekent dat u niet vrijelijk van provider kunt wisselen, iets wat u wel kunt doen met een ontgrendelde telefoon.

Een vergrendelde telefoon is echter meestal goedkoper omdat de provider waar u deze koopt, de kosten subsidieert in de vorm van een tegoed voor uw telefoondienst. In ruil daarvoor tekent u een contract om voor een bepaalde periode gebruik te maken van de dienst. Uw telefoon blijft vergrendeld voor de provider totdat het contract afloopt of u de volledige prijs betaalt. Je hebt dan de vrijheid om van vervoerder te wisselen.

Hoewel dit redelijk klinkt, zijn de huidige regels voor het ontgrendelen van een telefoon niet helemaal duidelijk of transparant. Het proces verschilt per apparaat en provider. Het verschilt ook per servicetype: prepaid of postpaid. Volgens de FCC kan “een provider een apparaat automatisch ontgrendelen nadat aan bepaalde voorwaarden is voldaan, op verzoek instructies naar klanten sturen over hoe ze een apparaat kunnen ontgrendelen, of het ontgrendelingsproces in de winkel voltooien.”

Soms moeten consumenten mogelijk een vergoeding voor vroegtijdige beëindiging betalen om hun telefoon te ontgrendelen en over te zetten naar een andere provider. De FCC wil dit proces vereenvoudigen door “een duidelijke en uniforme reeks” regels op te stellen die alle draadloze serviceproviders zullen dwingen de telefoons die zij verkopen binnen 60 dagen na activering te ontgrendelen. FCC-voorzitter Jessica Rosenworcel maakte donderdag de Notice of Proposed Rulemaking (NPRM) bekend.

De Commissie zal volgende maand over de voorgestelde regelgeving stemmen

In de regelgeving van de FCC is de NPRM de fase waarin geen publieke feedback is gevraagd voor een conceptregel. De commissie zal op 18 juli 2024 stemmen over de voorgestelde uitbreiding van de vereisten voor het ontgrendelen van telefoons. Na de vergadering zal zij opmerkingen vragen over de impact van de regel op de kortingen en incentives die providers bieden op vergrendelde telefoons. De FCC zal ook feedback vragen over de vraag of de bijgewerkte vereisten voor het ontgrendelen gunstig zouden zijn voor kleinere providers en wederverkopers.

“Echte concurrentie is gebaat bij transparantie en consistentie”, aldus voorzitter Rosenworcel. “Daarom stellen wij duidelijke, landelijke regels voor het ontgrendelen van mobiele telefoons voor. Als je een telefoon koopt, moet je de vrijheid hebben om te beslissen wanneer je van service wilt veranderen naar de provider die je wilt, en moet je het apparaat dat je bezit niet laten vastlopen door praktijken die je ervan weerhouden die keuze te maken.”

Thijs Van der Does